Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

komputer - Zawieszki komp - mrugające oświetlenie obudowy

28 Wrz 2012 20:50 1374 23
  • Poziom 17  
    Witam

    Od jakiegoś czasu przy dołożeniu pamięci 2 GB DDR3 10600 czyli 1333 Mhz komputer zaczął się zawieszać już przy starcie.. i zauważyłem, że mrugać zaczęło oświetlenie obudowy..

    Wyjęcie pamięci niby spowodowało iż komp zaczął się uruchamiać normalnie.. jednak dziś znów zaczął wariować - nie chce za nic w świecie uruchomić się system, miesiąc temu włożyłem inny dysk hitachi 1 TB i zainstalowałem system.. także pozostał mi działający dysk samsunga z działającym systemem.. i nawet z tego samsunga nie chce się uruchomić komp .. podejrzewam zasilacz.. zasilacz jest markowy tj. Pentagram 460 W, PSF-460-p12s.

    podzespoły:
    AMD X2 ,3 Ghz
    grafika zotac 9600gt
    2 gb ddr3 patriot , (mam też 2 gb ddr kingstona - ale nie włożone bo przy niej zaczęły się zawieszki w windowsie)
    płyta główna asus m4a78lt-m le
    hdd hitachi 1 TB
    hdd samsung 80 gb
    hdd samsung 250 gb

    Czyżby pamięci nie chcą działać ze sobą bo to jak sądzę dual channel?
  • Poziom 43  
    Kamerzysta napisał:
    zasilacz jest markowy tj. Pentagram

    Otóż nie jest :)
    Zmierz napięcia pod obciążeniem.
  • Poziom 41  
    Robert B napisał:
    Kamerzysta napisał:
    zasilacz jest markowy tj. Pentagram

    Otóż nie jest :)
    Zmierz napięcia pod obciążeniem.


    Hmmm pentagram nie jest dobrym zasilaczem ? :D
  • Poziom 17  
    .. hmm ale lepszy Pentagram.. niż jakiś inny modecom :]

    Niestety na dziś nie mam jak sprawdzić zasilania, błędów pamięci nie sprawdzałem.. bo nawet nie mam jak sprawdzić bo praktycznie zaraz po starcie się wiesza.. a oświetlenie obudowy mruga jakby coś nie łączyło.. :/

    Była sprawdzana też konfiguracja taka.. pamięć 2 gb ddr3 patriot i 1 gb ddr goodram też zawieszka w windowsie.. zasilacz ten ma troszkę lat.. bo gdzieś tak 3-4 lata , ale nie sądzę żeby dostał w kość aż tak bardzo żeby się już wyeksploatował..

    Jutro wezmę ze sklepu na sprawdzenie zasilacz i zobaczę co się będzie działo.
  • Poziom 43  
    karolark napisał:
    Hmmm pentagram nie jest dobrym zasilaczem ?

    Nie. To nalepka na czymkolwiek. W dodatku 3 dyski pod "toto" podłączone :(
    Przecież "to" nie wyrabia takiego obciążenia.
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic2215443.html
    :arrow: Kamerzysta
    Jak Ci się uda odpalić system, to zrób test Power Supply programem OCCT. Ustaw test na 15 minut, nie przerywaj go i daj wszystkie screeny.
  • Poziom 41  
    Kolego mylisz pojęcia - pentagram jest firmą lub nalepką jak to nazwałeś dobrą
    Możesz mięc racje że dany egzemplarz może być uszkodzony :cry:
  • Poziom 43  
    Może i tak. Ale mówię z własnych obserwacji, że to, co ma napisane na nalepce nijak się ma do jego rzeczywistej mocy i jest tylko dla klienta.
  • Poziom 17  
    Niestety nigdzie dzisiaj nie udało mi się dostać zasilacza lepszego.. bo były no name za około 150 zł 500W.. więc odpuściłem.

