Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LG 47LM660S proszę o opinie

cris2012 25 Sep 2012 07:10 16803 37
    cris2012
    Level 9  
    Witam.
    Przede mną zakup TV no i oczywiście problem z wyborem na co się zdecydować?
    Czy TV ma mieć 3D, czy to 3D jest na takim poziomie, że oglądanie TV z 3D robi takie duże wrażenia i jeżeli już decydujemy się kupić nowy TV to jednak z funkcja 3D powinna być brana pod uwagę ze względu na przyszłość i tendencje na rynku medialnym? Czy przeglądarka internetowa ma zastosowanie w codziennym użytkowaniu, czy jest to tylko dodatek podnoszący cenę TV?
    Moją uwagę zwrócił TV LG 47LM660S. Jeżeli mógłbym prosić o opinię użytkowników tego modelu w codziennym zastosowaniu to pomoże mi to w podjęciu decyzji.
    Anonymous
    Level 1  
    jacekRCA
    Level 25  
    A to bardzo dziwne co mówisz, spotkałem się z opinią że komuś nie podobało się podświetlenie, no cóż nie każdy lubi ledy, poza tym ten TV zajął 2 miejsce w 3dmarku: http://www.3dmaniak.pl/35209/ranking-telewizory-3d-2012-9/, proponuję uzupełnić wiedzę, a dopiero potem doradzać ludziom bo szkodzisz społeczeństwu.

Dodam ze swojej strony, że warto brać pasywne 3d, bo nie męczy tak oczu jak aktywne, z którym nie mam dobrych doświadczeń.
    Anonymous
    Level 1  
    andrefff
    Level 36  
    Mam co prawda model 670s, ale różni się on tylko ramką. Powiem tak, rewelacja jak dla mnie, jedyne co mnie wkurza to mała ilość filmów na You Tube, ale wchodzę przez przeglądarkę i problem z głowy.
    cris2012
    Level 9  
    Przeglądanie internetu sprawnie chodzi nie zacina się? Jak efekt 3D, itd.
    Mylagos
    Level 19  
    Moim zdaniem jeśli chodzi o 3D, to do momentu gdy telewizory nie będę wyświetlać obrazów w rozdzielczości 4k, pasywne 3D jest tym gorszym pod względem jakości, wyborem - obcina rozdzielczość do połowy więc na dostępnych modelach to 3D nie jest FullHD. Dlatego też lepiej zainwestować w aktywne 3D ;).
    andrefff
    Level 36  
    Internet chodzi bez zarzutu, co do 3D to jedyna stacja która nadaje w miarę rozsądny sygnał to Eurosport HD, a filmy to oglądam w 3D tylko z Blue Ray i to jak mają mają powyżej 2 GB, inaczej to bez sensu.
    Anonymous
    Level 1  
    cris2012
    Level 9  
    Najniższa cena Telewizora LG 47LM660S jest 3897zł wart jest tej ceny ? czy może jeszcze poczekać ? Czy ponownie kupili byście ten TV ?
    andrefff
    Level 36  
    Ja za swój pod koniec lipca płaciłem 4500, a teraz są po 4100 tak, że jeśli cena spadnie to już nieznacznie, szybciej zmienią na nowy model zanim zaczną za darmo rozdawać. A ponownie bym nie kupił, wolałbym nowszy model, żartowałem :)
    jacekRCA
    Level 25  
    LOCOLOCO wrote:
    Byłoby dobrze gdyby pasywne działały w full hd a tak nie jest . Pokazują dokładnie połowę rozdzielczości. Nie każdemu tro pasuje.
    Staraj się czytać po polsku - bo nigdzie nie napisałem słowa o podświetleniu. Widocznie czytasz co chcesz żeby było napisane, a nie czytasz tego co jest napisane !!!.
    Pozostałe - bez komentarza.

Skoro kolega, tak z serca mi chce doradzać różne rzeczy, to czemu ja miałbym też nie uchylić życzliwości i tego nie zrobić :). Moja rada: Proponuję podszkolić się w logicznym myśleniu:), choć nie każdy już w pewnym wieku może tego dokonać. Gdzie ja sugeruję coś że Ty piszesz o podświetleniu :)? Napisałem jedynie, że spotkałem się z narzekaniem na podświetlenie ledowe, i nie rozumiem, czemu Ty piszesz, że: "Ci którzy kupili i zachwycili się kilkukrotnym oglądaniem , nie chcą już nawet rozmawiać o 3D." Ta wypowiedź bardziej mi pasuje jako komentarz do aktywnego 3D, ze względu na to, że na początku, wow, ale bajer, a potem jak się siedzi przy tym to oczy padają ze zmęczenia.

