Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GEMBIRD model: NPA-AC1- Dziwne zachowanie napięcia OK, prąd obciążenia tragiczny

Paolo1976 27 Sep 2012 16:55 2463 8
    Paolo1976
    Level 24  
    GEMBIRD model: NPA-AC1- Dziwne zachowanie napięcia OK, prąd obciążenia tragiczny
    Witam

Trafił do mnie totalnie popalony zasilacz Gembird NPA-AC1. Jest to model inny niż na dostępnej w necie serwisówce, tzn. nie ma układu LD7575, nie ma Mosfeta MDF9N60, nie ma stabilizatora 78L24 natomiast jest dioda Zenera C33V.

Zamiast tego na pierwotnym jest Mosfet STK0760F, układ scalony UC3843. Spalony był Mosfet, układ, dioda Zenera, parę rezystorów i podwójna dioda Schottky MBR20100CT na wyjściu. Pomijając, iż jest to sprzęt koszmarnej jakości, mam następujący problem.

Wymieniłem układ scalony UC3843 na nowy, rezystory, diodę Zenera, wymieniłem STK0760F na 2SK2545 (podobne parametry według not katalogowych), a diodę Schottky MBR20100CT wymieniłem na B20100.

Zasilacz ruszył z kopyta, pomierzyłem wszystkie napięcia regulowane na wyjściu i było pięknie 15, 16, 18, 19, 20, 22 i 24V. Jakież było moje zdumienie, gdy po podłączeniu laptop włączył się na pięć sekund, a następnie wyłączył. Na innym zasilaczu działa bez zarzutu.

Po podłączeniu zwykłej żarówki samochodowej BA20D 12V 21/5W, świeci się włókno 5W, a 21W nawet nie żarzy - dioda LED zasilacza przygasa. Wydajność prądowa według producenta to 4,5A max.
    Wymieniałem już Mosfety na inne o podobnych parametrach, podwójną diodę Schottky również. Bez rezultatu. Ciekawostką jest, że dioda Schottky jest w dwóch wersjach - MBR20100 - 2x10A, oraz MBRB20100 - 2x20A. Oryginalnie była ta pierwsza, czyli B20100, powinna działać.

Przebadałem wszystkie podzespoły łącznie z transformatorem. Napięcie na transformatorze z mosfeta to ok. 310V. Na diodę Schottky wychodzi coś koło 30V. Nie mam pojęcia co może być nie tak. Poległem przy tym zasilaczu i bardzo proszę o jakieś sugestie, "zasilaczowych wyjadaczy".
    Z góry dziękuję.
    WojtasJD
    Level 43  
    Paolo1976 wrote:
    Ciekawostką jest, że dioda Schottky jest w dwóch wersjach - MBR20100 - 2x10A, oraz MBRB20100 - 2x20A

Skąd takie info?
    MBRB20100 -> D²PAK 2x10A / 100V

Co do usterki - sprawdź rezystor w źródle nMOSfeta.
    Paolo1976
    Level 24  
    Opieram się na tym.

Moim zdaniem "per device" to wartość dla każdej diody z osobna, ale oryginalnie była wstawiona MBR, czyli na 10A. Obok na PCB jest miejsce na drugą, taką samą diodę, ale w zasilaczu fabrycznie jej nie ma. Natomiast na schemacie jest.

Wstawiłem na próbę potężną diodę Schottky na 60V/2x45A, ale wtedy napięcie na wyjściu spadło do 3,6V, obojętnie na którym zakresie przełącznik by nie był. Oryginalny mosfet jest na 8A. Wstawiłem taki na 11A. Bez rezultatu. Trasformator sprawny - pomierzone, a zatem normalnie cuda na kiju.
    Rezystor 22R/1W sterujący mosfetem wymieniłem na nowy, bo stary oczywiście wyparował. Mosfet niby działa, układ wysterowuje go i daje na traformator 300V DC z hakiem.
    WojtasJD
    Level 43  
    Per device -> cały element. Niżej w tym PDF-ie masz tabelkę z wyszczególnionym $$IF_{(AV)}$$ dla per device oraz per leg - przyjrzyj się.

Pisałem o rezystorze w źródle, jeśli tam jest 22Ω to nic dziwnego, że zasilacz się tak zachowuje.
    TONI_2003
    Moderator
    Zatem zaznacz na tym schemacie jednak różnice uwzględniając te jakie podałeś w postach powyżej bo coś zaczynasz się plątać (sam schemat jest u nas na tym :arrow: Linku), a przerysowanie tych kilku elementów chyba nie sprawi Ci problemu....
    PS.
    Nawet te kilka zdjęć też by się przydało :D
    Paolo1976
    Level 24  
    Ale rezystor 22Ω jest wymieniony na nowy, a oryginalnie była taka sama wartość. Przedtem działał bez zarzutu około roku. Postaram się dokładnie przerysować i zamieścić schemat. Zdjęć nie mogę zamieścić, bo aparat poległ od nadmorskiego piasku :cry: załatwiony przez córeczkę.

Najgorsze jest to, że wszystkie części sprawdzałem już pięć razy, a podzespoły uszkodzone wymieniłem na identyczne wartości, poza MOSfetem i diodą Schottky. Najdziwniejsze, że napięcia są OK, tylko wydolność prądowa jest tragiczna.
    WojtasJD
    Level 43  
    Nie wiem jak Ci to wyperswadować - znasz rozkład wyprowadzeń MOSfetów, ich nazwy?
    Wiesz do czego służy rezystor w źródle?

Quote:
    Rezystor 22R/1W sterujący mosfetem
    - zakładam, że chodzi Ci o rezystor w bramce, ok sensowna wartość tylko ta moc...
    Paolo1976
    Level 24  
    WojtasJD wrote:
    znasz rozkład wyprowadzeń MOSfetów, ich nazwy?

Pewnie...

Tak to jest jak się pisze po zarwanej wcześniej na naprawie nocy.

Ten 22R/1W jest oczywiście w źródle, a w bramce jest taki sam (22R) tyle, że zwykły 0,25W równolegle z diodą 1N4148. Muszę dzisiaj przysiąść nad tym zasilaczem, może zmienię jeszcze raz Mosfet na inny i rozrysuję schemat.
    strucel
    Level 34  
    Niemożliwy jest taki rezystor w żródle - typuję, że żle odczytałeś wartość, a powinien być w okolicach 0,22 - 0,5Ω, popatrz może w aplikacji układu scalonego np. KA3842...