Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Potrzebny agregat prądotwórczy do domu. Co z AVR ?

tmsx 21 Sep 2012 11:28 43437 23
Automation24
    tmsx
    Level 12  
    Witam,

w związku z nadchodzącą zimą zachodzi potrzeba zakupienia agregatu prądotwórczego do zabezpieczenia ogrzewania (współczesny 1-f. kocioł gazowy), oświetlenia oraz "podstawowych" warunków bytowych (lodówka, automatyka bramy itp..) w domku jednorodzinnym.

Jest to teren wiejski z liniami napowietrznymi narażony (głownie przez wiatry) na niezbyt częste ale długie braki dostawy prądu. Przerwy dochodzą nawet do 3 dni.

Wyliczyłem, że poszukuję agregatu o mocy ok 2.2-2.6 kW, a w związku z wykorzystaniem go przez kilka dni w roku, jego cena nie powinna być większa niż 2 tyś zł.

Robiąc wstępne rozeznanie w sieci, pomijając "turystyczne" generatory inwertorowe (słabe i drogie, mała pojemność baku) oraz ordynarne chińczyki (chondy), zwróciłem uwagę na model firmy Einhell BT-PG 2800 . Prawie ideał, 15l zbiornik, wyjeżdżasz, odpalasz i zapominasz na cały dzień.
    Niestety, ze specyfikacji wynika że nie posiada stabilizacji napięcia AVR i tu mam kilka pytań:

- czy to dyskwalifikuje ten generator do zasilania kotła (mam na myśli jego elektronikę) ?
    - widzę, że moduł (a właściwie radiator z kondensatorem) można nabyć osobno, czy taki zakup będzie miał sens ?

Może Koledzy zaproponują własne sprawdzone produkty ?

PS. Mam pełną świadomość wymogów i warunków prawnych jakie musi spełniać domowa instalacja elektryczna, dlatego prosiłbym o nierozwijanie tego wątku.

Kolego, nie wiesz nawet jak się pisze "Honda"? I bądź uprzejmy nazwy własne pisać z wielkiej litery, tak samo rozpoczynać zdanie. [retrofood]

Do Moderatora:
    1) Oczywiście, że wiem jak się pisze Honda, ale nie zawsze wiedzą o tym producenci z Azji, stąd jeden z przykładów wymyślanych przez nich nazw.
    2) Proszę o wskazanie, który początek zdania nie został napisany z wielkiej litery.
    Pozdrawiam
  • Automation24
    andrefff
    Level 36  
    To też jest chińczyk. Weź zastanów się nad tymi
    tmsx
    Level 12  
    Nie gadaj :) a myślałem ze Germany, jak pisze na wielkich naklejkach na tanich agregatach z allegro...

Co do Twojej propozycji, to różnica agregat FM 3001 bez AVR jest 2x tańszy od jego odpowiednika ze stabilizatorem FM 3001 R. Ten pierwszy się mieści w budżecie.

Pytanie w dalszym ciągu aktualne, czy musi być AVR ?
  • Automation24
    andrefff
    Level 36  
    Niestety, ale powinien być z AVR o ile szkoda Ci sprzętu, ale Twój budżet będzie przekroczony raptem o 700 zł, odżałuj i masz porządny sprzęt.
    kkknc
    Level 43  
    AVR można dać zewnętrzny i to nie jest problem. Problemem jest to co ten generator podaje na wyjściu, częstotliwość, harmoniczne. Nowemu telewizorowi RACZEJ ( nie napewno ) to nie zaskodzi, ale lodówka, brama, piec już tak. Poszukaj na forum temat wałkowany wiele razy. Poszukaj czegoś z demobilu.
    tmsx
    Level 12  
    Z tego co właśnie czytam to AVR gwarantuje stabilizację napięcia wyjściowego na poziomie 1-2%, bez AVR 8% *.
    Nie dawno zwracałem się tu z problemem wahań napięcia w moim domu bodajże w przedziale 208-242V co odpowiada nawet 10% i ponoć nadal spełnia normy jakości, a sprzęty domowe wytrzymują, problemem jest natomiast mruganie żarówek.

Jeżeli dobrze wnioskuję to te kilka dni w roku agregat bez AVR nie powinien poczynić wielkich strat w AGD ?

