Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NanoStation loco M5 - Wolny transfer danych.

wrda 01 Paź 2012 12:07 8817 19
  • #1 01 Paź 2012 12:07
    wrda
    Poziom 11  

    Witam.
    Problem mam ze skonfigurowaniem NanoStation loco M5.

    Mam internet z UPC 150/10 M, dzielę go za pomocą: mikrotik RB450G na "dwie anteny" nadające jedna z nich jest moja i jest to NanoStation loco M5, odbierająca jest identyczna.
    Skonfigurowałem tak jak umiałem najlepiej ale nie jest tak jak tego oczekiwałem.

    Pobierając pliki ze strony: http://noc.gts.pl/
    mam tak:

    NanoStation loco M5 - Wolny transfer danych.

    http://speedtest.net/

    NanoStation loco M5 - Wolny transfer danych.

    wg mnie nie jest to rewelacja.

    Spodziewałem się raczej ok 80/10 M

    Pewnie powodem jest zła konfiguracja "ubnt"ków.

    Jest taka,
    antena "nadawcza":

    NanoStation loco M5 - Wolny transfer danych.


    NanoStation loco M5 - Wolny transfer danych.

    NanoStation loco M5 - Wolny transfer danych.

    NanoStation loco M5 - Wolny transfer danych.



    Antena "odbierająca":

    NanoStation loco M5 - Wolny transfer danych.

    NanoStation loco M5 - Wolny transfer danych.

    NanoStation loco M5 - Wolny transfer danych.

    NanoStation loco M5 - Wolny transfer danych.

    Proszę o podpowiedzi co robię źle.

    1 19
  • #2 01 Paź 2012 12:33
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Załącz Airmax.,
    Zepnij most przez WDS.

    Przetestuj wydajność mostu WIFI.
    Po obu stronach mostu podłącz komputer. Sciąg iperf.exe
    Na 1szym kompie w oknie cmd.exe

    iperf.exe -s

    na 2gim kompie

    iperf.exe -c IP_1szego_kompa

    0
  • #3 01 Paź 2012 12:52
    piterus99
    Poziom 43  

    Albo btestem do mikrotika możesz przetestować transfer.
    W MT masz jakiś qos, podział pasma? Co dzieje się na drugiej antenie?

    0
  • #4 01 Paź 2012 15:17
    wrda
    Poziom 11  

    Dzięki za zainteresowanie.
    Jeśli chodzi o sprawdzenie wydajności mostu (komputer - komputer) nie bardzo mogę to uczynić bowiem mam bardzo ogranczony (fizyczny) dostęp do urządzeń od strony "nadawania".
    Jeśli chodzi i mokrotika robi tylko jaki router, bez qos'a, podziału pasma.
    Na drugim moście (jak pisałem wcześniej są dwa mosty (UBIQUITI NANOBRIDGE-M5 x2 większa odległość ok. 2,5 km.) transfery na speedteście do 85/10 M (ustawienia podobne jak u mnie). Odległość między moimi antenami około 300 m.


    Jeśli chodzi o "btest do mikrotika" nie bardzo wiem jak to zrobić. :) (Się uczę)

    0
  • #5 02 Paź 2012 00:17
    piterus99
    Poziom 43  

    Ok, "się uczącym" pomożemy.

    Jeśli login i hasło do MT masz, pobierasz aplikację btest, wbijasz w nią login i hasło, zostawiasz typ UDP, rozmiary pakietów, kierunek na receive, adres IP routera MT i patrzysz ile Ci pokaże. Odejmiesz od tego kilkanaście procent(około 15-20%) i tyle masz transmisji normalnych danych.

    W obu UBNT masz tryb WDS zaznaczony? W obu masz enkrypcję WPA2-AES? Jak blisko siebie masz NB i NS? Jak daleko kanałami rozsunięte?
    Włącz AirMAX, może coś poprawi.

    Masz pulę zewnętrznych adresów, czy tylko jeden?

    0
  • #6 02 Paź 2012 16:16
    wrda
    Poziom 11  

    Dzięki za pomoc.

    btest pokazał:

    NanoStation loco M5 - Wolny transfer danych.

    Chyba nieźle.

    WDS zaznaczyłem, jest WPA2-AES, anteny jakieś 2 m od siebie, kanały:
    moja (jeśli to o to chodzi):
    NanoStation loco M5 - Wolny transfer danych.


    sąsiednia:
    NanoStation loco M5 - Wolny transfer danych.


    Włączony AirMAX.

    Adres jeden do podziału.

    speedtest pokazuje:

    NanoStation loco M5 - Wolny transfer danych.

    Chyba lepiej już nie będzie... czy jest szansa?

    Czy jest inny sposób na sprawdzenie łącza(nie speedtestem) np. jakiś ftp który daje duży wysył?

    dzięki za pomoc, pozdrawiam.

    0
  • #7 02 Paź 2012 21:51
    piterus99
    Poziom 43  

    Spróbuj jakimś torrentem z linuxami, żeby na kilka źródeł wysycić.

