Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Napis na płycie czołowej.

fafikdog 24 Sep 2012 14:13 4488 9
    fafikdog
    Level 12  
    Np na płycie czołowej wzmacniacza/radia/czegokolwiek.
    Jak wykonać?
    Termotransfer jak dla płytek PCB?
    Robił ktoś, ma jakieś doświadczenia, zdjęcia?
    Inne sposoby?
    krzysztofh
    Level 29  
    Fajnie wygląda wykonanie płyty czołowej (jeżeli w Twoim przypadku wchodzi w rachubę) wykonanie na frezarce CNC z laminatu dwukolorowego, np. biało-czarnego. Są różne kolory. Bazą jest w tym przypadku kolor biały, który jest odkrywany przez frezowanie liter i kresek frezem, który zbiera wierzchnią warstwę czarną o grubości ok, 0,15mm. Do tego oczywiście potrzebny jest projekt płyty czołowej aby frezer wiedział co ma robić.
    Efekt możesz obejrzeć na przykładzie mojego zasilacza, zamieszczonego na Elektrodzie.
    Kolory laminatów są różne. Zaleta to wysoka precyzja wykonania. Wada to cena, zależna od ilości pracy maszyny i wielkości laminatu.
    artursz
    Level 12  
    Grawerka laserowa.
    Zamówiłem coś takiego na panelu czołowym wzmacniacza. Koszt około 20 zł (panel 35x6cm).
    Panel anodowany na czarno, napisy wychodzą jasno szare.
    fafikdog
    Level 12  
    krzysztofh wrote:
    Fajnie wygląda wykonanie płyty czołowej (jeżeli w Twoim przypadku wchodzi w rachubę) wykonanie na frezarce CNC z laminatu dwukolorowego, np. biało-czarnego. Są różne kolory. Bazą jest w tym przypadku kolor biały, który jest odkrywany przez frezowanie liter i kresek frezem, który zbiera wierzchnią warstwę czarną o grubości ok, 0,15mm. Do tego oczywiście potrzebny jest projekt płyty czołowej aby frezer wiedział co ma robić.
    Efekt możesz obejrzeć na przykładzie mojego zasilacza, zamieszczonego na Elektrodzie.
    Kolory laminatów są różne. Zaleta to wysoka precyzja wykonania. Wada to cena, zależna od ilości pracy maszyny i wielkości laminatu.

Wiem, mam już coś takiego (fotka).
    W tym przypadku chodziło mi o sam napis tak, żeby nie było nic oprócz napisu i blachy...
    artursz
    Level 12  
    Dla zobrazowania - grawerka laserowa.

Napis na płycie czołowej. Napis na płycie czołowej. Napis na płycie czołowej.
    fafikdog
    Level 12  
    Śliczne faktycznie.
    DarekRz4
    Level 24  
    Witam.

Czy to grawerowanie laserowe zostało zrobione na oryginalnej płycie czołowej czy dorabianej ?
    pozdrawiam.
    artursz
    Level 12  
    Płyta czołowa to był płaskownik aluminiowy grubości 10mm obrobiony na CNC, następnie przeciągnięty na szlifierce taśmowej papierem ściernym. Następnie anodowanie i grawerowanie. Firma "Morka" we Wrocławiu
    fafikdog
    Level 12  
    Wyszło mi tak...
    front i tył:
    Napis na płycie czołowej.
    preamp:
    Napis na płycie czołowej. Napis na płycie czołowej.