    Szukałem po paru sklepach i w komputroniku był zasilacz Corsair 430 W z certyfikatem 80+ ale mieli inwentaryzację i nie mogłem kupić..

    Myślałem żeby za dużo się nie bawić i kupić na allegro jakiś porządny i tyle.

    W sklepie testerem sprawdzili mój zasilacz i miał odchyłki jak było zasilanie 3,3 V to wskazywało 3,0 V / na kolejnym nie było 12 V, wszędzie miał ciut mniej niż powinien, na jakimś napięciu był błąd LR.. coś tam , z nerwów że nie było nic lepszego na sklepie i kompa dziś nie ożywię nie zapamiętałem co tam wskazał tester.. (piszczał że zasilacz jest uszkodzony).

    Jaki proponujecie zasilacz do tego zestawu, tak żeby kasy za dużo nie wydać a był wart swojej ceny i lepszy od zwykłych.

    Myślałem o Corsair CMPSU-500CXV2EU - 500W lub Thermaltake TR2 500W 80+ Bronze..

    Jeszcze jedno.. miał zasilacz trochę kurzu w środku, przeczyściłem go i myślałem żeby spróbować go uruchomić ponownie.. a nóż widelec i będzie działać. :D

    Dodano po 5 [godziny] 20 [minuty]:

    Sprawdzam programem OCCT po skończeniu pracy o ile się coś nie wysypie wrzuciń screen'y?

    Przedmuchałem zasilacz sprężarką (rozebrałem go żeby lepsze dojście było - trochę kurzu miał w sobie), jednak po rozebraniu nie zauważyłem napuchniętych kondensatorów..

    Pomierzyłem napięcie 12 V i 5 V i jest 12,11 i 5,14 i napięcie jest stałe nie zmienia się..

    Na płycie głównej nie mierzyłem jakie jest. Dziwne jest to że napięcie diody której zasilanie jest z molex'a nie zmienia się.. a dioda przygasa.. czyli objaw mrugającej diody której dał mi do myślenia że napięcie się zmienia upadł chyba.. Zostały do sprawdzenia napięcie na płycie głównej..

    Jakieś pomysły?

    Dodano po 5 [minuty]:

    Jeszcze coś..

    jakby faktycznie zasilacz umierał to kupiłbym chyba ten zasilacz..
    http://sferis.pl/produkt/52394-zasilacz-zalman-zm600-gt-600w-80-bronze.html

    W pracy mam 800 W zasilacz Thermaltake albo Corsair'a już nie pamiętam dokładnie.. w poniedziałek sprawdzę go w moim kompie i zobaczę co i jak..

    Pamięć 2 gb kingstone włożyłem i niby to chodzi tylko jak długo.. OCCT wyciska poty z kompa..
  • Poziom 17  
    Jeżeli podasz budżet na zasilacz to coś doradzimy :D
  • Poziom 17  
    300 zł max

    Dodano po 15 [minuty]:

    oto zrzuty z programu OCCT - test power supply

    czujnik źle mi pokazuje chyba napięcie.. bo zamiast -12 V jest - 6,34 V
  • Poziom 43  
    Kamerzysta napisał:
    zamiast -12 V jest - 6,34 V

    Zmierz miernikiem. Proste chyba?

    Dodano po 2 [minuty]:

    CPU VCore to jakaś tragedia :(
  • Poziom 17  
    Robert B napisał:
    CPU VCore to jakaś tragedia :(


    wydaje mi się że źle pokazuje te napięcie.. jakby faktycznie było to komp już powinien się zawiesić..
  • Poziom 43  
    Zdecyduj się.
    Kamerzysta napisał:
    komputer zaczął się zawieszać już przy starcie

    No właśnie.
    Kamerzysta napisał:
    jakby faktycznie było to komp już powinien się zawiesić
  • Poziom 17  
    wyczytałem na jednym z forum że..

    cytuję: "...Za wysokość napięcia vcore odpowiada płyta główna. Zasilacz dostarcza tylko napięcia 3,3V, 5V i 12V (reszta jego napięć nie ma znaczenia). Tak więc jeśli te trzy napięcia są stabilne, a skacze tylko vcore, to to raczej płyta główna..."

