Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tablica migających symboli

21 Wrz 2012 16:26 894 8
  • Poziom 9  
    Witam,
    potrzebuję zrealizować w prosty sposób tablicę czterech symboli (dwa wiersze, dwie kolumny), z których każdy z nich będzie kolejno podświetlany. Ewentualnie wszystkie będą 'mrugać', tyle że każdy z inną częstotliwością. Bardzo proszę o wskazówki co do realizacji.
  • Poziom 24  
    To ma być program?? Urządzenie istniejące realnie?? strona WWW?? Sprecyzuj o co Ci chodzi :)
  • Poziom 9  
    Program, chodzi mi o program. Okno wyświetlane na monitorze komputera.
  • Pomocny post
    Poziom 40  
    A znasz jakieś języki programowania??
    Sam program jest banalnie prosty do realizacji - w języku wysokiego rzędu jak np. C# w darmowym Visual Studio Express, wystarczy na formie umieścić 4 obiekty typu PictureBox, przygotować każdy obrazek w dwóch wersjach: zwykłej i podświetlonej. Formie ustawić DoubleBuffered = true (żeby uniknąć mrugania), na formę przeciągnąć timer, ustawić interwał "mrugania", ewentualnie jakiś przycisk wyzwalający czy pole na wpisanie tegoż interwału. W zdarzeniu "tiknięcia" timera prostym warunkiem sprawdzasz, który obrazek wymaga podmiany i zmieniasz ścieżkę do niego w odpowiednim PictureBoxie.

    Jak masz ochotę się pobawić, to ze strony Microsoftu możesz pobrać (wersję 2010 Express) - instalator internetowy lub plik ISO. Razem z programem musisz zainstalować .NET - wersja 4.0 będzie wystarczająca.

    W innych środowiskach możesz to zrealizować podobnie - Borland C++, Deplhi - mają podobne komponenty...
  • Poziom 25  
    Napisz jaki język programowania, jak napisał kolega wyżej sam program jest prosty i nawet bez specjalnej wiedzy można coś napisać.
  • Poziom 9  
    Z C# nie miałam do czynienia, ale w sumie mogłabym się pobawić, dzięki wielkie. A jak sprawa wyglądałaby w C++?
  • Poziom 25  
    A znasz C++ ? Jasne, że da się jednak moim zdaniem łatwiej w C#
  • Poziom 40  
    Z podanej strony możesz też pobrać wersję Visual Studio dla C++ (podobnie jak dla Visual Basica) - kod wygląda niemal tak samo, bo i komponenty platformy .NET są te same tutaj przykład. Niemniej C# uważam za bardziej strawny składniowo, a przy tym na tyle podobny do C++, że w miarę łatwo jest się w nim poruszać znając ten drugi.
  • Poziom 9  
    W takim razie pogmeram w C#, dziękuję bardzo!