Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Program do cięcia, wycinania fragmentów (bez rekompresji) filmu MTS z dvb-t

andre49 25 Sep 2012 16:01 30123 38
Optex
    andre49
    Level 12  
    Czy są jakiekolwiek darmowe lub niedrogie programy, oprócz skromnego TsSplitrter 1,2 - do podstawowej obróbki (cięcie, łączenie, wycinanie fragmentów, np. reklam), ale bez ich rekodowania i ponownej kompresji, dla typowych filmów 1920x1080.mts oraz 720x576.mts - zapisywanych przez tunery DVB-T, np. Manta DVB-T v.02? Mam swoje przemyślenia i doświadczenia nt. ciekawego programu TsSplitter 1,2 - i kilka dni, straconych na poszukiwanie, testowanie różnego rodzaju popularnych programów, znajdowanych w googlu, typu TsMuxer, różnych wynalazków typu-splitter, joiner, cutter, video editor, Matroska-splitter, TsRemux, Sony PMB itp. I nic z tego, żadnego porządnego, darmowego lub niedrogiego programu, do obróbki podstawowej filmu "mts" ale bez rekodowania. Sztuczka ze zmianą rozszerzenia "mts", na "m2ts" też nie działa, nowy m2ts nie jest rozpoznawany należycie w programach importujących typowy m2ts. Przecież do każdego tunera DVB-T - z opcją zapisu filmu "mts" na USB - powinien takowy program, do podstawowych operacji -edycji, cięcia, łączenia, wycinania z tego mts, obowiązkowo dodany, jak to czynią producenci aparatów cyfrowych i kamer. Nic nie ma w necie, poza tym trochę już leciwym TsSplitter 1,2 (z 2009 r.) - programu ciekawego, jednak o bardzo ograniczonych możliwościach, w obróbce filmu mts, zgodnie z naszymi potrzebami; brak w nim możliwości wycinania określonych fragmentów filmu, cięcia wg czasu ścieżki filmowej, bez żmudnego paprania się godzinami, aby z dużym błędem jednak coś począć, w tym programie, z obróbką mts. Nawet trudno ten film mts czymś demuxować, aby coś podziałać ze ścieżką audio lub plikiem video. Najpopularniejszy w Polsce, w dobie cyfrowej telewizji, film MTS - z tunerów DVB-T, zapisany na nośniku w porcie USB, nie ma jak i czym (darmowym) "ujeździć" - bez rekompresji i ponownego czasochłonnego kodowania- dla potrzeb domowych. Czy to jakaś zmowa - w stylu zabezpieczeń HDCP- aby zapobiegać dystrybucji filmów Full HD, nadawanych w TV cyfrowej naziemnej? Czy ktoś zna bezpłatny, albo nawet i płatny program, do podstawowej obrobki "mts" - ale koniecznie bez rekompresji filmu mts i ponownego kodowania na ten sam format lub pakujący do innego kontenera - MP4, MKV, AVI? Pytam o taki trochę lepszy program, bardziej rozbudowany niż nieoceniony TsSplitter czy TsMuxer? GG2017121
  • Optex
    Top Gun
    Level 20  
    VideoReDo TVSuite 4.2 (płatny) - używam od jakiegoś czasu i jest super.
    Anonymous
    Anonymous  
    andre49
    Level 12  
    Top Gun wrote:
    - Jakoś nikt wcześniej na to nie wpadł i nie dołączył na płytce do tunera DVB-T? Ciekawe, czy naprawdę używasz i w parę minut oddzielisz od np. 90 minut filmu (mającego ok. 5 GB) kawałek -kilka minut tego filmu z przodu, w środku - i znowu masz na dysku film mts lub m2ts, tej samej jakości co wyjściowy, tylko nieco krótszy?
    Mulholland
    Level 9  
    Nie wiem czy obsługuje twój format, ale Virtual Dub, jest dobry do cięcia.
  • Optex
    andre49
    Level 12  
    darek0021 wrote:
    A prubowales Move Maker albo FormatFactory?

Próbować to można wszystko, ale czy Ty na pewno wiesz- jak one działają - i sam wypróbowałeś, podpowiadać, że one zadziałają? Domyślam się, że nawet nie ćwiczyłeś minuty z TsMuxer.
    Top Gun
    Level 20  
    andre49 wrote:
    Top Gun wrote:
    - Jakoś nikt wcześniej na to nie wpadł i nie dołączył na płytce do tunera DVB-T? Ciekawe, czy naprawdę używasz i w parę minut oddzielisz od np. 90 minut filmu (mającego ok. 5 GB) kawałek -kilka minut tego filmu z przodu, w środku - i znowu masz na dysku film mts lub m2ts, tej samej jakości co wyjściowy, tylko nieco krótszy?

