Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zakup nowego routera pod serwer

Oximon 21 Wrz 2012 15:04 2823 56
  • #1 21 Wrz 2012 15:04
    Oximon
    Poziom 27  

    Witam!

    Na sieciach znam się tak sobie, dlatego mam pewien problem. Mianowicie chciałbym utworzyć serwer do gry, jednakże mój obecny router nie daje takiej możliwości. Czy gdybym zakupił router, który daje możliwość utworzenia sieci, to czy inni mogliby łączyć się z nim i grać na serwerach? Czy musiałbym jeszcze coś wykupywać od dostawcy? (Możliwość łączenia się z moim routerem, bądź coś w tym stylu?)

    Jeżeli będą potrzebne jakiś informacje to chętnie podam, jednakże nie wiem czy jest, a jeżeli tak to co potrzebne.
    Proszę o pomoc i pozdrawiam

    Oximon

    0 29
  • #2 21 Wrz 2012 15:38
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jaki router niby nie daje takiej możliwości ?

    Na 99,9% ma odpowiednia opcjedo przekierowania portów (zwykle nazywa się to: virtual server lub port redirect)

    0
  • #3 21 Wrz 2012 15:57
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet

    Router to sprawa wtórna. Jesteś pewien, że twoje łącze będzie w stanie obsłużyć klientów? Tu ma znaczenie parametr "upload" - z reguły dużo niższy, niż download. No i kwestia adresu IP. Musi by publiczny i powinien być stały, jeśli nie chcesz się bawić w DDNS.

    0
  • #4 21 Wrz 2012 16:01
    Oximon
    Poziom 27  

    Obecnie posiadam router TP-LINK WR543G. Ma on funkcje "virtual server" jednakże z tym serwerem mogą się połączyć inne komputery podłączone do niego "fizycznie" kablem. Kumpel mieszkający gdzieś indziej mający internet od innego dostawcy nie może się z nim połączyć. PfPortChecker także pokazuje, że port (gdy utworzyłem serwer na tym routerze) że jest zamknięty.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Napisaliśmy jednocześnie jprzedworski... Adres IP z tego co się orientuję jest publiczny. Upload wystarczy na planowaną liczbę graczy. IP też mam stałe (nie jest to neostrada). Korzystam z tego dostawcy: http://www.pulman.pl/


    Co więc możecie o tym powiedzieć?

    0
  • #5 21 Wrz 2012 17:33
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Oximon napisał:
    Adres IP z tego co się orientuję jest publiczny

    To wrzuć na screen-a ze statusu routera, interesuje nas port WAN.

    0
  • #6 21 Wrz 2012 21:53
    Oximon
    Poziom 27  

    Jeżeli o to chodziło to proszę: Zakup nowego routera pod serwer

    0
  • Pomocny post
    #7 21 Wrz 2012 22:01
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Więc tu masz problem. Masz wewnętrzne IP na porcie WAN routera. Nie jesteś widoczny z zewnątrz.

    0
  • #8 22 Wrz 2012 13:33
    Oximon
    Poziom 27  

    A da się to w jakiś sposób zmienić, przestawić? Zależałoby mi aby dało się to zrobić na obecnym routerze. Faktycznie gdy utworze wirtualną sieć serwer na niej startuje, ale nie da się z nim połączyć/wejść do gry.

    0
  • #9 22 Wrz 2012 13:44
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jak masz dostarczony ten internet do mieszkania? Jak masz podpisaną umowę na jakie IP?

    0
  • #10 22 Wrz 2012 13:53
    Oximon
    Poziom 27  

    Internet dochodzi do domu (nie mieszkania - nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie) światłowodem, który wchodzi do jakiegoś urządzenia w skrzynce na dworze, a następnie już zwyczajny kabel internetowy wychodzący z tego urządzenia idzie na strych, gdzie wyżej wspomniany router TP-LINK WR543G rozdziela sygnał na trzy pokoje.


    Co do umowy, to musiałbym poszukać, ale wydaje mi się, że to jest ten który pokazuje strona http://www.whatismyip.com/,, czyli 217.113.144.98

    0
  • #11 22 Wrz 2012 13:59
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Oximon napisał:
    czyli 217.113.144.98

    Co to za operator?
    Adres publiczny który pokazuje strona może być podzielony na kilku czy kilkunastu użytkowników. Musisz mieć ten adres na WAN-ie routera a masz w tej chwili adres wewnętrzny.

