Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Szukam] Czujnik ruchu, czujnik odległości

maska13h 28 Sep 2012 11:54 3399 9
Optex
    maska13h
    Level 10  
    Witam serdecznie,
    Poszukuje jakiegos mądrego czujnika do takiego celu;
    a mianowicie chce zaczepić ten czujnik w kabinie samochodu ciężarowego po to aby stojąc w kolejce za tirem nie siedzieć bezczynnie na fotelu tylko polozyc sie na lozku i odpocząć, a czujnik miałby pełnić funkcję informatora kiedy auto przedemną odjedzie.
    Miałem na myśli jakiś czujnik ruchu ktory powiadomi mnie o tym jakims swiatłem nie za intensywnym lub dźwiękiem. Myślałem też o jakims urządzeniu podobnym w działaniu do miary laserowej ( zatrzymując sie w kolejce zerowal bym odleglosc i np po odsunieciu sie ode mnie auta poprzedzajacego np o 1m czujniczek zacznie pikać) nie moge niczego takiego w sklepach znalezc, wiec pisze tutaj.
    Proszę o pomoc ewentualnie nazwe urzadzenia lub namiary na nie.
  • Optex
    zielony_gajowy
    Level 15  
    Dowolna czujka PIR do kupienia za 15zł i skierowana na światła STOP poprzedniego samochodu.
    Ale, wymaga drobnej przeróbki:
    - zasilanie 12/24VDC
    - podłączenie do wyjścia "buzera"
    - wynagrodzenie za przeróbkę.
  • Optex
    maska13h
    Level 10  
    Do Pana kkknc : Znalazłem cos takiego, lecz nie wiem czy to by pomogło i jak to zamontować w ciężarówce http://www.wasserman.pl/pl/p/Czujnik-ultradzwiekowy-CR-2CR-3-pod-autoalarm/904

Do Pana zielony_gajowy : znalazłem czujki takiego typu lecz to nie wydaje ani światła ani dźwięku http://www.e-alarmy.pl/75-czujki-wewnetrzne.html lub czujkę dźwiękową http://allegro.pl/bk743-czujnik-ruchu-alarm-110-stopni-2-piloty-i2641304168.html , lecz ona znowu ma za duży kąt wykrywania ruchu. Dla mnie najlepszy bylby punktowy. Lecz nie potrafie niczego takiego znalezc.
    Dziękuje bardzo za kazdą pomoc.
    zielony_gajowy
    Level 15  
    Kąt widzenia, można ograniczyć taśmą izolacyjną.
    maska13h
    Level 10  
    ale ktory wybrać i jak to zamontować? Jezeli zostawie mały otwor przez zaklejenie tasma to bedzie to dobrze funkcjonowac?
    zielony_gajowy
    Level 15  
    Ten, tańszy :D .
    Czyli, z A...
    Wbudowany sygnalizator dźwiękowy, ja bym go trochę zalepił :D.

Wady.
    Nie wiadomo, ile czasu pracuje na bateriach, ale można kupić ładowarkę USB do gniazda zapalniczki i 5 V też powinno wystarczyć.
    Pewnie "wyje" ta duża czujka, a wyłączenie i włączenie zmusza do sterowania jej od frontu. Ale, umieszczenie na szybie samochodu kawałka folii, rozwiąże problem, tylko trzeba będzie opanować "celowanie".
    Irekaa
    Level 2  
    Na allegro można kupić do dwudziestu zł dzwonek do drzwi z czujnikiem ruchu z zasięgiem 5metrów na baterie, także stawiasz urządzenie na przednią szybę i gotowe. Nic nie czeba grzebać w instalacji w samochodzie. Można ograniczyć działanie czujnika na boki taśmą jak pisali wcześniej .
    Oxiden17
    Level 12  
    Czujka podana przez kolegę Irekaa to czujka PIR do zastosowania wewnątrz pomieszczenia, w żadnym razie nie odbierze sygnałów z zewnątrz przez szybę. Jeśli to ma być czujka wykrywająca ruch to czujka zewnętrzna, najlepiej dualna, lub mikrofalowa w kabinie kierowcy z dodatkowym układem sygnalizatora. Raczej takich rozwiązań nie polecam. Musisz wziąć pod uwagę efekt klaustrofobiczny czujki ruchu związany z minimalnym zasięgiem (fałszywe alarmy). Gabaryty i cena także nie są małe, a jeszcze problemy z ustawianiem i t.d. Lepszym rozwiązaniem jest czujka odbiciowa n.p. E18-D80NK (30-40zł) o zasięgu do 80 cm albo podobne czujki na podczerwień z dołączonym do niej osobnym buzzerem i wyłącznikiem, albo na All...o kupić ultradźwiękowy, lub elektromagnetyczny czujnik cofania i dostosować do własnej potrzeby.