Witam.
Mam kilka pytań co do budowy i teorii bo dopiero co się uczę tego wszystkiego.
1.Czy moc transformatora (takiego na 10kv) wpływa jakoś na wyładowania lub budowę reszty elementów?
2.W programie wyliczyło mi tak:
Napięcie na uzwojeniu wtórnym transformatora zasilającego 3540 V
Wymagana pojemność kondensatora w obwodzie pierwotnym 25,4 nF czyli 0,025uF a w kondensatorze który mam jest 0,1uF. Czy generator nie będzie działać jeżeli damy wyższą pojemność?
"Maksymalne napięcie na kondensatorze 10,0126 kV"?
i tu mam spory problem bo nie wiem czy jeżeli zasilę ten kondensator napięciem 10kV to nie wybuchnie bo wtedy Maksymalne napięcie na kondensatorze będzie wynosić 28,2843kV, chodzi mi o to czy to co jest napisane na kondensatorze to jest napięcie zasilania czy te maxmalne?
Witam, buduje TT
250W 10000V transformator z AMCSystem
chce zlożyć kondensator, który obliczylem w TCDesigner, folie kupiłem w OBI do oczek 1mm grubości, daje 2 warstwy folii czyli 2mm. Kawalki folii 25x20cm, zamiast folii wziolem cienka blache 0.4mm gr. 20x15cm. Troche duże mi to wyszło, nie wiem czy nie za duże :/
28 warstw mi wyszło, czyli 28 okladek (blaszek) 56 warst folii.
Pojemnik kupilem w Tesco jakiś plastikowy,
mam problem z moim TT, tzn spodziewalem sie troche wiekszej iskry, samoczynnie ma moze 1-2cm, jak wyciagne swietlowka to moze ok 10cm
wg Tesla Coil Designer
transformator 300W
kondensator 8nF (27 okladek 20x15 blacha alu 0.4mm) (powinno byc 9,5) (31 okladek) zalany olejem transformatorowym
Uzw pier spodek 5zwoi, rurka 5mm
Uzw wt wysokosc 460mm srednica 70mm, drut 0.5 mierzony (ale nie wiem dokladnie, chyba grubszy) (liczone mniej wiecej zwoje ok 680)
na gorze dolozylem 2 miski i wtedy testowalem,
i zauwazylem ze po kilku probach odpalania iska na iskrowniku nie chce przeskakiwac (odleglosc 7mm) jest widoczyny nalot, ale to chyba nie chodzi o to??
uziemilem do kranu
zauwazylem ze po kilku probach odpalania iska na iskrowniku nie chce przeskakiwac (odleglosc 7mm) jest widoczyny nalot, ale to chyba nie chodzi o to??
uziemilem do kranu
Możesz napisać coś więcej o transformatorze zasilającym?
Możliwe, że problem leży w nim (przebicie między zwojami lub ewentualnie nagrzewanie się trafa i zadziałanie bezpiecznika termicznego (o ile taki tam jest)).
Albo też masz jakieś przebicie na kondensatorze.
Co do uziemienia to rury od wody masz metalowe czy plastikowe?
transformator AMC System 300W 10kV
mam nadzieje ze nie ma przebicia, od poczatku tak pracuje, chyba doloze jeszcze 3-4 okladki, wtedy bedzie mial 9.5nF tak jak powinno byc dla 300W i 10kV
a moze byc rezonans tak rozregulowany ?
nie wiem jaka rura, sprawdze, ale jesli idzie do sciany to chyba wystarczy
Najlepiej by było zmierzyć tą pojemność. Obliczenia mają się różnie do rzeczywistości.
Jeżeli masz możliwość to przyglądnij przekładki kondensatora czy nie są uszkodzone mechanicznie.
Co do uziemienia to powinno być jak najlepsze. Jeżeli masz rury od wody z tworzywa sztucznego to uziemienie nie będzie działać prawidłowo.
Quote:
Najlepiej by było zmierzyć tą pojemność. Obliczenia mają się różnie do rzeczywistości.
Jeżeli masz możliwość to przyglądnij przekładki kondensatora czy nie są uszkodzone mechanicznie.
Co do uziemienia to powinno być jak najlepsze. Jeżeli masz rury od wody z tworzywa sztucznego to uziemienie nie będzie działać prawidłowo.
Quote:
Od kiedy ściana jest uziemieniem?
wiesz jak zmierzyc kondensator? recznie rozkrecic i przejrzec to ze 2 h roboty :/ i jeszcze wszystko zalane olejem
wiem ze najlepiej zrobic uziem ale nie mam takiej mozliwosci
Pojemność zmierzysz miernikiem pojemności (ja używam do tego miernika M890G).
Najprostszy uziom to po prostu kawał pręta lub rury wbity w ziemię na kilkadziesiąt centymetrów. U mnie to rozwiązanie się sprawdzało przy próbach TT na świeżym powietrzu.
PS
Używaj proszę polskich znaków i pamiętaj o interpunkcji.
Pojemność zmierzysz miernikiem pojemności (ja używam do tego miernika M890G).
Najprostszy uziom to po prostu kawał pręta lub rury wbity w ziemię na kilkadziesiąt centymetrów. U mnie to rozwiązanie się sprawdzało przy próbach TT na świeżym powietrzu.
