Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch SGI43A85 - Nie myje skutecznie, małe ciśnienie wody natryski nie kręcą się

bolekluzak 23 Sep 2012 00:02 31515 18
    bolekluzak
    Level 11  
    Witam,

Od pewnego czasu (kilka tygodni) zmywarka nie domywa naczyń. Była myta kilkakrotnie bez naczyń na programie z tabletką i nie pomogło. Żona mówi, że czyściła filtry od czasu do czasu. Wyczyściłem dokładnie filtry i umyłem wszystko co było dostępne od wewnątrz (ramiona natryskowe, przewód wodny do ramion, filtry, komorę filtrów i komorę turbiny pompy). W w komorze turbiny były pestki od cytryny i kawałek folii od parówki. To oznacza, że prawdopodobnie żona niewłaściwie złożyła filtry.
    Po oczyszczeniu zmywarka nie daje wystarczającego ciśnienia wody na ramiona. Strugi wody na dolnym ramieniu są większe lub mniejsze w trakcie pracy (od kilku cm do maxa). Ramiona dolne kręcą się powoli tylko jak strugi są na maxa (duże ciśnienie). Ramię górne spryskiwacza nie kręci się w ogóle, strugi są słabe, ok. kilka cm długości. Nie wiem czy dobrze złożyłem przyłącze wodne górnego ramienia, które jest ruchome na koszu. Są tam dwa stożki prowadzące, z których jeden jest ścięty - patrz rys poniżej. Jak składałem to zauważyłem różnicę i wydedukowałem, że stożek ścięty musi być na dole, aby nie blokować wlotu do ruchomej rury poziomej. Ale nie wiem czy mam rację.

Bosch SGI43A85 - Nie myje skutecznie, małe ciśnienie wody natryski nie kręcą się

Co może być przyczyną? Wewnętrzne zabrudzenia elementów pompy, zaworów i innych? Czy może pompa została częściowo zniszczona przez twarde resztki jedzenia, które przedostały się przez nieszczelne filtry?

Czy może ktoś też dać namiar na serwisówkę do tej zmywarki lub chociaż rysunki złożeniowe co i jak jest połączone?
    wioletta92
    Level 18  
    Jaki jest poziom wody w zmywarce?
    bolekluzak
    Level 11  
    Poziom wody po wypompowaniu jest na ok. 2 -3 cm od dna komory dolnej, gdzie pracuje pompka wypompowująca wodę. To chyba jest OK(?).
  • Helpful post
    wioletta92
    Level 18  
    Chodzi mi o poziom wody jaki jest w zmywarce po pobraniu wody i czy w trakcie pobierania nie dostaje czkawki (NA PRZEMIAN pobiera i odprowadza).
    bolekluzak
    Level 11  
    Takiej "czkawki" nie dostaje. Jak pobierze wodę to zaczyna spryskiwać ramionami na przemian: najpierw dolnym potem górnym. Poziom wody jest, o ile dobrze pamiętam, nie większy niż ok. 1 cm, ale jeszcze dla pewności sprawdzę później.
  • Helpful post
    wioletta92
    Level 18  
    Wyczyść kubek hydrostatu oraz wąż karbowany łączący kubek hydrostatu z misą.
    bolekluzak
    Level 11  
    Małe sprostowanie.
    Przesadziłem z tym 1 cm poziomu wody. Sprawdziłem dokładnie poziom wody w trakcie programu AUTO 55-65. Po napełnieniu i uruchomieniu spryskiwania (dół/góra) nie widać stałego poziomu wody. Woda na bieżąco spływa do filtrów. Ale ciśnienie wody w ramionach jest słabe. Dolne ramię ledwo kręci, wysokość strug wody do 30 cm, górne nie obraca się, wysokość strug kilka cm, mimo dociśnięcia kosza, aby uszczelnić podłączenie na tylnej ściance. Przeczekałem kilka zmian dół/góra i stale tak samo. Potem zrobiłem RESET i woda została wypompowana w 2-3 cyklach pompy, potem już było słuchać bulgotanie, czyli pompowanie resztek wody i powietrza.
    wioletta92, czy zalecenie z powyższego postu jest w tym momencie dalej aktualne?
  • Helpful post
    wioletta92
    Level 18  
    Wody w tej zmywarce po pobraniu powinno być powyżej filtra tak 2-3 cm. Powinna stać w dnie i powinno być ją widać. Jeśli jest mniej lub nie widać jej po otworzeniu drzwi po pobraniu, bo spływa do filtra czyli jest jej mało, to czyść kubek hydrostatu i wspomniany wąż łączący kubek z misą.
    bolekluzak
    Level 11  
    Dzięki wioletta92 za pomoc. Rozebrałem i zobaczyłem niezły "syf". Patrz zdjęcia poniżej.
    Bosch SGI43A85 - Nie myje skutecznie, małe ciśnienie wody natryski nie kręcą się Bosch SGI43A85 - Nie myje skutecznie, małe ciśnienie wody natryski nie kręcą się Bosch SGI43A85 - Nie myje skutecznie, małe ciśnienie wody natryski nie kręcą się
    Wyczyściłem i jest jak nowe. Ale zanim złożę i odpalę to chciałem wyczyścić wszystko inne, co by mogło jeszcze przeszkadzać i dlatego mam jeszcze pytania.

