Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

skoda felicja 1.6AEE - tmp. silnika

uczeń111 28 Wrz 2012 20:14 2616 9
  • #1 28 Wrz 2012 20:14
    uczeń111
    Poziom 9  

    Mam problem z temperaturą silnika.
    Mianowicie
    Silnik grzeje się szybko, ale po nagrzaniu wskazówka pokazuje ok 100 stopni wentylator się włącza gdy wskazówka pokazuje 120 stopni wymieniłem czujnik tmp., ale wskazania są identyczne na obu.
    Płyn zaczyna wrzeć na długo przed włączeniem wentylatora.
    Czego to może być wina??

    0 9
  • #2 28 Wrz 2012 20:19
    kajaba autoserwis
    Poziom 29  

    Obwód nie jest zapowietrzony? Do sprawdzenia termo włącznik i termostat.

    0
  • #4 28 Wrz 2012 21:12
    uczeń111
    Poziom 9  

    termostat otwiera się należycie gdy wskazówka wskazuje ok 80stopni węże dużego obiegu dopiero zaczynają się robić ciepłe ( wymieniłem obudowę termostatu kompletna z termostatem i czujnikiem )

    Dodano po 3 [minuty]:

    walcząc z tym problemem wymieniłem już chłodnice na nową pompę wody i obudowę termostatu wraz z czujnikiem i termostatem

    0
  • #5 28 Wrz 2012 22:20
    maszan
    Poziom 23  

    Wymien korek zbiorniczka- mozliwe, ze nie trzyma cisnienia i stad gotowanie oraz pozne wlaczanie wentylatora.

    0
  • #6 29 Wrz 2012 12:10
    uczeń111
    Poziom 9  

    masz na myśli korek zbiorniczka wyrównawczego?? jak odkręcam to jest pssssss...

    0
  • #7 29 Wrz 2012 12:29
    Zico63
    Poziom 37  

    Wiatrak jednak powinien wcześniej zadziałać. Sprawdzić zasilanie, włącznik i sam wentylator, szczególnie jego pierwszy bieg (są chyba dwa?).

    0
  • #8 29 Wrz 2012 13:03
    roney03
    Poziom 13  

    Jeśli chłodnica jest nowa to widzę tylko dwie możliwe przyczyny
    - termowłącznik wentylatora chłodnicy
    - uszczelka pod głowicą alternatywnie sama głowica
    pierwsza - zbyt póżno załączany silnik wentylatora
    druga - zaburzony obieg układu chłodzenia

    0
  • #9 29 Wrz 2012 17:20
    uczeń111
    Poziom 9  

    dziś zauważyłem jeszcze ,że kable (kostka przypięta do obudowy termostatu) idące w stronę kolektora ssącego są urwane drugiego końca nie znalazłem ktoś wie od czego one są i gdzie znaleźć ich drugi koniec??

    0
  • #10 10 Mar 2013 13:10
    elmer2
    Poziom 28  

    No i co było problemem ? Został ten problem rozwiązany ?

    0