Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

fuso canter 2006 - 3,0 dpf brak mocy ciśnienie rail

robert199 21 Sep 2012 12:03 8613 14
    robert199
    Level 21  
    Auto wpada w tryb awaryjny z błędem zbyt niskiego ciśnienia rail.
    Sprawdzając ciśnienie wygląda to następująco.
    Osiąga maxymalne ciśnienie 1800bar
    Na wolnych ma od 230-270 wacha się
    Ale zdarza sie, ze po dodaniu gaz do konca przy ciśnieniu okolo 1400bar nagle spada na okolo 100bar i wtedy zaczyna intensywnie dymic na niebiesko po chwili wskakuje spowrotem na 1500bar i dalej na 100bar. czasem jak trzymam gaz w podłoge to ciśnienie 100bar utrzymuje się, aż do odpuszczenia pedału gazu, jak pusze gaz wskakuje spowrotem na 230-270bar.
    W trybie awaryjnym maxymalne ciśnienie to 1250bar
    Wymieniony zawór regulacji ciśnienia. Wtryski były regenerowane wcześniej.
    Pompa tez została wymieniona jakies 20tyś km wczesniej.
    Proszę o pomoc.
    krzysie22k
    Level 10  
    Witam przyczyn może być wiele np:
    -wtrysk może być uszkodzony (regenerowane wtryski nie zawsze są sprawne)
    -zawór na listwie wysokiego ciśnienia może być uszkodzony ( zobacz czy przypadkiem nie grzeje Ci się paliwo w zbiorniku po przejechaniu kilkudziesięciu km)
    -komputer może trochę oszukiwać z czego łapie błąd jeżeli masz nie odpowiedni sprzęt do tego samochodu często tak się zdarza
    robert199
    Level 21  
    Mam nadzieje ze znalazłem problem. Czyli mechaniczny zawór regulacji cśnienia.
    Prawdopodobnie jest tam założony taki na nominalne isnienie 1300bar.
    Jak zaslepiłem zawór zwykłą śróbą to cisnienie spadało do 800bar, bo puszczlo na gwincie.
    Teraz mam wielki problem ze znalezieniem takiego zaworu na cisnienie 1800BAR.
    dostepny niby tylko w serwisie razmem z listwą
    fuelinyourblood
    Level 35  
    A od kiedy tam ma byc cisnienie nominalne 1300 czy nawet 1800 bar? I od kiedy regulator cisnienia sie blokuje sruba?

Sprawdz wtryski na powrotach, na silniku.
    krzysie22k
    Level 10  
    zawór na listwie kupisz bez problemu w Radzyniu Podlaskim
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    robert199 wrote:
    Prawdopodobnie jest tam założony taki na nominalne isnienie 1300bar.
    Jak zaslepiłem zawór zwykłą śróbą to cisnienie spadało do 800bar, bo puszczlo na gwincie.
    Teraz mam wielki problem ze znalezieniem takiego zaworu na cisnienie 1800BAR.

Podaj nr .
    krzysie22k
    Level 10  
    600 373 251 a jeśli nie jesteś pewien że to jest tylko zawór to lepiej jedz do nich żeby CI to zrobili. Bo może okazać że sam zawór nie pomoże albo jest uszkodzona cała listwa wysokiego ciśnienia. I takie kupowanie wyniesie Cie jeszcze drożej
    robert199
    Level 21  
    to jest numer listwy 0445224027 BOSCH twierdzi ze już tego nie produkują i jest niby nie do dostania.
    Powroty to była pierwsza rzecz jaką sprawdziłem.
    Sróbą jest zablokowane do sprawdzenia działąnia takiego zaworu.
    To, że on puszcza to widziałem, bo uruchomiłem auto z odkręconym powrotem z litwy w miejscu tego zaworu.
    Zgadza sie ze listwy w tym przypadku nie można wykluczyć, ale wieksze prawdopodobienstwo jest, ze zawór jest uszkodzony
    krzysie22k
    Level 10  
    Nie kupuj żadnych zaworów bo to małe szanse że to pomoże. Zaprowadź do Radzynia Pod. a na pewno wyjedziesz sprawnym autkiem. Bo takie kupowanie zgadywanie będzie Cie to jeszcze drożej kosztować. POZDRAWIAM
    czester11
    Level 13  
    WItam
    W Canterach euro 4 była stosowana akcja servisowa
    Jest zestaw naprawczy do zbiornika paliwa by zwiekszyć cisnienie paliwa.

Znalazłem opis tej aucji - jest w jezyku angielskim a ten zestaw naprawczy mozna samemu zrobić.
    Moze pomóc u nas w servisie 80% pomagało - wiadomo ze czasami moze być cos innego.
    Pozdrawiam
    robert199
    Level 21  
    ciekawe z ta akcja serwisowa.
    pompa w tym aucie była zajechana, mozliwe ze z tego powodu.
    nagły spadek cisnienia tez mogłby byc spowodowany zbyt małym przepływem paliwa.
    Wszystko sprawdze, ale dopiero w pomiedziałek. majbardziej niepokoi mnie to ze moze to byc wina listwy
    krzysie22k
    Level 10  
    Żadna akcja serwisowa Ci nie pomoże. Najwyżej Cie w serwis skasuje nie zła kasę a samochód jak nie jeździ tak nie będzie jeździł.
    czester11
    Level 13  
    krzysie22k wrote:
    Żadna akcja serwisowa Ci nie pomoże. Najwyżej Cie w serwis skasuje nie zła kasę a samochód jak nie jeździ tak nie będzie jeździł.

AKCJE SERWISOWE SA WYKONYWANE W SERWISIE ZA DARMO.
    krzysie22k
    Level 10  
    to co z tego że nawet za darmo. jak i tak w tym przypadku nie pomoże
    Rolandos
    Level 19  
    krzysie22k wrote:
    to co z tego że nawet za darmo. jak i tak w tym przypadku nie pomoże

Witam a kolega krzysiek22k to z Radzynia jest? i udało się autko naprawić?