    Dodano po 2 [minuty]:

    za bardzo nie wiem jak zabrać się za zmierzenie napięcia vcore..
  • Poziom 43  
    Kamerzysta napisał:
    Za wysokość napięcia vcore odpowiada płyta główna

    Tak. O ile napięcia doprowadzone do niej są prawidłowe
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Zmierz MIERNIKIEM podstawowe napięcia podawane przez zasilacz a nie kombinuj nad Vcore, ktorego i tak nie masz czym zmierzyć.
  • Poziom 17  
    Robert B napisał:
    Zdecyduj się.
    Kamerzysta napisał:
    komputer zaczął się zawieszać już przy starcie

    No właśnie.
    Kamerzysta napisał:
    jakby faktycznie było to komp już powinien się zawiesić


    Zawieszał się kilka postów temu, teraz po przeczyszczeniu go i złożeniu działać działa.. odpalony OCCT nic nie wyrzucił..

    a zawieszenie miałem na myśli że teraz się zawiesić powinien - jak niby takie niskie napięcie vcore jest wg OCCT.

    Jutro zmierzę napięcia.. bo już zamknięta odbudowa..

    zapuszczę prime95 i zobaczę co się będzie dziać.

    Medal of Honor 2010 chodzi bez żadnych problemów nic się nie wysypuje.
  • Poziom 17  
    Katuję komputer od rana.. zapuszczony Prime95 i OCCT, uruchamia się normalnie , normalnie pracuje.. żadnych błędów, restartów, zawieszek.. aż po prostu niemożliwe..

    Będę dalej go katować przez kilka godzin..
  • Poziom 17  
    .. i na to wygląda, że obejdzie się bez zakupu nowego zasilacza.. wszystko chodzi bez żadnych problemów
  • Poziom 43  
    Kamerzysta napisał:
    Zawieszał się kilka postów temu, teraz po przeczyszczeniu go i złożeniu działać działa.

    Kamerzysta napisał:
    wszystko chodzi bez żadnych problemów

    "Samo" się naprawiło? Wydaje mi się, że nie powiedziałeś nam o wszystkim co robiłeś.
  • Poziom 17  
    Kamerzysta napisał:
    Jeszcze jedno.. miał zasilacz trochę kurzu w środku, przeczyściłem go i myślałem żeby spróbować go uruchomić ponownie.. a nóż widelec i będzie działać. :D

    ...

    Przedmuchałem zasilacz sprężarką (rozebrałem go żeby lepsze dojście było - trochę kurzu miał w sobie), jednak po rozebraniu nie zauważyłem napuchniętych kondensatorów..

    Pomierzyłem napięcie 12 V i 5 V i jest 12,11 i 5,14 i napięcie jest stałe nie zmienia się..

    ...

    Pamięć 2 gb kingstone włożyłem i niby to chodzi tylko jak długo.. OCCT wyciska poty z kompa..


    Cieszę się, że obyło się bez niepotrzebnego wydatku. :D
  • Poziom 43  
    Ja też chociaż nie bardzo wszystko rozumiem.
    Kamerzysta napisał:
    W sklepie testerem sprawdzili mój zasilacz i miał odchyłki jak było zasilanie 3,3 V to wskazywało 3,0 V / na kolejnym nie było 12 V, wszędzie miał ciut mniej niż powinien, na jakimś napięciu był błąd LR.. coś tam , z nerwów że nie było nic lepszego na sklepie i kompa dziś nie ożywię nie zapamiętałem co tam wskazał tester.. (piszczał że zasilacz jest uszkodzony).
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Temat zamykam. Od dziękczynień za cudowne samonaprawienie się zasilacza jest zapewne jakieś inne forum.