Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus EEE PC 1015PEM - Brak pełnego taktowania procesora Intel Atom N550

krs2 22 Wrz 2012 20:07 1359 2
  • #1 22 Wrz 2012 20:07
    krs2
    Poziom 2  

    Witam,

    Mam problem z procesorem Intel Atom N550. Zarówno Windows XP jak i program CPU-Z pokazuje taktowanie procesora (rdzenia właściwie) jako 1000 mHz podczas, gdy ten procek ma 1,5 GHz. Wiem, że Atomy zmieniają taktowanie zależnie od tego co aktualnie jest włączone w systemie - ale nie jest to dziwne? BIOS jest najnowszy. System to Win XP SP3. Komputer Asus EEE PC 1015 PEM.

    W załączniku dane mojego procesora:Asus EEE PC 1015PEM - Brak pełnego taktowania procesora Intel Atom N550


    Tu dane tego procka z netu: http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/yotomeczek/N/Dell_Inspirion_Duo/d/CPUZb.png

    Ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak?

    Dodam tylko, że podczas odtwarzania filmu z YT w jakości 720p wszystko idzie bardzo płynnie, taktowanie w CPU-Z nieznacznie wzrasta do około 1002 mHz - możliwe, że po prostu procesor nie jest obciążony i dlatego nie osiąga pełnego taktowania? Puścić mu jakiś program do stresowania?

    Widać też, że napięcie między moim prockiem a tym poglądowym jest inne.

    Jeszcze jedno: ten Asus ma program SuperHybridEngine - który służy do płynnego przełączania między trybami: Super Performance Mode, Hihg Performance Mode, Power Saving Mode i Auto Mode. Przy zmianie na Super Performance Mode wartość "Core Speed" w programie CPU-Z wzrasta do 1025, ale napięcie nadal to samo.

    Odpalam na raz film na YT w 720p, film w 720p z dysku, kilka zakładek w Chrome i nadal taktowanie nie wzrasta.

    Dodam, że domyślnie na tym komputerze zainstalowany był Windows 7 Starter. Możliwa jest taka opcja, że Win XP źle obsługuje ten procesor?

    0 2
  • Pomocny post
    #2 22 Wrz 2012 20:53
    mike833
    Poziom 15  

    Uruchom program Orthos i sprawdź. Zasilacz podłączony do komputera?

    0
  • #3 22 Wrz 2012 20:56
    krs2
    Poziom 2  

    mike883 - problem rozwiązany :) Dzięki bardzo! Podłączenie laptopa do zasilania oraz zmiana w SHE na tryb Super Performance pomogło. Raz jeszcze dzięki!

    0
  Szukaj w 5mln produktów