Co jest gorsze, mniejsza rozdzielczość czy bolące oczy?
    Anonymous
    Level 1  
    Flandon
    Level 13  
    Zdecydowanie gorsze są bolące oczy także jakbym miał wybierać to 3D pasywne, a miałem okazję oglądać film w tej technologii i przyznam, że robi wrażenie.
    malum
    Level 23  
    Postanowiłem wtrącić się do tego wątku, bo też niedawno stanąłem przed podobnym wyborem i zdecydowałem się, po długich rozważaniach, na LG 42LM760S. Telewizor jest rewelacyjny, bardzo dobry obraz, po zastosowaniu ustawień z forum HDTV wręcz rewelacyjny. Jedyny mankament to dźwięk, trochę słaby, ale nie wypada źle na tle konkurencji - taka specyfika "płaskich" telewizorów, głośników porządnych upchnąć się nie da :-( Osobiście polecam telewizory LG.

Jeśli chodzi o 3D... Posiadacz Ferrari nie jeździ do pracy przez środek miasta z prędkością ponad 300km/h, ale gdy zobaczy na światłach gościa w Porsche ...
    Z 3D jest podobnie, na co dzień oglądał pewnie nikt nie będzie, ale gdy od czasu do czasu trafi się jakiś fajny film, to dlaczego nie obejrzeć go w 3D, ale gdy go nie masz...

Co do wersji aktywnej i pasywnej ... ja wybrałem pasywną, głowa nie boli, a oczy się znacznie mniej męczą. Faktycznie rozdzielczość jest niższa, ale zastanówmy się jak to wygląda faktycznie. Jeśli chcemy uzyskać FullHD musimy mieć dwa obrazy w FullHD dla każdego oka, więc nasz film powinien mieć rozdzielczość 3840x1080 - mylę się? Czy faktycznie filmy które oglądacie mają taką rozdzielczość. Jeśli rozdzielczość jest niższa, to telewizor dla 3D aktywnego podzieli duży obraz na dwa mniejsze i każdy z nich rozciągnie do FullHD, a dla 3D pasywnego potnie każdą z tych połówek obrazu na paseczki i poprzeplata je naprzemiennie i dopiero wtedy brane jest pod uwagę przeskalowanie obrazu.W efekcie 3D aktywne jest rozmyte przez skalowanie, a 3D pasywne nie. Jeśli się mylę poprawcie mnie.
    andrefff
    Level 36  
    A locoloco jak zwykle największy wróg LG.
    malum
    Level 23  
    LOCOLOCO wrote:

Wątek bardzo fajny, czytałem go zresztą już wcześniej, ale nie bardzo wiem gdzie się mylę. Faktycznie jeśli oglądam film z Blue Ray w wersji 3D to różnica w rozdzielczości się pojawi. Jak rozumiem masz takich filmów w domu kilkadziesiąt i codziennie je oglądasz?

Ja na chwilę obecną nie mam nawet odtwarzacza BlueRay, a radość z 3D czerpi oglądając sport na Canal+ 3D oraz filmy i co polecam zdjęcia w konwersji z 2D na 3D. W technologii pasywnej konwersja jest beznadziejna, przynajmniej w telewizorach które znam, natomiast w LG jest rewelacyjna - polecam sprawdzić, jakby film był nagrany w 3D.

Mam w rodzinie osobę, która ma 3D Samsunga i po godzinie oglądania filmu miałem dość. Głowa mnie bolała, w oczach latały mroczki z każdą minutą entuzjazm słabł. Gdy oglądam3D w LG mogę kilka godzin siedzieć przy telewizorze i nie mam żadnych problemów.

