logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy akumulator samochodowy uciągnie 1000W farelkę zimą?

pawlakos 23 Wrz 2012 02:01 48879 39
Najlepsze odpowiedzi

Czy zwykły akumulator samochodowy da radę zasilać zimą 1000-watową farelkę do ogrzania auta?

Nie, zwykły akumulator nie uciągnie 1000 W farelki zimą w praktycznie użytecznym czasie — taki pobór to około 100 A, a przy 45 Ah mówiono o zaledwie 10–15 minutach pracy w idealnych warunkach i o braku możliwości uruchomienia silnika potem [#11339074][#11342678] Przy niskiej temperaturze pojemność akumulatora mocno spada; przy 90 Ah szacowano użyteczne około 40 Ah, czyli ok. 450 Wh, co dla suszarki 2 kW daje tylko kilka minut pracy [#11342227] Jeśli celem jest tylko odmrażanie szyb, padła propozycja 500 W / 24 V na dwóch akumulatorach połączonych szeregowo, ale czas nadmuchu trzeba dobrać eksperymentalnie [#11342022] Zamiast przetwornicy i zwykłej farelki lepiej rozważyć dedykowaną nagrzewnicę 12 V albo ogrzewanie postojowe typu webasto, bo to rozwiązanie jest praktyczniejsze i mniej kłopotliwe [#11342678][#11339074] Do tego zwykłej farelki nie warto zostawiać bez nadzoru ze względu na ryzyko pożaru [#11343288]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 11338816
    pawlakos
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam,

Mam pomysł na ogrzewanie auta zimą, ale nie wiem czy to zadziała.

Więc tak, ogrzewanie składałoby się z akumulatora samochodowego, prostownika, przetwornicy, zwykłej farelki i sterownika gsm.

Działanie tej kupy polegałoby na nocnym ładowaniu akumulatora umieszczonego w bagażnika z kabla i porannym ogrzewaniu przez sterownik gsm nadal z podłączonym prostowniku. Po południu ogrzewaniu auta przed wyjściem z pracy przez sterownik gsm, przyjazd do domu i podłączenia akumulatora do prostownika.

Czy jest szansa żeby zwykły akumulator mógł uciągnąć 1000W obciążenia?
    Czy zamiast przetwornicy i farelki można użyć jakiejś innej nagrzewnicy na 12V?
    Czy technicznie jest to do zrealizowania?

Będę wdzięczny za wszelką konstruktywną krytykę.
  • #2 11338959
    Foxtrott
    Poziom 34  
    Ocena: 944
    Jaka by była cena za taką przetwornicę?Standardowe 250-300W kosztują ok 300zł
    Są gotowe nagrzewnice na 12V do tego jakiś prosty programator ,żeby załączyła się o konkretnej godzinie.
  • #3 11339001
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Słyszałem o takim jednym co rozmrażał sobie silnik farelką. Potem musiał szybko mrozić gaśnicą garaż... Z użycia farelki bym więc zrezygnował. Co do pomysłu to są przecież gotowe rozwiązania do ogrzewania auta zimą. Najczęściej jednak są przystosowane do podłączenia na 230V w domu, a więc nie rozwiązuje to problemu grzania auta w pracy (chyba, że masz tam dostęp do gniazdka).
  • #4 11339074
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1227
    pawlakos napisał:
    Czy jest szansa żeby zwykły akumulator mógł uciągnąć 1000W obciążenia?

Jest szansa, tylko nie wdając się w obliczenia i przyjmując, ze będzie to akumulator 45Ah, czas pracy wyniesie cirka 10-15 minut i dodatkowo silnika już nie uruchomisz.
    Ogrzewanie z baterii nie jest praktykowane, ani dobrym pomysłem.
    Są stosowane rozwiązania zdalnego uruchamiania silnika (co bardzo mi się podoba) jednak jest to instalacja inteligentna, dość skomplikowana i droga.
    Pomijam fakt, że nie wszędzie jest dozwolone parkowanie auta z pracującym silnikiem.
    W ciężarówkach są ogrzewania np.webasto"mokre i suche" które programuje się i startują i wyłączają się automatycznie na określona godzinę i czas.
    Pobór prądu jest znikomy, zaś cena do zaakceptowania.
  • #6 11339395
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Nie wiadomo jakie auto, w E90 także jest webasto jako opcja, a nie jest to ciężarówka.
  • #7 11339516
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1227
    bmserwis napisał:
    Nie wiadomo jakie auto, w E90 także jest webasto jako opcja, a nie jest to ciężarówka.