Do fergusona arivy100 nie zauważyłem takiego programu. Ten VideoReDo używam do obróbki plików .ts i robi dokładnie to co podałeś - osobiście nagrywam na dekoderze i w tym programie wywalam reklamy, zapisuję w oryginalnym formacie a potem robię konwersję przy pomocy mediacodera. Widzę, że przy otwieraniu obsługuje również pliki .mts dlatego go tutaj podałem aczkolwiek do zapisu ma format .m2ts.
    andre49
    Level 12  
    "Ten VideoReDo używam do obróbki plików .ts i robi dokładnie to co podałeś - osobiście nagrywam na dekoderze i w tym programie wywalam reklamy, zapisuję w oryginalnym formacie"
    Czy ten VideoReDo obsługuje u Ciebie najnowsze pliki.mts -pochodzące z tunera DVB-T, zapisującego filmy 1920x1080.mts (mają 3 ścieżlki audio, MPEG-audio 160kbps 48KHz+E-AC3 DD+ 256kbps + E-AC3 DD+ 64 kbps) - nadawane naziemnie w TVP, już nieco przed od Euro 2012, dla TVP1-HD i TVP2-HD?
    Bo poczciwy TsMuxer i TsSplitter wysiadają, dla tego typu plików, chociaż radzą sobie z plikami z tego tunera, ale dla SD DVB-T, czyli 720x576.mts (z jedną ścieżka audio)!

Kolego, sprawdziłem pobieżnie cenę tego VideoReDo TV Suite 4,2, ponad 400 zł..., crackować nie chcę, więc co pozostaje, oprócz brzydkich słów na TVP? Czy jakieś osobliwe HDCP wprowadzili, aby nie sumować ich filmów z TVP-HD?
    Top Gun
    Level 20  
    Nigdy nie miałem pliku z tym rozszerzeniem więc nie wiem, gdybyś może gdzieś umieścił ten plik na serwerze to bym ściągnął i sprawdził czy będzie gadał ten program poprawnie z tymi plikami.
    Anonymous
    Level 1  
    andre49
    Level 12  
    VideoReDoTVSuitev4 - to świetny program, do obsługi nagrań z dekoderów DVB-T, z plikami mts robi co trzeba, a nawet więcej.
    1. Czy ma ktoś spolszczenie do tego programu?
    2. Czy ktoś zna podobny program, ale dużo tańszy lub free?
    Niestety program dość drogi jak dla amatora - i w zasadzie tylko do podstawowej obsługi video (cięcie, sumowanie, wycinanie reklam, zbędnych scen, prosta tablica tytułowa) filmów z DVB-T, z aparatów cyfrowych Sony.
    Kosztuje dobrze ponad 400 zł. Nawet taki kombajn, przecież też drogi, jak Nero 11/12 *- tego samego nie potrafi dokonac z filmami mts/m2ts (H.264), co ten niespolszczony VideoReDoTVSuite4.
    Top Gun
    Level 20  
    Raczej nie ma spolszczenia. A z drugiej strony po co? Jest bardzo prosty przecież.
    andre49
    Level 12  
    Chciałbym trafić na jakiś dekoder DVB-T, podobny lub lepszy od nowinki, aparatu T-HD Cyfrowego Polsatu, dostępnego ostatnio -np. w Auchan za 119 zł, z wejściem LAN, wyjściem USB na głośniki Audio-USB, portem USB na dysk/pendrive, HDMI, EuroScart, optyczne audio, audio, i wyświetlaniem także video z ipla/Cyfrowy Polsat, (może inne, trochę droższe wersje dekoderów pozwolą na szerszy zakres LAN-TVSmart) do którego będzie dodany, na płycie lub już wbudowany w kość pamięci, jakiś free wycinacz reklam i zbędnych części filmu, program, do oczyszczania filmów z reklam, wycinania zbędnych klipów, zniekształconych przez nieuniknioną i nieprzewidywalną pikselizację, łączenia z tytułami, zapisania na nowo, ale tak samo jak czyni to ten VideoReDO TVSuite, albo i lepiej, bez strajkowania z tym zgłaszanym błędem - buforem pamięci, bez czasochłonnej i stratnej konwersji.
    Skoro dodawane jest podobne oprogramowanie pomocnicze, do skanera, czy nagrywarki Blu-Ray, a nawet DVDR/RW - to dlaczego droższe modele tunera-dekodara DVB-T nie zawierają takiego oprogramowania, a nawet tego VideoRedO TVSuite. Na pewno, gdyby taka wersja dekodera, mająca ten program,, odpowiednio zareklamowany, kosztowała o 30 zł więcej (w tym możliwość bezpłatnej aktualizacji przez net tego programu), niż dekoder bez tego oprogramowania, to sprzedaż setek tysięcy tylko w Polsce takich dekoderów przyniosłaby większy dochód producentowi tego VideeoReDo niż próba sprzedania tego programu za 400 zł w Polsce, skutkująca masowym crackowaniem. Wielu wolałoby, po zbadaniu jak działa wersja trial, dać te 30 zł i mieć legalny, aktualizowany program, ja także.
    Top Gun
    Level 20  
    To napisz do producenta, żeby sobie posypał głowę popiołem i zrobił jak mówisz :)
    Anonymous
    Level 1  
    david8213
    Level 19  
    Przerobiłem materiał 1920x1080x50p z wakacji
    Ma 15Gb (M2TS 50p)
    Kumpel nie ma miejsca na dysku więc chciałem nagrać mu to na 4 płytach DVD
    Czy któryś z powyżej wymienionych programów potnie mi to na 4 kawałki bez ponownego dekodowania ?
    Podkreślam jest to materiał 50p