Ludzie piszą głupoty o pasach pojawiających się na ekranie czy o tym że w oczach się przewraca. Też miałem takie odczucia jak oglądałem telewizory w marketach poustawiane na półkach na różnych wysokościach i w odległości 1m od twarzy. Gdy jednak usiądziesz w domu przez telewizorem, dobierzesz sobie w menu odpowiednią odległość (jest taka opcja) oraz głębię (zauważyłem, że odległość i głębia są ściśle ze sobą powiązane) obraz staje się bardzo dobry, efekty 3D nawet przy konwersji z 2D rewelacyjne, a zdrowie na tym nie cierpi.
    lok56
    Level 12  
    Nie jest wrogiem LG poniewaz poleca Philipsy z matrycami L G i t z jakim poswiecenieml
    Anonymous
    Level 1  
    malum
    Level 23  
    LOCOLOCO wrote:
    Zdrowie nie cierpi też przy jakości ful hd z technologii aktywnej.
    Technologia daje jakość Full Hd gdy Pasywna jakość hd ready.
    Technologia aktywna daje więcej ilości szczegółów na ekranie.
    Oglądając 3D powinniśmy zasiadać bliżej telewizora co pozwala doznawać innego przeżycia kontaktu i identyfikacji filmu.
    Ale każdy ma własną wrażliwość i taką wybiera technologię jak mu pasuje.

Dopiero system 4K pozwala oglądać jakość pełną Full Hd w technologii pasywnej. A wynik jest rewelacyjny.

Z tym zdrowiem nie do końca masz rację. Miganie okularów może doprowadzić do wywołania choćby ataku padaczki, nawet u osób, które na tę chorobę nigdy nie cierpiały.

Technologia aktywna daje więcej szczegółów (kosztem znacznie ciemniejszego obrazu i urtaty większości drugiego planu) w FullHD, ale gdy obraz nadawany jest przez telewizję (np. Canal+3D), a nie z płyty BlueRay to nie jest nadawany w 2xFullHD, ale w postaci dwóch połówek (prawej i lewej) na których znajduje się połowa FullHD dla każdego oka, więc idealnie pod telewizor pasywny, a technologia aktywna traci na rozdzielczości zchodząc do poziomu technologii pasywnej.

Piszesz, że dopiero 4k pozwoli oglądać FullHD, tyko czy my wtedy będziemy chceli oglądać FullHD mając 4k pikseli do dyspozycji? Wtedy zapewne pojawi się technologia pasywna i aktywna pozwalająca oglądać 3D w 4k lub pasywnie w 2x2k i tak w kółko...
    Anonymous
    Level 1  
    malum
    Level 23  
    LOCOLOCO wrote:
    W pasywnych telewizorach masz podobne ostrzeżenia .
    Widziałem nowe model 4K w technologii pasywnej i to był prawdziwy "odjazd".
    To jak zawsze kwestia czasu.
    HD jak wchodziło było bardzo drogie, dziś już trafiło pod strzechy !

Ostrzeżenia i owszem, podobnie jak na wszystkich grach komputerowych, ale zagrożenie jest nieporównywalnie większe w przypadku szybkiego migotania. Do standardowych zagrożeń wynikających z migania filmu dochodzi miganie okularów.

Co do jakości 4k - w to wierzę, ale daje to 2k na każde oko. W aktywnej będzie wtedy 4k na każde oko i znowu zacznie się dyskusja, że pasywnych nie opłaci się kupować bo mają niższą rozdzielczość i nie zobaczymy szczegółów przy pasywnym 3d. Bez znaczenia jak podniesiona zostanie rozdzielczość, problem będzie zawsze taki sam. Logicznie jednak rzecz biorąc, skoro do oglądania 3d potrzebujemy okularów, a możliwości LCD są coraz większe więc czemu nie zrobić okularów, które zamiast szub będą miały dwa wyświetlacze LCD, dla każdego oka jeden? Przy takim rozwiązaniu będziemy mieli pełne 3d wielkości przekraczającej największe ekrany kinowe, bo wzrokiem całego ekranu nie mielibyśmy możliwości ogarnąć.
    Anonymous
    Level 1  
    jacekRCA
    Level 25  
    Ja co raz częściej spotykam się z opinią, że 3D to już jest standard przy dużych telewizorach. I wg mnie można mówić już o trendzie do kupowania sprzętu, głównie chodzi o telewizory, z technologią 3D i to pasywną.
    bosta
    Level 11  
    Mam ten telewizor i ogólnie jestem zadowolony. Po pierwsz ci co twierdzą, że pasywne 3D przekresla to, że nie jest pełne HD to nie wiedzą co mówia. Pokazywałem kilku kolegom obraz 3D i ten sam w 2D i wszyscy twierdzili, że ładniejsz i bardziej dokładny jest w wersji 3D. Więc dajmy sobie spokój z tym HD. Dużo bardziej wkurzające jest to, że niby ma tunery DVB-T,C i S ale tak naprawdę to używać możesz tylko DVB-t lub DVB-c razem się nie da i nigdzie o tym nie piszą. Brak takiej opcji.
    W LG Smart nie znajdziesz też TVNplayer'a nie mają podpisanej umowy. Konkurencja oczywiście ma. No i nie ma wyłącznika sieciowego. Gdy wyjezdrzasz na dłuzej to musisz kabel wyciągnąć.
    malum
    Level 23  
    bosta wrote:
    Dużo bardziej wkurzające jest to, że niby ma tunery DVB-T,C i S ale tak naprawdę to używać możesz tylko DVB-t lub DVB-c razem się nie da i nigdzie o tym nie piszą. Brak takiej opcji.
    W LG Smart nie znajdziesz też TVNplayer'a nie mają podpisanej umowy. Konkurencja oczywiście ma. No i nie ma wyłącznika sieciowego. Gdy wyjezdrzasz na dłuzej to musisz kabel wyciągnąć.