Nie tylko w tym jednym, jednak jest to stosunkowa rzadkość, zaś w ciężarowych niemal zasada.
  • #8 11342022
    pawlakos
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Foxtrott – widziałem na Allegro przetwornice za około 400zł. Fakt, to dużo i znacznie podwyższa koszt całej zabawy. Co do nagrzewnic 12V to boję się trochę, że mają słabą wydajność (nie znam nikogo, kto by miał taką).

daavid117 – Rzeczywiście, są gotowe rozwiązania, ale nie są tanie. Z drugiej strony nic nie cieszy tak, jak coś co się zrobi samemu.

kwantor – nie zamierzam korzystać z akumulatora w samochodzie. Chcę mieć dodatkowy akumulator w bagażniku.

Panowie, bardzo dziękuję za komentarze. Muszę przemyśleć to jeszcze.
    Może zrezygnuje na razie z akumulatora i przetwornicy i zamontuje małą farelkę na prętach zagłówka pasażera, tak aby dmuchało na przednią szybę (oczywiście postaram się, żeby nie spalić siedzenia, ani podsufitki).
    Auto, w którym chcę to zamontować to poczciwy Lanos :-)

Pogłówczę jeszcze w tym tygodniu i dam znać na co się zdecydowałem.
  • #9 11342082
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4305
    pawlakos napisał:
    Może zrezygnuje na razie z akumulatora i przetwornicy i zamontuje małą farelkę na prętach zagłówka pasażera, tak aby dmuchało na przednią szybę (oczywiście postaram się, żeby nie spalić siedzenia, ani podsufitki).

Chcesz ogrzać samochód zanim do niego wsiądziesz czy tylko rozmrozić szyby? Jezeli to drugie i chcesz wozić akumulator(y) w bagażniku to zbuduj nawiew 500W/24V na dwóch akumulatorach połączonych szeregowo. Moc wystarczająca, czas nadmuchu dobierzesz eksperymentalnie.
  • #10 11342227
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 11342300
    vodiczka
    Poziom 43  
    .sk napisał:
    No i niezapomniane przygody z szukaniem przewodów rozruchowych i dawcy prądu co kilka dni

Nie przyjmujesz do wiadomości że pawlakos chce wozić oddzielny akumulator do zasilania nagrzewnicy?
  • #12 11342504
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Samochody przecie posiadają systemy nawiewu/ogrzewania, wystarczy że 15 min. wcześniej zdalnie odpalisz "przygotowany" samochód.
    Albo po prostu ruszysz siedzenie i sam go wcześniej zapalisz, sposób najtańszy i znany odkąd są samochody.
  • #13 11342600
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 933
    Art. 60 (Zakazy dla kierujących pojazdami)

2. Zabrania się kierującemu:

1)oddalania się od pojazdu, gdy silnik jest w ruchu;

3) pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze zabudowanym; nie dotyczy to pojazdu wykonującego czynności na drodze.

