Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Volvo B12 autobus - retarder voit,wyrzuca olej

Dario 3 27 Sep 2012 22:46 3321 9
    Dario 3
    Level 9  
    Witam.Mam problem z retarderem voit w autobusie Volvo B12 .Podczas hamowania nim wyrzuca olej przez odme czy tez odpowietrznik,co moze byc przyczyna?Z gory dziekuje.
    kwantor
    Level 38  
    Może przyczyną jest włączanie się hamulca górskiego (ostatni stopień retardera) wzrasta ciśnienie pod tłokami i z tąd to zjawisko.
    Zużyty silnik.
    Można odłączyć tego górala na próbę, lub go nie używać.
    Dario 3
    Level 9  
    Raczej niemozliwe,poniewaz do hamowania hamulcem gorskim jest osobny przycisk i raczej nie wlacza sie przy hamowaniu retarderem.
    kwantor
    Level 38  
    Wiesz, gdzie Rzym a Krym.
    Ten system nie ma żadnych korelacji z silnikiem.
    Retarder jest systemem autonomicznym i silnik odbiera jego działanie jak hamowanie przy zdjętej nodze z pedału gazu.
    To nie jest wina retardera. Może ten autobus ma hamulec VEB?
    Dario 3
    Level 9  
    Autobus jest z 97r.,nie jest wyposazony w hamulec VEB.Wiem,ze retarder jest systemem autonomicznym.Zeby bylo jasne,olej wyrzuca mi z retardera,nie z silnika.
    kwantor
    Level 38  
    Dario 3 wrote:
    olej wyrzuca mi z retardera,nie z silnika.

Jesteś rozbrajający, pisałeś odma..
    Retarder trzeba rozebrać, i zrobić remont- zaworki uszczelnienia.
    Zakładam, że poziom oleju jest prawidłowy.
    Dario 3
    Level 9  
    Pisalem odma czy tez odpowietrznik,jest usytuowanyny w dole retardera,no ale dobra.Poziom oleju oczywiscie uzupelniam do max.(jest miarka i korek przelewowy),ale po przejechaniu kilkuset kilometrow i uzywaniu retardera wyrzuca go.
    kwantor
    Level 38  
    Tak jak pisałem, jest tam zawór nadciśnieniowy bodaj z boku, ale trzeba go znaleźć-oringi do wymiany itp.
    Myślę, żebyś skorzystał z pomocy kogoś, kto to zna.
    Rozebranie retardera na części i złożenie jest trudne i nie zawsze konieczne.
    Jeszcze taka uwaga, niech wyrzuca aż do skutku, jeżeli retarder będzie nadal pracował i przestanie wyrzucać- to znak że był przepełniony.
    Bo uzupełnia się olej po wywołaniu testu RET i tłok akumulatora ma być wysunięty (cylinder opróżniony).
    Dario 3
    Level 9  
    Przepelniony raczej nie jest,bo wywala prawie do zera i przestaje dzialac.Cos bede szukal,jak znajde to napisze.Narazie dzieki.
    Dario 3
    Level 9  
    Mysle,ze problem rozwiazany.Znalezlismy uszkodzona podstawe pod zaworem sterujacym.Wmienil

Dodano po 3 [minuty]:

Wymienilismy ja i najechalismy troche kilometrow.Narazie jest ok.Nie wyrzucilo oleju i hamuje.