Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW T4 2.5TDI \'98r - Dziwnie działający klimatronic

panti1801 28 Wrz 2012 13:43 8010 12
  • #1 28 Wrz 2012 13:43
    panti1801
    Poziom 14  

    Witam, podczas jazdy mam dziwny problem z klimatronikiem. Wszystko działa w nim jak należy, ustawiam temperaturę na przód i tył, wszystko grzeje, normalnie miodzio do momentu, aż nagrzeje się silnik. Po nagrzaniu z nawiewów zaczyna lecieć zimne powietrze tzn. pobiera je z zewnątrz, jeżeli podniosę temperaturę o 1 stopień to przez jakieś 2-3 minuty wieje ciepłym i znowu zimnym, dopiero po ustawieniu na "HI" wieje cały czas gorącym. Sytuacja ta natomiast nie zdarza się na postoju (pomimo rozgrzanego silnika).

    W samochodzie mam zielony klimatronic (sterownik + panel na taśmie), dodam jeszcze, że tej zimy wjechałem w zaspę i miałem połamany zderzak i ktoś kto mi naprawiał auto wstawił czujnik temperatury taki jak na foto. Przyczyny mam szukać w nim czy w samym sterowniku?

    Na panelu jeszcze przez długi czas po wymianie czujnika pokazywało mi temperaturę zewnętrzną 45°C, całkiem niedawno zamiast tego wyświetla trzy kreski "---"

    Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczny. Dzięki i pozdrawiam :)

    VW T4 2.5TDI \'98r - Dziwnie działający klimatronic

    0 12
  • #2 28 Wrz 2012 16:17
    T5
    Admin grupy Samochody

    Temperatura zewnętrzna nie ma nic do rzeczy w tym przypadku.
    Przyjrzyj się temu małemu wiatraczkowi w klimatroniku.(czy nie jest zabrudzony).

    1
  • #3 28 Wrz 2012 16:31
    panti1801
    Poziom 14  

    Otwierałem ten panel i wiatraczek jest czysty i cały czas pracuje, a czujnik pokazuje około 2,5kΩ, a z wzrostem temperatury jego wartość spada czyli raczej sprawny. Cała ta historia zaczęła się po wymianie zderzaka dlatego podejrzewałem coś w tych rejonach.

    -1
  • Pomocny post
    #4 28 Wrz 2012 20:52
    T5
    Admin grupy Samochody

    Przyjrzyj się jeszcze wtyczce -znajdziesz w okolicach lewego halogenu ,dwupinowa kolor czerwony.

    0
  • #5 28 Wrz 2012 21:49
    panti1801
    Poziom 14  

    Chodzi o wtyczkę do czujnika w zderzaku? Na włączonym klimatroniku jest 5V. To właśnie do tej kostki był podpięty ten czujnik ze zdjęcia, ale chyba jest on sprawny, ponieważ pokazuje 1.1kΩ a po ogrzaniu w ręce 900Ω. Bardzo podobne odczyty miałem w roczniku '99 z "niebieskim" klimatronikiem, może dla "zielonego" powinien być inny? Ponadto przy prawym halogenie znalazłem jeszcze czujnik podobny do tego na poniższym zdjęciu
    VW T4 2.5TDI \'98r - Dziwnie działający klimatronic
    Na jego stykach nie było ani zwarcia ani żadnej rezystancji. Nie miałem jeszcze możliwości porównać pomiaru na drugim samochodzie.

    0
  • #6 28 Wrz 2012 21:52
    T5
    Admin grupy Samochody

    Ten drugi to terwowłącznik dogrzewacza.Poniżej 5stopni załącza.Po zapłonie na niebiesko czarnym ma być 12V.

    0
  • #7 28 Wrz 2012 22:03
    panti1801
    Poziom 14  

    Niebiesko-czarnym w tej wtyczce po lewej? W poniedziałek będę miał dostęp do kanału to posprawdzam te wiązki. Przy okazji nurkowania pod autem mam jeszcze szukać czegoś co pomogłoby rozwiązać problem?