Za te "zdalne startery" jest pajda. Przeciwko profesjonalnym systemom nic nie mam, ale amatorskim instalacjom już tak. Sąsiad skleił sobie kiedyś taki wynalazek do starego Transita. oparty na sterowniku zamka centralnego i paru przekaźnikach. Długo nie trzeba było czekać, żeby narobił biedy. Któregoś dnia odruchowo zostawił samochód na biegu a rano postanowił go uruchomić. Układ rozłączał rozrusznik po pojawieniu się ładowania. W przypadku braku ładowania kręcił rozrusznkiem tak długo, jak podtrzymywała centralka. A podtrzymywała sygnał przez bodaj 5 sekund. Wystarczyło, żeby zepsuć komuś humor i cały bok samochodu o poranku.
  • #14 11342678
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6689
    Taniej, lepiej i skutecznej dać ogrzewanie postojowe. Oprócz ceny zakupu i montażu jego eksploatacja nic nie kostuje, a komfort ogromny.
    Teraz policz 1000W farelka i straty na przetwornicy dajmy 200W. Więc z akumulatora trzeba pobrać 100A. Przetwornica ma zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora i wyłączy się przy spadku napięcia 10,5V. Więc przy małym zimnym akumulatorze ( sugerowaną tu 45Ah ) czas pracy wyniesie 0 minut, 0sekund! Przy 100Ah może parę sekund.No chyba ze dasz w bagażniku pięć akumulatorów po 180-220Ah połączysz równolegle to ma to szanse zadziałać. Koszt jednego takiego akumulatora to jakieś 500-800zł i waga 30-40kg trwałość 2-5 lat
  • #15 11342684
    vodiczka
    Poziom 43  
    kkknc napisał:
    jego eksploatacja nic nie kostuje

Postojowe Perpetum Mobile?
  • #16 11342718
    kkknc
    Poziom 43  
    vodiczka napisał:
    kkknc napisał:
    jego eksploatacja nic nie kostuje

Postojowe Perpetum Mobile?

Wbrew pozorom dokładnie tak. Policz koszty!
  • #17 11342733
    vodiczka
    Poziom 43  
    Jakie koszty mam liczyć skoro twierdzisz że eksploatacja nic nie kosztuje? :D
    Może chciałeś napisać "koszty eksploatacji są tak minimalne że można je pominąć"
  • #18 11342808
    kkknc
    Poziom 43  
    Spalanie paliwa przez zimny silnik jest ogromne. Ogrzewanie postojowe spala minimalne ilości. Jak dasz wodne i podgrzejesz przy okazji silnik to jesteś na pulsie. Koszty paliwa - ciepły silnik pali mniej ( tu już zyskujesz i o tych kosztach mówię ogrzewanie zużyje tyle samo a nawet mniej paliwa z lepszym efektem. ), zużucie silnika - ciepły rozruch mniej go niszczy, bezpieczeństwo jazdy - bez porównania ( przeskrobane szyby a całkiem czyste ), komfort jazdy ( i bezpieczeństwo też ) - wchodzisz do ciepłego auta w którym się nie trzęsiesz a oddech nie zamarza ci na szybie. Masz czas żeby rozejrzeć się dookoła a nie tylko tulić się w kurtkę i myśleć kiedy to auto się zagrzeje.
  • #19 11342988
    vodiczka
    Poziom 43  
    kkknc napisał:
    ]Spalanie paliwa przez zimny silnik jest ogromne. Ogrzewanie postojowe spala minimalne ilości.

Może konkretnie, ile paliwa zużyje silnik do ogrzania szyby a ile ogrzewanie postojowe. To że mniej nie musisz mnie przekonywać podobnie jak to że zimny silnik pali więcej niż ciepły. Ale "ogromne" i "minimalne" pokazuje Twoje emocje a nie faktyczne zużycie. Nadal nie wiem czy stosując ogrzewanie postojowe zaoszczędzę 40, 60 czy 90% paliwa.
  • #20 11343029
    zimny8
    Poziom 33  
    Dziarski Hank napisał:
    Art. 60 (Zakazy dla kierujących pojazdami)

2. Zabrania się kierującemu:

1)oddalania się od pojazdu, gdy silnik jest w ruchu;

3) pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze zabudowanym; nie dotyczy to pojazdu wykonującego czynności na drodze.