* http://www.genpower.pl/przenosne.html

Do kkas12:
    Nie jestem pewien czy do mnie te pytania, bo nie widzę na pierwszy rzut oka ich związku z moim pytaniem, ale jestem zdania, że życie to najwyższa wartość i każde zagrożenie, nie tylko porażenie, ale także zatrucie spalinami, wpływ 96dB na słuch i wiele wiele innych należy mieć na uwadze.
    Co do konfiguracji generatora to niestety żaden z oglądanych przeze mnie produktów nie miał go wyspecyfikowanego.
    masonry
    Level 30  
    Jak zacznie wnikać w układ generatora to okaże się że nie moze nic kupić.
    mikstu2
    Level 27  
    Mam ogrzewanie domu kotłem na ekogroszek. Przy dłuższych przerwach w dostawie energii el. (pow. 4 godzin) wynoszę z piwnicy agregat 2 kVA i nim zasilam osobną linią kocioł. Mogę też zasilić najpotrzebniejsze odbiory, np. lampy przenośne, radio lub telewizor (jest rezerwa mocy).
    Wszystko to bez włączania się pod podstawową instalację!
    grzesdc
    Level 16  
    masonry wrote:
    Jak zacznie wnikać w układ generatora to okaże się że nie moze nic kupić.

Bo większość pracuje w układzie IT
    Anonymous
    Anonymous  
    kkknc
    Level 43  
    Bronek22 wrote:

Ja słyszałem wiele zarzutów użytkowników AVR, że agregat z AVR nie jest pewny.
    Zdarzają się spalenia sprzętu.
    Ludzie dokładali kontrolery napięcia sieciowego.

To niech ci narzekający ludzie kupią porządny generator a nie taki, na który ich stać. Bo kupując sprzęt z 1500-2000zł z naklejką „profesjonal, profesjonal” lub tym podobnie brzmiącą cudów się nie zrobi zawłaszcz, że porządny AVR do porządnego sprzętu ma właśnie taką cenę jak ten cały generator. A dokładność stabilizacji napięcia tych tanich generatorów z AVR należy przemnożyć przez 3-5 w stosunku do tego, co w instrukcji. Nie wspomnę, że cześć ich nie ma w ogóle, mimo że sprzedawcy się tym chwalą. Największa tragedia zaczyna się wówczas, gdy mam tani agregat 3f, w którym AVR robi pomiar napięcia na jednej fazie jest obciążony niesymetrycznie a najwięcej na tej fazie, z której AVR mierzy napięci, i wcale nie jest to takie trudne, bo wystarczy włączyć czajnik na tej fazie i jeszcze bojler. To, co dzieje się na pozostałych dwóch to horror.
    mikstu2
    Level 27  
    Tak sobie myślę...
    Czy AVR jest naprawdę potrzebne do zasilania przeciętnego gospodarstwa domowego, w razie zaniku napięcia, nawet na 2 lub 3 dni?
    Jakie to są odbiorniki bardzo czułe na zasilanie? i ile mamy ich w domu?. No chyba, że mamy jakieś laboratorium.
    Ten czas braku energii el. trzeba jakoś przetrwać, w miarę komfortowych warunkach (zasilanie kotła, oświetlenie, TV, radio, lodówka).
    Nie sadzę aby do tego było potrzebne AVR...
    P.S.
    Dostawca energii el. powinien zapewnić nam napięcie 230V, +/-10%.
    Proszę policzyć samemu jakie to są odchyłki.
    Anonymous
    Anonymous  
    kosmos99
    Level 38  
    grzesdc wrote:
    Bo większość pracuje w układzie IT

Mam takie pytanie:

W układzie sieci TN-S jeśli zastosowany by został cztero-torowy przełącznik agregat - sieć to czy podłączenie takiego agregatu (IT) do instalacji domowej jest błędem?
    boe666
    Level 12  
    Proszę zaznajomić się czym jest IT i czym się różni od TNS czy TNCS. Proszę nie myślec o TT bo takich jest już naprawdę mało.

Może ja sie nie znam i może zaraz ktoś znający się powie inaczej, ale agregaty pracują w IT tylko dlatego że przeważnie agregat się stawia gdzieś na budowie odpala i podłącza się urządzenia - nikt nie uziemia agregatu!. Uziemiony punkt wspólny prądnicy np. z przewodem ochronnym instalacji w budynku i wyrównany do otoku budynku, sprawia iż agregat pracuje już w TNS lub TNCS (zależnie od tego co w budynku jest). Zresztą odłączenie odcinka sieci wewnętrznej od sieci miejskiej i zasilenie go z agregatu nie powoduje rozłączenia połączeń ochronnych, więc agregat moim zdaniem MUSI być uziemiony, żaby impedancja pętli zwarcia była dostatecznie mała.

Natomiast niwelacja przebicia fazy agregatowej na jego obudowę i poprawne zabezpieczenie przed porażeniem nie jest już takie proste, gdyż zabezpieczenie musiałoby być tuż za prądnicą, albo nawet w niej samej. Ogólnie przy poprawnym podłączeniu i zabezpieczeniu i uziemieniu - ochrona porażeniowa jest natomiast nie ma jej pomiędzy agregatem a punktem wpięcia, stąd IT (izolowany) który daje fazę względem lokalnego N. teoretycznie więc dotknięcie fazy agregatu nie powoduje porażenia.