1). Połączenie oznaczona jako "A" na zdjęciach nie ma uszczelki. Wokół było dużo osadu-kamienia. Czy tak ma być, tzn. bez uszczelki?
    2). W rurce "B" widać brud. Czy to może mieć negatywny wpływ na pracę zmywarki i czy trzeba to wyczyścić?
    3). W miejscu oznaczonym jako "C" widać brud jasny i czarny. Ten kanał prowadzi jakby do odpowietrzenia (otwarty otwór na zewnątrz na górze po prawej). Czy to czarne trzeba wyczyścić, czy może jest to jakiś rodzaj filtra rozbryzgów, aby woda nie dostała się do otworu w górnej części?
    wioletta92
    Level 18  
    1. Połączenie A jest bez uszczelki
    2. Rurką B się nie przejmuj, gdyż jest to rurka odpływowa
    3. C to nic innego jak zatkany odpowietrznik i nim też się nie przejmuj
    Najważniejszy w twoim urządzeniu przy objawach które opisujesz jest kubek hydrostatu i wąż karbowany łączący kubek hydrostatu z misą. Z fotografii wynika że jest mało drożny.
    bolekluzak
    Level 11  
    OK. Kubek hydrostatu i wąż łączący kubek hydrostatu z misą oraz wszystko w okół wyczyszczone i odkamienione jak na zdjęciu poniżej.

Złożyłem i odpaliłem. Teraz woda utrzymuje się na poziomie ok. 2 cm - hydrostat ładnie wyłącza po uzyskaniu poziomu, bo teraz chodzi swobodnie. Przedtem był blokowany przez brud i kamień. Ciśnienie wody na ramionach spryskiwaczy jest tak duże, że przez uchylone drzwiczki strugi wody sięgnęły sufitu (!). I wreszcie słychać charakterystyczny odgłos periodycznego spryskiwania ścianek zmywarki, taki jak była nowa. Nie słyszałem tego od miesięcy.

Dzięki wielkie wioletta92. Zaoszczędziłem kilka setek :)

Szkoda, że nie miałem jakiegoś rysunku "eksplodującego", pokazującego demontaż/montaż elementów. Dużo czasu spędziłem na rozgryzaniu jak to wszystko rozmontować, aby czegoś nie zepsuć. Wszystko na zatrzaskach, a te łatwo wyłamać i wtedy klops. Nie mogłem nigdzie namierzyć serwisówki do tej zmywarki.

No, ale mam nadzieję, że teraz pochodzi trochę.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

Temat uważam za zakończony.
    wioletta92
    Level 18  
    I tak trzymać. Cieszę się że mogłem pomóc, pozdrawiam i życzę powodzenia.
    jolaa25
    Level 2  
    Pomocy! Moja zmywarka robi od paru tygodni to samo mąż właśnie ją rozkręca,może mi ktoś podać jak to rozłożyć i wyczyścić?
    wioletta92
    Level 18  
    Proponuję założyć nowy temat i podać model urządzenia. Zmywarka zmywarce nierówna.
    jolaa25
    Level 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Zmywarka ta sama,ale już daliśmy radę wspólnymi siłami. Zdjęcia bardzo się przydały. Teraz jest super.Myje wszystko nawet w 45 stopniach co wcześniej było nie możliwe. Ciśnienie rewelacyjne. Jeszcze raz dzięki.Już myślałam,że sprzęt na straty.
    wioletta92
    Level 18  
    Często zdarza mi się naprawiać tego rodzaju problemy. Klienci w przeważającej ilości twierdzą że używają finisha do czyszczenia czy innych podobnych środków. Teraz widać jak zarabiają wyzyskiwacze producenci środków czyszczących i odkamieniających do zmywarek. Po takim środku w zmywarce pozostaje jedynie miły zapach i to tyle. Można korzystać z ich środków, ale to pieniądze wyrzucone w błoto. Albo słynny wynalazek: tabletka, która ma zregenerować złoże, umyć naczynia i jeszcze je nabłyszczyć.
    bolekluzak
    Level 11  
    jolaa25 wrote:
    Zdjecia bardzo się przydały ... Ciśnienie rewelacyjne.Jeszcze raz dzięki. Już myslałam,że sprzęt na straty.

Jeżeli nie ma dostępu do porządnej dokumentacji serwisowej, a niestety producenci ukrywają ją jak tylko mogą, to dobre, merytoryczne zdjęcia szanownych forumowiczów oraz ich porady lub podzielenie się: jak udało się osiągnąć skutek naprawy we własnym zakresie, są jedyną wiedzą jaką można pozyskać, aby samemu sobie poradzić.

Nie chodzi tylko o zaoszczędzenie kasy. W moim przypadku jest to także element satysfakcji, i poczucia zadowolenia ze zrobienia czegoś, czego nigdy nie robiłem i do czego nie zostałem wykształcony, ani przyuczony. Odrobina sukcesu w jakiejkolwiek dziedzinie zawsze poprawia samopoczucie. Dlatego, jeżeli udzielam się na forum (niestety robię to rzadko z braku czasu), to staram się upowszechnić każdą pozyskaną tu wiedzę, uzyskaną dzięki uprzejmości i bezinteresowności ludzi zaangażowanych w poszczególne tematy, aby każdy następny forumowicz szukający porady mógł z tej odrobiny wiedzy skorzystać dla własnego pożytku.
    Taki przede wszystkim widzę sens forum, na którym się znajdujemy.

Pozdrawiam wszystkich zaangażowanych.
    jajacol
    Level 2  
    Dziękuję za rady - dzięki Wam naprawiłem zmywarkę !!!!
    bolekluzak
    Level 11  
    Zgodnie z regulaminem problem uważam za rozwiązany i w związku z tym zamykam temat.

Pozdrawiam wszystkich udzielających się na tym forum.