Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Grande Punto - Sterownik centralnego zamka BCS-L02

Kamienicznik 26 Sep 2012 09:45 3771 8
    Kamienicznik
    Level 9  
    Witam
    Mam pytanie. Zainstalowany mam w aucie w.w. sterownik (pewnie jakaś chińszczyzna). Niestety nigdzie nie mam do niego opisu, a chcę zrobić jedną modyfikację. Otóż chcę zrobić otwieranie bagażnika z pilota. Najprawdopodobniej urządzenie to ma taką funkcje, ale to sobie miernikiem na sucho mogę sprawdzić. W czym więc problem? Otóż oprócz pinów związanych z wyjściem na drzwi, kierunki, bagażnik i na napięcie zasilania są dwa obok - jeden jest odpowiedzialny za sygnał elektryczny lub pneumatyczny, a na drugim mam oznaczenie +/-. Do czego to służy? Bo problem mam taki, że sygnał ze sterownika na bagażnik to +, natomiast u mnie w samochodzie na siłownik idzie masa... Ktoś pomoże? Z góry dziękuję. Pozdrawiam

Kuba
    heretapawel
    Level 23  
    Ten +\- jest do sterowania bagażnika,tylko musisz obejrzeć centralkę w celu zlokalizowania zworki która zmienia sygnał plusa na sygnał masy.
    Kamienicznik
    Level 9  
    heretapawel wrote:
    Ten +\- jest do sterowania bagażnika,tylko musisz obejrzeć centralkę w celu zlokalizowania zworki która zmienia sygnał plusa na sygnał masy.

Zworka jest tylko na pinach decydujących o sygnale elektrycznym lub pneumatycznym. Na pinach z tym +/- nie ma żadnej zworki. W ogóle nigdzie indziej zworek nie ma... Najlepiej zilostruję to zdjęciem Fiat Grande Punto - Sterownik centralnego zamka BCS-L02
    heretapawel
    Level 23  
    Miejsce na zworkę jest,ta troszkę niżej zewrzyj jedną parę pinów i sprawdź sygnał, jak będzie plus, to drugą parę da minus.
    Kamienicznik
    Level 9  
    heretapawel wrote:
    Miejsce na zworkę jest,ta troszkę niżej zewrzyj jedną parę pinów i sprawdź sygnał, jak będzie plus, to drugą parę da minus.

Czyli jeśli dobrze rozumiem - gdy zewrę np - to na przewodzie, który idzie na klapę bagażnika również wyjdzie masa, a gdy zewrę + to wyjdzie +? Jeśli tak, to rzeczywiście bardzo proste :D
    heretapawel
    Level 23  
    NIE na przewodzie, tylko zworkę która jest niżej,od tej która jest pneumatyk /elektryczny.
    Kamienicznik
    Level 9  
    heretapawel wrote:
    NIE na przewodzie, tylko zworkę która jest niżej,od tej która jest pneumatyk /elektryczny.

Chyba źle się wyraziłem. Chodzi mi o to, że gdy zewrę np minusy zworką, która jest obok tej pneumatyk/elektryczny, to i na przewodzie z centralki wyjdzie mi "-"?, a gdy zewrę plusy, to na kabelku wyjdzie mi plus? Jeśli nie to pod co mam podłączyć bagażnik? Mam nadzieję, ze teraz wyraziłem się jaśniej, chociaż lepiej byłoby to pokazać :D
  • Helpful post
    heretapawel
    Level 23  
    Tak właśnie jest.
    Kamienicznik
    Level 9  
    Miernikiem wszystko posprawdzam, a Tobie serdecznie dziękuję za zainteresowanie tematem i cenną pomoc.