Oczywiście moim zdaniem.
    kosmos99
    Level 38  
    boe666 wrote:
    stąd IT (izolowany) który daje fazę względem lokalnego N. teoretycznie więc dotknięcie fazy agregatu nie powoduje porażenia.

No właśnie, czyli stosując Fr 4 biegunowy oddzielamy N z PE i powstaje jak gdyby układ odizolowany? W przypadku załóżmy uszkodzenia izolacji i pojawienia się fazy z agregatu na obudowie, a co za tym idzie i przewodzie PE, niebezpieczeństwa nie ma bo PE nie jest drugim biegunem. Porażenie jest możliwe tylko w przypadku dotyku L i N agregatu. Dobrze myślę?
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    kosmos99
    Level 38  
    Bronek22 wrote:
    Bo jak nastąpi przebicie na obudowę, to faza będzie połączona z PE.

No tak, ale czy nastąpi porażenie skoro drugi biegun agregatu nie będzie uziemiony?
    bartek_p
    Level 31  
    Kolego tmsx, idąc tym tropem
    "Jeżeli dobrze wnioskuję to te kilka dni w roku agregat bez AVR nie powinien poczynić wielkich strat w AGD ?"
    to jak podłączysz lodówkę do 400 V " ale tylko na chwilę" to też się nic nie stanie?
    Każda dyskusja na temat agregatów zawsze schodzi w tą samą stronę, a i tak ludzie kupują to na co ich stać. A potem wieli żal, że coś poszło z dymem
    boe666
    Level 12  
    bartek_p wrote:
    Kolego tmsx, idąc tym tropem
    "Jeżeli dobrze wnioskuję to te kilka dni w roku agregat bez AVR nie powinien poczynić wielkich strat w AGD ?"
    to jak podłączysz lodówkę do 400 V " ale tylko na chwilę" to też się nic nie stanie?
    Każda dyskusja na temat agregatów zawsze schodzi w tą samą stronę, a i tak ludzie kupują to na co ich stać. A potem wieli żal, że coś poszło z dymem
    .

Dobrze wnioskujesz, jednak insynuacje kolegi na temat tego co ludzie kupują, moim zdaniem podchodzą pod apkt 3.1.9 regulaminu forum - nie prywatne opinie na temat zachowań innych są tematem tego wątku.

Co do meritum - tak, kupując agregat na rynku EU (np. w Polsce) masz prawo wymagać aby spełniał on założenia zasilania z własnej tabliczki znamionowej. Jeśli posiadasz multimetr, i coś wiesz na temat silników spalinowych, bez problemu ustawisz agregat tak jak ma być. Jeśli masz agregat 3-f - to już trochę problem, dlatego też warto mieć agregat 1-fazowy.
    Co do porażenia - nieuziemiony agregat 1-f z którego wychodzi L, N i tzw. PE podłączone na wejściu RG (odizolowane od L,N. i PE budynku) - nie zmienia zasad działania zabezpieczeń w RG - ochrona porażeniowa będzie zachowana. Inaczej jednak będzie gdy masz wydzielone obwody i nie możesz rozłączyć PE. Wówczas agregat nalezy uziemić i wyrównać by zachować pewność niskiej i pewnej impedancji pętli.

Teoretycznie dotknięcie fazy agregatu nieuziemionego (dobrze odizolowanego) nie powinno powodować porażenia. Ale w praktyce wolę nie sprawdzać. No i należy pamiętać jak wygląda schemat agregatu - bo z tego co pamiętam to takie TNCS czylu układ z rozdziałem PEN na N i PE tyle że PE jest izolowane od ziemi.
    rafal131313
    Level 26  
    Ochrona przed porażeniem elektrycznym.
    http://zsel.edu.pl/dydaktyka/ochrona/ochrona.pdf

boe666 wrote:
    Teoretycznie dotknięcie fazy agregatu nieuziemionego (dobrze odizolowanego) nie powinno powodować porażenia. Ale w praktyce wolę nie sprawdzać. No i należy pamiętać jak wygląda schemat agregatu - bo z tego co pamiętam to takie TNCS czylu układ z rozdziałem PEN na N i PE tyle że PE jest izolowane od ziemi.

To zmierz napięci fazy agregatu (dobrze odizolowanego) a PEN i zobaczysz czy przeżyjesz.

Nie powinno powodować porażenia ale Ty także musiał byś być odizolowany.