Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Astra G - Miekki pedal sprzegla.

riger 24 Sep 2012 21:31 10128 5
    riger
    Level 24  
    Witam!
    Posiadam następujący problem z moim autkiem jakim jest ASTRA G z silnikiem 1,7dti. Wczoraj jadąc nim, nagle pedał sprzęgła stał się miękki. Nie zapada się, odbija poprawnie lecz w ogóle nie czuć oporu. Nie ma możliwości wrzucenia żadnego biegu, gdyż sprzęgło nie pracuje prawidłowo tj. nie wysprzęgla. Na zgaszonym silniku można bez problemu wrzucić wszystkie biegi lecz o normalnej jeździe mogę zapomnieć. Pompa sprzęgła raczej sprawna, gdyż po odkręceniu łączenia węża idącego od pedału i "po,powaniu" nim, płyn tryska aż miło. Proszę o jakieś sugestie, co mogę sprawdzić w domowym zaciszu? Mam dostęp do kanału.
    Pozdrawiam
    toku74
    Level 31  
    Zobacz czy nie cieknie na złączu silnika i skrzyni. Mógł "paść" wysprzęglik z łożyskiem.
    riger
    Level 24  
    Na złączu sucho, płynu hamulcowego także nie ubywa. Dziś bardzo wnikliwie badałem ten przypadek :P
    Andiv
    Level 32  
    Weź go odpowietrz i etedy zobaczysz. Ale tam wysprzęglik często pada, tylko płyn ubywa.
    andrend
    Level 26  
    A nie pompa sprzęgła?
    Pozdrawiam.
    riger
    Level 24  
    U mnie właśnie nie ubywa płyn, a przy próbie odpowietrzenia tryska z dużym ciśnieniem bez pęcherzyków powietrza. Zastanawiam się czy to przypadkiem nie docisk "poleciał" :/
    ----------------------------------------------------------------------------

No niestety Panowie, ale tarcza sprzęgła odparowała :) Wpis dla potomnych :)