PS
Używaj proszę polskich znaków i pamiętaj o interpunkcji.
Mam sprawdzić pojemność na wysokim napięciu, jak będzie się ładował? (może głupie pytanie, ale spytam)
nie wiem czy mnie nie "kopnie" ?
sprawdziłem kondensator i wykazuje miernikiem 18nF może ten miernik coś oszukuje
wg obliczeń w TeslaCoilDesigner dla 250W powinien miec 8nF
27 okladek 20x15cm z blachy alu 0.4, przedzielone 2x (folią do oczek 1mm), czyli razem 2mm
wg mnie jest to dobrze policzone, czemu wykazuje 18nF ?
kilka postów wyżej wrzucilem zdjęcie z TCD
w tej chwili mam transformator 300W i powinienem miec 31 okladek nie wiem czy nie dołożyć ?
Jak już napisałem wcześniej obliczenia nie zawsze są zgodne z rzeczywistością.
Grubość tej folii mierzyłeś czymś czy przyjąłeś tyle ile było napisane w sklepie?
Jeżeli miernik jest sprawny i ma dobrą baterię to jego wskazanie jest poprawne. Spróbuj usunąć z 10 okładek i wtedy sprawdź jakie będą efekty.
PARAMETRY TWOJEGO TRANSFORMATORA TESLI
Transformator zasilający i kondensator rezonansowy
Napięcie na uzwojeniu wtórnym transformatora zasilającego 10000 V
Moc transformatora zasilającego 300 W
Natężenie na uzwojeniu wtórnym transformatora zasilającego 0,03 A
Wymagana pojemność kondensatora w obwodzie pierwotnym 9,5 nF
Maksymalne napięcie na kondensatorze 28,2843 kV
Parametry kondensatora warstwowego
Zalecana grubość dielektryka (polietylenu) 1,8856 mm
Wybrana grubość dielektryka (PE) 2 mm
Długość pojedyńczej okładki 15 cm
Szerokość pojedyńczej okładki 20 cm
Aby uzyskać wymaganą pojemność należy wykonać kondensator składający się z 30-31 płytek
Uzwojenie wtórne
Średnica drutu nawojowego (wraz z emalią) 0,69 mm
Średnica uzwojenia wtórnego 70 mm
Wysokość uzwojenia wtórnego 450 mm
Długość drutu potrzebna do wykonania cewki 143,4205 m
Ilość zwojów uzwojenia wtórnego 652,173913043478
Czestotliwość dla 1/4 długości fali 522,9378 kHz
Rezonans własny uzwojenia wtórnego 948,6495 kHz
Indukcyjność własna uzwojenia wtórnego 4260,2288 uH
Pojemność własna uzwojenia wtórnego 6,6069 pF
Uzwojenie pierwotne typu spodek (indukcyjność przybliżona)
Średnica przewodnika 5 mm
Odległość pomiędzy wewnętrzynym zwojem uzw. pierwotnego a dolnymi zwojami uzw. wtórnego 120mm
Odległość pomiędzy zwojami (od krawędzi do krawędzi) mierzona w płaszczyźnie podstawy uzwojenia 45 mm
Wymagana indukcyjność uzwojenia 9,7503 uH
Dla częstotliwości 522,9378 kHz należy wpiąć się pomiędzy 3 a 4 zwój
Toroid kula
średnica 11cm
pojemność wyliczona 12pF
Wymagana pojemność toroidu wynosi 15,1355 pF
Przewidywana długość iskry 29,4449 cm
Autorem programu jest Tomasz Bartkowski
www.teslacoil.republika.pl
przy częstotliwości 500kHz, zgadzam mi się ilość zwojów i długość uzwojenia, 500 to nie za dużo ?
3.kondensator
w dielektryk wpisałem 2mm ponieważ mam 2x po 1 mm folii, pojemność wychodzi podobna co w programie TCD, a w rzeczywistości jest ok 18nF
blachę (alu) mam 0.4mm ale to dużo nie zmienia
6.sfera
11 cm= 4.33cal
(25.4*4.33)/9=12.2
a z tego wzoru wychodzi mi ok 12pF
5. pierwotne
dziwne, że nie trzeba podawać średnicy rurki
Może to mały odkop ale muszę zadać pytanie: po przeczytaniu większości stron/blogów/tematów na forum o tematyce Tesla Coil chcemy z kolegą zabrać się za budowę takiego transformatora. Naszym jedynym ( jak większości ludzi ktrórzy chcą to zbudować ) jest znalezienie odpowiedniego ( ok 1000W i powyżej 10kV ) transformatora zasilającego Siedziałem na kompie kilka godzin i nic nie znalazłem (allegro, google, itp. ) dlatego w desperacji zwracam się do forumowiczów o wskazówki, linki do sklepów/aukcji/i innych pomocnych słów. Może ktoś ma niepotrzebne już trafo ze swojej konstrukcji, lub leży gdzieś w garażu ? Czekam na pomoc
Można łączyć transformatory z mikrofalówek na wyjściu 2KVAC, po połączeniu dwóch lub trzech transformatorów mamy ok. 4-6KVAC, potem prostujemy te napięcie i otrzymujemy już około 5-8KVDC, cewki tesli zasilane napieciem stałym mają ładniejsze wyładowania, więcej http://www.richieburnett.co.uk/dcresist.html