Po co Ci dokładnie połączenie DVB-t i DVB-c w jednym czasie? Założenie jest takie, skoro masz kablówkę, to po co ci naziemna? Gniazdo satelitarne masz jednak oddzielne. Może problem z połączeniem anteny kablowej i naziemnej polega na zamontowaniu zwykłego rozgałęźnika?

Mnie bardziej denerwuje zapis na dyskach zewnętrznych. Funkcja ta działa rewelacyjnie, ale niestety filmy dają się odtwarzać wyłącznie na TV, komputer tego dysku już nie widzi i nie ma chyba możliwości żeby zobaczył, no chyba że o czymś nie wiem - jeśli jest jakiś sposób to proszę o podpowiedź. Nie wiem jednak czy jakikolwiek telewizor zapisuje dzisiaj w standardzie NTFS.

Druga sprawa to zapis na dysku wyłącznie programów telewizyjnych, więc po podłączeniu np. magnetowidu VHS nie da się zgrać starych rodzinnych filmów do postaci cyfrowej, ale znowu tak mają chyba wszystkie telewizory.

Trzecia rzecz to dość słabe głośniczki, ale to też dzisiaj standard, a z tego co słyszałem w innych telewizorach LG wypada całkiem nieźle, choć w porównaniu do mojego drugiego Sharpa LCD dzieli je przepaść na korzyść Sharpa oczywiście.

Czwarta rzecz to brak analogowego wyjścia audio, ale to kolejny standard w dzisiejszych czasach.

Jeśli chodzi o standardowy włącznik/wyłącznik to współczesne telewizory już go nie mają, przynajmniej te które znam.

PODSUMOWUJĄC - LG ma swoje wady, podobnie jak i inne telewizory, ale gdybym miał wybierać TV po raz drugi ... to byłby dokładnie taki sam - jestem BARDZO zadowolony!
    winyl2
    Level 12  
    Filmy z PVR są na ext3, linuxa do tego potrzeba a nie windozy. Chociaż chyba jest sterownik ext3 pod windozę. W tym TV też siedzi linux i procek arm 1GHz jak się nie mylę. Chociaż nigdy nie odtwarzałem PVR na kompie,to może być materiał tam zakodowany lub/i partycja też. Zaraz to sprawdzę.

Partycje dadzą się odczytać pod np: Ubuntu.
    Tutorial jak zapisać sobie nagania na PC.

Dobry telewizorek ale sporo ludzi narzeka na clouding w tych modelach. Da się to poprawić, ale trzeba rozebrać matrycę i poprawić przyleganie filtrów i dyfuzora światła. Czasami są nie bardzo płaskie, podejrzewam nierównomiernie chłodzenie materiału przy produkcji,szczególnie dyfuzor.
    enforces
    Level 17  
    clouding nie odbiega zbytnio moim zdaniem. Jak ktoś nie chce go mieć to musi poczekać na oledy, które myślę, że skutecznie wyeliminują ten niepożądany efekt.