Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

1-wire - czujnik styków na DS dla 1-wire

piotrek_098 30 Sep 2012 14:12 1956 4
    piotrek_098
    Level 2  
    Potrzebuję zrobić czunik otwarcia drzwi, czyli nijako czujnik styków. Mam do dyspozycji zdobyte w maxim próbki DS2438AZ+, DS2438Z+, DS2408S+, DS2406+. Czy na którymś z ww. da się to wykonać?

Szukałem w Internecie jakiegoś schematu, niestety nic nie znalazłem konkretnego. Lutownica nie jest mi obca, ale sam nie potrafię narysować takiego schematu. Czy możecie mi coś polecić? Chodzi tylko i wyłącznie o czujnik otwarcia styków.

Z góry dzięki.

/kustosz

--
    http://www.kustosz.net/
    excray
    Level 40  
    Po co zamawiasz sample produktów których zastosowania nawet nie znasz? Na dodatek z tego co widzę to w Twoim przypadku większość skończy w koszu.
    piotrek_098
    Level 2  
    excray wrote:
    Po co zamawiasz sample produktów których zastosowania nawet nie znasz? Na dodatek z tego co widzę to w Twoim przypadku większość skończy w koszu.

Najpierw czytaj uważnie, potem pomyśl nad odpowiedzią a na końcu pisz. Z tego co ja widzę widzę DS2406 i DS2408 nadaję się do takiego urządzenia.
    excray
    Level 40  
    piotrek_098 wrote:
    Najpierw czytaj uważnie, potem pomyśl nad odpowiedzią a na końcu pisz. Z tego co ja widzę widzę DS2406 i DS2408 nadaję się do takiego urządzenia.

Co ma piernik do wiatraka? Chyba sam nie zastosowałeś się do przytoczonej zasady. Sample się zamawia z głową a nie w myśl zasady "biorę wszystko co się da a później zobaczę czy się przyda". Dzięki takim osobom wiele firm nie wysyła do Polski żadnych sampli.
    archanoid
    Level 26  
    Witam . Kolego nie wiem jak chcesz zrobić czujnik otwarcia drzwi za pomocą układu monitorującego baterię i 8 kanałowego multipleksera. Jedyna myśl jaka mi przychodzi do głowy to że układ DS2438AZ+ można by wykorzystać do monitorowania linii parametrycznej na końcu której są owe styki . Ale i tak mija się to z celem . Po pierwsze będziesz musiał sobie napisać program na jakiś mikrokontroler . Po drugie będziesz musiał zabezpieczyć wejścia układu przed przepięciami i zakłóceniami zbieranymi przez linię. Takie rzeczy robi się inaczej i prościej .