VideoReDo TVSuite v4 sobie nie radzi
    andre49
    Level 12  
    Dziwne, że jeszcze nie zostałeś wyśmiany przez tutejszą gwiazdę.
    Kolego, nie mam tak dużego filmu 15GB- 1080p, ale mam krótki klip .mts -1080p, mający zaledwie 128 MB. Podzieliłem go przed chwilką, bez rekodowania, testowo, błyskawicznie, w darmowym tsMuxer.
    Myślę, że tak samo poradzisz sobie z tym dużym filmem, trochę dłużej, może w kilka minut, w tSMuxer, w zakładce Split&Cut. W okienku "Split by size every" wybierz np. MB i podaj podzielnik, 4476 (lub nieco mniej) - otrzymasz podział pliku filmowego na pełne płyty DVDR, i ewent. jedną niepełną a jeśli wpiszesz podzielnik 8138 (lub nieco mniej) - to otrzymasz analogicznie -pliki na pełne płyty DVDR/DL i jedną niepełną.
    david8213
    Level 19  
    Jakości mi nie pogorszy a plik wyjściowy będzie miał takie same parametry jak plik wejściowy ?
    Bo widzę różne opcje w output

Kamera Sony TD10 3D MCV 50p
    andre49
    Level 12  
    Nic nie ryzykujesz, bo otrzymasz błyskawicznie kopię filmu, już podzielonego, tak -jak sobie ustawiłeś podzielnik. Podział filmu wyjściowego na kopię, podzieloną w mniejszych plikach. Najlepiej wybierz wynikowy format (.m2ts), jak tak zawsze robię, gdy przerabiam filmy z aparatu Sony lub z tunera/dekodera DVB-T (filmy .mts) 1920x1080

Dodano po 11 [minuty]:

W TsMuxer możesz ewentualnie zrezygnować (usunąć zaznaczenie-"ptaszka") obok zbędnej Ci ścieżki audio, wtedy film wynikowy jest dużo mniejszy, po podziale.
    Masz też jeszcze inną możliwość - "pobawienia się" podziałem, w także darmowym -TSSplitter; tu masz nawet łatwiejszy start, dla początkującego...
    david8213
    Level 19  
    Jaką opcję zaznaczasz w output żeby obraz był taki sam jak na wejściu?