Ok, ale samochód we własnym garażu, na podwórku, posesji, przed domem, to chyba moge zapalić?, (kto mi zabroni) oprócz tego że muszę wstać wcześniej i ruszyć 4 litery do auta.
    Sytuację wszyscy znają najgorzej jest rano, a ogrzewanie pojazdu później w ciągu dnia, np. przed wyjściem z pracy w jakikolwiek sposób to chyba niepotrzebny zbytek.
  • #21 11343143
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 11343198
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Nie wiem, z której epoki jest ten przepis i czym jest podyktowany, jednak obowiązuje w aktualnym kodeksie ruchu drogowego.
  • #23 11343230
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 11343244
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Przepis dotyczy drog publicznych.
    I tak np. drogi wielu osiedli spoldzielczych sa drogami prywatnymi i przepis ich nie dotyczy. Moze jedynie byc stosowany podobny przepis wprowadzony przez wlasciciela terenu (spoldzielni) i wtedy ten przepis moze byc prawomocny na terenie spoldzielni.
  • #25 11343246
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Bzdety owszem, ale trafisz na strażnika miejskiego (a oni tylko czekają na takie okazje) albo upierdliwego policjanta i będzie mandat.
  • #26 11343288
    manekinen
    Poziom 29  
    Ocena: 2361
    Farelki pozostawionej bez nadzoru bym nie zaryzykował. Sam byłem świadkiem niezadziałania zabezpieczenia termicznego. Na szczęście została odłączona od prądu w momencie kiedy plastyk już kapał na terakotę. Jeśli Autor chce taką wieszać na siedzeniu, niech chociaż parkuje z 10 metrów od domu.
  • #27 11343745
    zimny8
    Poziom 33  
    Mój znajomy ma takiego nowego merca i odpala go z pilota jak chce, czy to jest fabrycznie montowane teraz, nie zapytałem żeby się zbytnio nie panoszył? :).
    I jak się to ma do tych przepisów, ktoś wie?.
  • #28 11344506
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Dziarski Hank napisał:
    Nie wiem, z której epoki jest ten przepis i czym jest podyktowany, jednak obowiązuje w aktualnym kodeksie ruchu drogowego.

To ciekawe, wynika z tego, że jeżdżąc autem, gdzie seryjnie mam zamontowane webasto (E90) łamię przepisy? Jakoś nigdy nie miałem z tego powodu nieprzyjemności to raz, a dwa nie wierzę tym bardziej, że w instrukcji brak jest jakiejkolwiek informacji np: o tym, że w niektórych krajach może być to zabronione.
    Poza tym nikt nie zwrócił uwagi, że webasto działa niezależnie od silnika.
  • #29 11344780
    biomedyczny
    Poziom 26  
    Ocena: 60
    Nie chce mi się czytać całego wątku...

Ale po 1 po co robić sobie takie koszty ?
    Nie lepiej jak skandynawowie?
    Montujesz z przodu auta gniazdo. Na parkingu / w garażu puszkę 230V + sterownik czasowy.
    W środku dedykowana grzałka i gotowe.

Koszt groszowy.
    Gniazdo + wtyczka + kabel.

A koszt przetwornicy + farelki itd. = koszt webasta (jakieś 1,5 tyś pln) i na pewno tańsze i bezpieczniejsze.
  • #30 11345504
    vodiczka
    Poziom 43  
    .sk napisał:
    0,25litra benzyny to ~15minut grzania mocą 10kW! Nie odczuje tego bezpośrednio. Szukaj vodniczka głębszego sensu w wypowiedziach, a nie tylko czytasz jak dziecko na etapie nauczania początkowego...

Na forum technicznym oczekuję precyzyjnych wypowiedzi (nawet przy zużyciu 100ml benzyny nie jest uprawnione stwierdzenie "eksploatacja nic nie koszuje") i nie mam zamiaru doszukiwać się sensu tego stwierdzenia.
    .sk napisał:
    Nie chce mi się czytać dogłębnie wszystkich poronionych pomysłów ani pseudo porad.

Tobie nie chce się czytać tego co napisał autor tematu a mnie dociekać co ktoś miał na myśli.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zastosowanie akumulatora samochodowego do zasilania farelki o mocy 1000W w celu ogrzewania auta zimą. W dyskusji poruszono kwestie techniczne, takie jak wydajność akumulatorów, moc przetwornic oraz alternatywne rozwiązania, takie jak nagrzewnice 12V. Użytkownicy zwracają uwagę na ograniczenia związane z czasem pracy akumulatora oraz ryzyko związane z używaniem farelek w samochodzie. Wskazano na dostępność gotowych systemów ogrzewania, takich jak Webasto, które są bardziej efektywne i bezpieczne. Podkreślono również, że amatorskie rozwiązania mogą być niebezpieczne i nieopłacalne w dłuższej perspektywie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA