Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Vitopend 100 - Grzejniki nie grzeja

23 Wrz 2012 18:46 3828 7
  • Poziom 8  
    Witam serdecznie. Pisze do was z prosba o pomoc. Mam male mieszkanie 1 poziomowe powierzchnia 60m2 i chcialem ostatnio troche sobie podrzac. Mam piec Viessmann Vitopend 100 i zeszlej zimy wszystko dobrze dzialalo. Teraz mam pewien problem bo piec nie grzeje wszystkich grzejników. W mieszkaniu mam 6 grzejników a grzeja się tylko 2. Piec mam w łazience i w lazience grzejnik dziala normalnie, tak samo ten od razu co jest za drzwiami lazienki. Natomiast grzejniki w pomieszczeniach obok sa kompletnie zimne. Pierwsze co zrobiłem to oczywiscie sprawdzilem czy sa odpowietrzone no i niestety sa (przynajmniej tak mysle bo od razu jak odkrecam srubę to leci juz woda) wiec to nie ta wina. Cisnienie w piecu mam na 0,8 bara wiec jest ok. Temp na piecu pokazuje 60. Nie wiem w czym moze lezec problem. Macie jakis pomysl? Rurki doprowadzajace wode do grzejników przy wszytskich sa zimne. Wiec jakby wogole ciepla woda tam nie docierala bo gdyby grzejnik byl zapowietrzony to przynajmniej rurki doprowadzajace wode do grzejnika powinny byc gorace prawda? No a nie sa. Czujnik i sterownik mam w duzym pokoju. Tam mam teraz powiedzmy 22 stopnie a grzanie ustawione mam na 30 stopni no i z 6 grzejników dzialaja tylko 2. W czym moze lezec problem? Wolalbym wiedziec zanim wezwe fachowca.[/quote]
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    A pompa działa? Odkręć korek i sprawdz.
  • Poziom 8  
    A mozesz dokladniej wytlumaczyc jak to sprawdzic? jaki korek odkrecic? To zrobie to.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Na pompie, po środku korpusu jest duża śruba. Wykręć ją. Pocieknie trochę wody, więc podstaw coś, aby nie zalać elektroniki. W otwór wsuń płaski śrubokręt i pokręć wałkiem. Powinien się lekko obracać. Oczywiście ten zabieg wykonuj najlepiej na wyłączonym kotle.
  • Poziom 8  
    Yyyy. To troche skomplikowane. Piec jest wbudowany w sciane z plytkami i dostep mam tylko do dolnej czesci pieca tam gdzie jest pokretlo od dolewania wody. Rozebrac piec raczej nie bede wiedział jak. Poza tym mieszkanie wynajmuje wiec wolalbym nie grzebac. No coz. Nie ma innego sposobu sprawdzenia?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Z twojego opisu wynika ,że to raczej nie wina kotła. Po za ewentualnie zastaną pompą.Więc niestety bez rozbierania kotła się nie obejdzie. Dobrze by było sprawdzić też filtr na powrocie jeśli takowy jest. Skoro mieszkanie wynajęte, to głoś do właściciela i niech on się z tym buja.
  • Poziom 8  
    Ok dziekuje za pomoc.
  • Poziom 2  
    Spróbuj zdjąć zawory termostatyczne . Może one trzymają . U mnie tak było.