    Oximon napisał:
    światłowodem, który wchodzi do jakiegoś urządzenia w skrzynce na dworze

    Jesteś pewien że to światłowód i co to za urządzenia?

    0
  • #12 22 Wrz 2012 14:20
    Oximon
    Poziom 27  

    Z tego, co udało mi się w deszczu z niego odczytać, to pisze na nim "Media Converter 10/100Base-TX to 100Base-FX" Wchodzą do niego 2 jakieś dziwne przewody, a wychodzi jeden zwykły, internetowy.

    Tak, gdy ciągnęli kabel była mowa o światłowodach.


    Co do ip z umowy, to zaraz poszukam i napiszę.

    Dodano po 1 [minuty]:

    A to jest mój dostawca: http://www.pulman.pl/

    Zaopatruje w internet instytut oraz część dzielnicy domków jednorodzinnych w naszym mieście.

    0
  • #13 22 Wrz 2012 14:22
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Oximon napisał:
    Co do ip z umowy, to zaraz poszukam i napiszę.

    To będzie najważniejsze, prawdopodobnie za publiczne IP będziesz musiał coś dopłacić.

    0
  • #14 22 Wrz 2012 15:07
    Oximon
    Poziom 27  

    Ech... Niestety w umowie niema nic o informacjach nam potrzebnych. Co więc można z tym zrobić? Da się sprawdzić, czy mam ip publiczne w inny sposób?


    Co możesz powiedzieć o tym urządzeniu w skrzynce? Mogę jeszcze powiedzieć, że gniazda wejściowe są oznaczone TX oraz RX

    Dodano po 10 [minuty]:

    Wedle tej strony http://www.lanpolis.pl/2008/01/13/sprawdzanie-wlasnego-adresu-ip/ Mój ip z sieci jest publiczny, jednakże wtedy gdy jestem podłączony bezpośrednio do dostawcy pomijając mój router na strychu, dobrze zrozumiałem? Bo chyba zaczynam się gubić...

    0
  • #15 22 Wrz 2012 15:19
    jurek.adam
    Poziom 43  

    Spróbuj użyć zamiast przekierowania portów opcji DMZ na adres IP swojego serwera gry. Upewnij się, że rzeczywiście masz publiczne IP - takie powinien mieć przydzielone Twój router, zakładka Status.

    0
  • #16 22 Wrz 2012 15:24
    Oximon
    Poziom 27  

    No dobrze, tylko jakie ustawić ip dla serwera swojej gry?


    Daje screeny z podzakładek zakładki "Forwarding". Może to w czymś pomoże.


    Zakup nowego routera pod serwer Zakup nowego routera pod serwer Zakup nowego routera pod serwer Zakup nowego routera pod serwer Zakup nowego routera pod serwer

    0
  • #17 22 Wrz 2012 15:31
    jurek.adam
    Poziom 43  

    DMZ na Enable, a w DMZ Host IP Address wpisujesz adres IP swojego serwera. Jak ustawisz DMZ, to przekierowanie portów jest zbędne.

    Sprawdź, czy masz włączone zdalne logowanie (zakładka Remote Management), i czy możesz zalogować się na swój router:
    http://217.113.144.98:80/ lub http://217.113.144.98:8080/

    Bo nadal nie wiadomo, czy masz publiczne IP, czy to adres urządzenia dostawcy. Nie zamieściłeś zakładki Status.

    0
  • #18 22 Wrz 2012 15:40
    Oximon
    Poziom 27  

    Po wejściu na http://217.113.144.98:80/ wyskakuje mi takie coś: Zakup nowego routera pod serwer

    Po wejściu w http://217.113.144.98:8080/ mam "strona internetowa jest niedostępna"

    Jeżeli chodzi o zakładki: Zakup nowego routera pod serwer Zakup nowego routera pod serwer Zakup nowego routera pod serwer


    A co do ip serwera: to ja je ustalam. Mam dokument, w którym wklepuje ip na którym ma działać serwer. Obecnie np. jest tam wpisane ip z Hamachi. Jakie więc wklepać w serwerze i tym DMZ?

