Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie działa regulacja prądu w zasilaczu.

24 Sep 2012 15:38 1716 8
  • Level 13  
    Witam :)
    Nie mam zbyt dużej wiedzy na temat elektroniki, chciałem zbudować regulator prądu aby mieć kontrolę nad temperaturą drutu oporowego do cięcia styropianu.
    Znalazłem w miarę prosty regulator, którego opis itd załączam.

    Mam niestety problem, gdyż regulator nie działa :| Napięcie na wyjściu jest, podłączona żarówka 25W świeci bardzo mocno, ale jakiekolwiek zmiany położenia potencjometrów nie przynoszą skutku.
    Sprawdzałem kilka razy połączenia, wszystko jest tak samo podłączone jak na ilustracji płytki PCB.
    Proszę o pomoc, co sprawdzić, lub co zmienić, aby zaczęło to dobrze pracować.

    Pozdrawiam
    Damian
  • Helpful post
    Level 21  
    Ten układ nie będzie działał z obciążeniem innym niż akumulator. Tyrystor raz załączony, nie będzie miał możliwości wyłączenia się.
  • Level 13  
    Dziękuję, no to się wyjaśniło ;)

    Pozdrawiam
    Damian
  • Level 21  
    Spróbuj usunąć element C3, lub przelutować go za tyrystor (między katodę tyrystora a amperomierz) - może w takiej konfiguracji tyrystor będzie miał warunki do wyłączenia się.
  • Level 13  
    Niestety po usunięciu C3 nic się nie zmieniło.

    Zmontowałem już 2 razy ten układ PWM
    Nie działa regulacja prądu w zasilaczu.
    Za każdym razem po włączeniu BUZ11 idzie z dymem ... Może ktoś tu ma pomysł ? Chyba nie jestem aż takim niedorajdą, że 2 razy coś sknociłem, powiem szczerze, że sprawdzałem układ za każdym razem kilka razy przed uruchomieniem.
    Nie wiem jak sprawdza się diodę shotkiego, w każdym bądź razie miernik piszczy w obie strony, wydaje mi się to podejrzane. Przeczytałem na forum, już niestety nie pamiętam czy dotyczyło to tego schematu, że w przypadku obciążenia rezystancyjnego można pominąć tą diodę, ktoś to potwierdzi ?

    edit: Znalazłem właśnie błąd w gotowym schemacie PCB do układu na 555 powyżej, ktoś źle wrysował potencjometr, ślepo zapatrzony tak samo naniosłem go na płytkę, mam nadzieję, że to będzie powód palenia się tranzystora.
    Pytanie o diodę nadal aktualne.

    Dziękuję za pomoc
    Damian
  • Level 17  
    Diodę mierzysz po odlutowaniu? Jeżeli tak to jest uszkodzona.
  • Level 13  
    Tak, diodę mierzyłem jeszcze przed wlutowaniem. Czyli sprzedali mi 2 diody uszkodzone :| Tak myślałem, gdyż inna dioda shotkiego z jakiegoś zasilacza, niestety słabsza, wg. miernika była dobra - taki wzorzec.
    Można ją pominąć jeśli będę zasilał tym układem drut oporowy ?

    Pozdrawiam
    Damian
  • Helpful post
    Level 17  
    Tak, można ją pominąć.
  • Level 13  
    Dziękuję Panowie :) Poprawiłem połączenie potencjometru w układzie na 555, wyrzuciłem diodę i działa układ jak marzenie :D

    Pozdrawiam!
    Damian