    0
  • #8 28 Wrz 2012 22:13
    T5
    Admin grupy Samochody

    Tak - sprawdzić poziom płynu chłodniczego.I czy na "wyższych " obrotach do zbiorniczka wraca płyn (tym cienkim przewodem).

    0
  • #9 01 Paź 2012 21:18
    panti1801
    Poziom 14  

    Pogrzebałem dzisiaj trochę w aucie, płynu jest około 1/3 zakresu MIN-MAX, ale zapomniałem sprawdzić czy się wraca. Sprawdzałem też tą wiązkę, są tam kable biało-czerwony i brązowo-żółty (niebiesko-czarny jest przy czujniku dogrzewacza) i nigdzie nie zwierają, tuż za klimatronikiem jest dokładnie 4,9V. Po ponownym podłączeniu czujnika z pierwszego postu na wyświetlaczu zaczęło się pojawiać -90°C. Dodatkowo przestała załączać się sprężarka od klimatyzacji po wyłączeniu ECON oraz nie działa regulacja temperatury nawiewu tzn. chłodne powietrze leci tylko na "LO" natomiast od 18°C do "HI" leci tak samo gorące powietrze.

    Macie jakieś pomysły co to może być? Ewentualna wymiana całego sterownika pomogłaby w tym przypadku?

    Edit
    ---
    Chciałbym odczytać przy okazji błędy z komputera i mam pytanie, czy najtańszy kabel z polskim vagiem z allegro nada się do tego?

    0
  • #10 01 Paź 2012 21:52
    T5
    Admin grupy Samochody

    Przy -90 klima się nie załączy.Czujnik jest właściwy od tego modelu?

    panti1801 napisał:
    Chciałbym odczytać przy okazji błędy z komputera i mam pytanie, czy najtańszy kabel z polskim vagiem z allegro nada się do tego?
    Nada się.

    0
  • #11 01 Paź 2012 22:01
    panti1801
    Poziom 14  

    Czujnik jest wizualnie jest taki sam z wyjątkiem gniazda, jest głębokie i zaokrąglone natomiast kostka od kabli jest płytka i kwadratowa, ogólnie połączone na krótko i zaizolowane. Ten kto wymieniał mi zderzak mówił, że będzie pasować tylko gniazdo inne. Dziwi mnie to, że na początku pokazywał 45°C, później w ogóle nic, a teraz to nieszczęsne -90°C.

    0
  • #12 01 Paź 2012 22:28
    T5
    Admin grupy Samochody

    panti1801 napisał:
    Ten kto wymieniał mi zderzak mówił, że będzie pasować tylko gniazdo inne
    No i Cię nakłamał.

    0
  • #13 11 Paź 2012 22:08
    panti1801
    Poziom 14  

    W końcu udało mi się podpiąć auto pod laptopa i w sekcji klimatyzacji były 4 błędy

    Code:
    779 Czujnik temperatury zewnetrznej-G17
    
    przerwa lub zwarcie do plusa - BŁAD SPORADYCZNY

    766 Czujnik temperatury nawiewuprzód-G152
    przerwa lub zwarcie do plusa - BŁAD SPORADYCZNY

    796 Wentylator czujnika temperatury-V42
    brak osprzetu / nie zwiazany ze sprzetem - BŁAD SPORADYCZNY

    1086 Czujnik predkosciomierza-G22
    brak osprzetu / nie zwiazany ze sprzetem

    G17 został wymieniony na nowy, a V42 został naprawiony poprzez przelutowanie złącza od silniczka (zimne luty), natomiast G152 i G22 w "cudowny" sposób zniknęły, nawet po dłuższym odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu błędy nie powracały.

    Problem uważam za rozwiązany, ale wątek pozostawię otwarty przez jakiś czas w razie jakiś uwag.

    0
  Szukaj w 5mln produktów