    0
  • #19 22 Wrz 2012 15:40
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    @jurek.adam patrz post nr 6. Dostaje na WAN-a adres wewnętrzny.

    0
  • #20 22 Wrz 2012 15:44
    Oximon
    Poziom 27  

    PS Gdy wklepie w logowanie tutaj: http://217.113.144.98:80 moje hasło i login routera (admin, admin) to wyskakuje, że zły login lub hasło.

    Dodano po 44 [sekundy]:

    Co więc możecie o tym powiedzieć?

    0
  • #21 22 Wrz 2012 15:45
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Oximon napisał:
    Co więc możecie o tym powiedzieć?

    Jest to adres routera brzegowego (głównego), który dzieli łącze dla ciebie i jeszcze kilkunastu innych użytkowników w sieci.

    0
  • #22 22 Wrz 2012 15:45
    jurek.adam
    Poziom 43  

    Nie masz publicznego IP. A więc przekierowanie portów lub DMZ powinien zrobić dostawca.

    0
  • #23 22 Wrz 2012 15:46
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    jurek.adam napisał:
    A więc przekierowanie portów lub DMZ powinien zrobić dostawca.

    W co bardzo wątpię.
    Pozostaje wykupienie publicznego IP u dostawcy, w miarę jego oferty i możliwości technicznych.

    0
  • #24 22 Wrz 2012 15:48
    Oximon
    Poziom 27  

    Czyli nawet po zakupie innego routera nie będzie możliwości założenia serwera bez rozmowy z dostawcą? Jeżeli tak, to co powiedzieć dostawcy aby wiedział o co chodzi? Co chciałbym aby mi zrobił/ustawił?

    0
  • Pomocny post
    #25 22 Wrz 2012 15:49
    jurek.adam
    Poziom 43  

    Też wątpię, ale co szkodzi zapytać, może się zgodzi jak będzie miał dobry humor.

    Pytaj o przekierowanie portów (sam musisz mu podać zakres i adres swojego serwera) lub wykupienie stałego IP. To drugie bardziej realne, o ile mają coś takiego w ofercie.

    1
  • Pomocny post
    #26 22 Wrz 2012 15:51
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Oximon napisał:
    Czyli nawet po zakupie innego routera nie będzie możliwości założenia serwera bez rozmowy z dostawcą?

    Tak zgadza się.

    Oximon napisał:
    Jeżeli tak, to co powiedzieć dostawcy aby wiedział o co chodzi? Co chciałbym aby mi zrobił/ustawił?


    Przekierowanie odpowiednich portów dla serwera, usług jakie chcesz mieć widoczne na zewnątrz w internecie.

    lub

    Wykupienie dla siebie publicznego IP (konfiguracja zależy od dostawcy).

    0
  • #27 22 Wrz 2012 15:51
    Oximon
    Poziom 27  

    Czyli co mu powiedzieć? Co on musi zmienić, abym mógł host'ować serwery?

    0
  • #28 22 Wrz 2012 15:52
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    jimasek napisał:
    Przekierowanie odpowiednich portów dla serwera, usług jakie chcesz mieć widoczne na zewnątrz w internecie.

    lub

    Wykupienie dla siebie publicznego IP (konfiguracja zależy od dostawcy).


    Masz napisane.

    1
  • #29 22 Wrz 2012 15:55
    Oximon
    Poziom 27  

    jimasek napisał:


    Oximon napisał:
    Jeżeli tak, to co powiedzieć dostawcy aby wiedział o co chodzi? Co chciałbym aby mi zrobił/ustawił?


    Przekierowanie odpowiednich portów dla serwera, usług jakie chcesz mieć widoczne na zewnątrz w internecie.




    A jeszcze prostszym językiem, abym umiał mu to wytłumaczyć? Wy chyba bardziej wiecie o co mi chodzi, niż ja sam :D Jakie porty ma przekierować, abym mógł utworzyć serwer? Przy hostowaniu serwera jakie usługi muszę mieć widoczne?

    0
  • #30 22 Wrz 2012 15:57
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Oximon napisał:
    Przy hostowaniu serwera jakie usługi muszę mieć widoczne?

    Skąd mamy to wiedzieć co ty chcesz tam host-ować, jakie usługi? Konkretne usługi to konkretne porty jakie muszą być przekierowane.

    0
  Szukaj w 5mln produktów