andre49
    Level 12  
    Zobacz post wyżej, wybieram zwykle M2TS, jeżeli już nie będę nic dalej kombinować z plikiem filmowym po podziale, albo rzadziej wybieram (.TS).
    andre49
    Level 12  
    Podziel sobie tez film w TSSplitter, tam już masz gotowe opcje - podziały na płyty DVDR i DVDR/DL. Dla pewności zawsze film wynikowy staram się muxować, na tsMuxer -do (.M2TS), aby mieć pewność dobrej synchronizacji audio-video filmu końcowego, przeznaczonego do archiwum dyskowego czy na płytę - i że ten film obsłuży -w swoim USB- tuner-dekoder DVB-T.
    porównasz wynik swojej pracy z dzieleniem, na obu programach, wybierz sobie najbardziej przydatną wersję i ustawienia. Ja zamiennie, korzystam do zabawy z mts, m2ts, ts - z obu, zależnie mod potrzeb, także z VideoReDo Trial...
    david8213
    Level 19  
    Moja avira55 - ferguson plików 1920x1080x50p nie obsługuje
    Czy ta pliki 1920x1080x50i
    Filmy które obrabiam pochodzą z kamery Sony TD10 MVC 3D i odtwarzam je z laptopa na telewizorze po HDMI

Mało jest odtwarzaczy DVB-T które czytają pliki 50p. Ja takich nie znalazłem.
    andre49
    Level 12  
    Moje tunery/dekodery DVB-T, obie Manty DVB-T02, także Esperanza EV-101 oraz stacjonarny BluRay LG - bez kłopotu obsługują 50p, mają taką opcję w menu.
    david8213
    Level 19  
    O to mnie zadziwiłeś. Muszę sprawdzić czy faktycznie Manta DVB-T02 czyta pliki 1920x1080x50p. Bo szukałem takie go odtwarzacza DVB-T
    Czy czyta pliki 3D MCV ?

Z którego roku jest ta Manta ?
    andre49
    Level 12  
    Kolego, Tunery Manta DVB-T kupiłem w Auchan wiosną 2012, a Esperanzę w br. chyba w czerwcu. Pogogluj sobie, to wszystkiego się dowiesz. Jak tam podział tego filmu 15 GB? Poleciał już?
    david8213
    Level 19  
    Coś kręcisz. W specyfikacji jest napisane że czyta tylko pliki:

1920x1080i; 1920x720p; 720x576p; 720x576i; 720x480p; 720x480i ,

Jak widzisz 1920x1080x50p tu nie ma!!!
    A szkoda

Mój Fergusonik niestety też tego nie czyta

Film potnę wieczorem bo teraz nie ma mnie w domu
    andre49
    Level 12  
    Tu jest najnowsza firmowa specyfikacja Manty DVB-t02. Zarówno na fabrycznym firmware z dnia zakupu jak i na najnowszym, wgranym niedawno, pobranym z firmowej strony Manty (forum pomocowe Manty) we wrześniu br. - jest opcja ustawienia w Mancie DVB-T02 właśnie rozdzielczości 1080p. Inna sprawa, jak to sprawdzić, bez różnej "maści" filmów 1080p- pod ręką... Mój testowy film 1080p, z aparatu Sony DSC HX9V, 40 sek. -128 MB, bitrate rzędu 24-28 Mbps - jakoś nie chce iść z Manty pod ustawiona rozdzielczością 1080P(50HZ), nawet po przeróbce rozszerzenia filmu 1080p - z (.mts) na (.m2ts). Po takiej przeróbce rozszerzenia - film ten czytany jest na BluRay LG BD650. Bez tego, ten Player BluRay "nie widzi" tego filmu. Może inne wersje ustawień dla kodeka MPEG4, albo rozszerzenie, albo inne wersja kodeka audio - ale to nie mam jak sprawdzić.
    Nawet w Instrukcji Obsługi Manta DVB-T, ani na opakowaniu fabrycznym - nie piszą o 1080p, a jest to podane w menu sprzętu i na stronie firmowej też. Ale na wstępie do Instrukcji zastrzegają - jak zawsze - że sprzęt może się jednak różnić od opisu w tej Instrukcji...
    http://www.manta.com.pl/pl/dvbt02

Esperanza EV101 w Instrukcji obsługi, w specyfikacji technicznej i na opakowaniu fabrycznym podaje obsługę Video 1080p, a w Menu dekodera jest taka opcja (podobnie jak u Manty DVB-T02) - czyli rozdzielczość do ustawienia 1080P(50HZ).
    Tu jest scan z Instr. Obsługi EV-101, odn. specyfikacji technicznej tego dekodera Program do cięcia, wycinania fragmentów (bez rekompresji) filmu MTS z dvb-t
    david8213
    Level 19  
    1080p to nie znaczy wcale 1080x50p :)