Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór warystora do układu U2008b

malina555 23 Sep 2012 15:49 4341 5
    billy0o
    Level 10  
    W układzie na przepięcia narażony jest tylko triak BT137, który wg noty katalogowej wytrzymuje napięcie do 800 V, jako że w sieci napięcie szczytowe dochodzi do 320V proponowałbym warystor 430V, który powinien być podłączony równolegle z triakiem, czyli miedzy T1 i T2. Są też warystory AC230V które obcinałyby każdą szpilkę napięcia, co jest trochę bez sensu zważywszy na napięcie przebicia półprzewodnika. Zamiast warystora można również obliczyć układ gasikowy RC.
    malina555
    Level 14  
    Dziękuje koledze za objaśnienie sytuacji. Mam warystor o oznaczeniu MYG-20K431.
    http://www.szbxy.com/products/RCandMYG/MYG.pdf Chyba będzie dobry tutaj???

Myślałem żeby zamiast BT137 zastosować w moim przypadku BTA12 600BW, mam zamiar zbudować w oparciu o ten schemat zewnętrzny regulator obrotów do mojej wiertarki :P.

Jeszcze działbym zapytać o dobór radiatora do triaka??? W jaki sposób obliczyć tutaj moc strat i potrzebny radiator???
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Coś Ty się tak na ten warystor uparł? On tam jest potrzebny zupełnie do niczego.
    Warystor działa mniej więcej tak: w momencie gdy przekroczysz jego znamionowe napięcie - jego rezystancja maleje i zaczyna przez niego płynąć duży prąd. Ten element ma chronić przed sporadycznymi skokami napięcia lub w połączeniu z bezpiecznikiem przed wzrostem napięcia ponad normę. W Twoim układzie albo będzie po nic, a jeśli dasz go równolegle z silnikiem, to się po prostu spali.
    Uparłeś się i koniec, nie przyjmujesz niczego do wiadomości. Jeśli tak ma to wyglądać, to zostaw w spokoju ten układ, bo jeszcze Cię prąd porazi albo nie daj Boże zabije.

A radiator dobierasz tak jak wszystkie inne radiatory - albo możesz obliczyć jego powierzchnię na podstawie znanych wzorów, przyjmując najgorszy przypadek (gdy wydziela się najwięcej ciepła), albo dobrać eksperymentalnie.