    Jest jeszcze speedtest upc - http://speedtest.upc.pl/

    W tym momencie już jest problem z RB450, chociaż mi spokojnie RB750 NATował nawet 80/10 Mbit. Pokaż może export konfiguracji z tego MT.
    Poobserwuj, czy podczas pobierania plików CPU rośnie do 100% - w tool -> profile masz wypisane, która usługa zjada ile procesora.

    0
  • #8 03 Paź 2012 09:26
    wrda
    Poziom 11  

    Myślisz, że 450 zwalnia, na drugim moście jest ok. 80/10 (czasem ciut wiecej niż 80)
    Test upc pokazuje jak speedtest, torenty zaraz sprawdzę.
    W mikrotiku, w konsoli się coś wpisywalo, i wyświetlał ustawienia, nie pamiętam tej "komendy" proszę przypomnieć.

    0
  • #9 03 Paź 2012 09:38
    piterus99
    Poziom 43  

    /export file=plik i pobierasz go sobie z "Files". Względnie samo export - wypluje na konsolkę.

    0
  • #10 03 Paź 2012 09:55
    wrda
    Poziom 11  

    To co wypluł:

    # oct/04/2012 09:55:09 by RouterOS 5.11# software id = 1WAK-H2CW
    #
    /interface bridge
    add admin-mac=00:0D:41:FA:99:F7 ageing-time=5m arp=enabled auto-mac=no \ disabled=no forward-delay=15s l2mtu=1520 max-message-age=20s mtu=1500 name=\ Lan priority=0x8000 protocol-mode=none transmit-hold-count=6
    /interface ethernet
    set 0 arp=enabled auto-negotiation=yes bandwidth=unlimited/unlimited disabled=\ no full-duplex=yes l2mtu=1520 mac-address=00:0C:42:FA:99:F5 master-port=\ none mtu=1500 name=ether1-Wan speed=1Gbps
    set 1 arp=enabled auto-negotiation=yes bandwidth=unlimited/unlimited disabled=\ no full-duplex=yes l2mtu=1520 mac-address=00:0C:42:FA:99:F6 master-port=\ none mtu=1500 name=ether2 speed=100Mbps
    set 2 arp=enabled auto-negotiation=yes bandwidth=unlimited/unlimited disabled=\ no full-duplex=yes l2mtu=1520 mac-address=00:0C:42:FA:99:F7 master-port=\ none mtu=1500 name=ether3 speed=1Gbps
    set 3 arp=enabled auto-negotiation=yes bandwidth=unlimited/unlimited disabled=\ no full-duplex=yes l2mtu=1520 mac-address=00:0C:42:FA:99:F8 master-port=\ none mtu=1500 name=ether4 speed=100Mbps
    set 4 arp=enabled auto-negotiation=yes bandwidth=unlimited/unlimited disabled=\ no full-duplex=yes l2mtu=1520 mac-address=00:0C:42:FA:99:F9 master-port=\ none mtu=1500 name=ether5 speed=100Mbps
    /interface ethernet switch
    set switch1 mirror-source=none mirror-target=none name=switch1 \ switch-all-ports=yes
    /ip hotspot profile
    set default dns-name="" hotspot-address=0.0.0.0 html-directory=hotspot \ http-cookie-lifetime=3d http-proxy=0.0.0.0:0 login-by=cookie,http-chap \ name=default rate-limit="" smtp-server=0.0.0.0 split-user-domain=no \ use-radius=no
    /ip hotspot user profile
    set default idle-timeout=none keepalive-timeout=2m name=default shared-users=1 \ status-autorefresh=1m transparent-proxy=no
    /ip ipsec proposal
    set default auth-algorithms=sha1 disabled=no enc-algorithms=3des lifetime=30m \ name=default pfs-group=modp1024
    /ip pool
    add name=dhcp_pool1 ranges=192.168.88.2-192.168.88.254
    /ip dhcp-server
    add address-pool=dhcp_pool1 authoritative=after-2sec-delay bootp-support=static \ disabled=no interface=Lan lease-time=3d name=dhcp1
    /port
    set 0 baud-rate=auto data-bits=8 flow-control=none name=serial0 parity=none \ stop-bits=1
    /ppp profile
    set default change-tcp-mss=yes name=default only-one=default use-compression=\ default use-encryption=default use-mpls=default use-vj-compression=default
    set default-encryption change-tcp-mss=yes name=default-encryption only-one=\ default use-compression=default use-encryption=yes use-mpls=default \ use-vj-compression=default
    /queue type
    set default kind=pfifo name=default pfifo-limit=50
    set ethernet-default kind=pfifo name=ethernet-default pfifo-limit=50
    set wireless-default kind=sfq name=wireless-default sfq-allot=1514 sfq-perturb=\ 5




    set synchronous-default kind=red name=synchronous-default red-avg-packet=1000 \ red-burst=20 red-limit=60 red-max-threshold=50 red-min-threshold=10
    set hotspot-default kind=sfq name=hotspot-default sfq-allot=1514 sfq-perturb=5
    set only-hardware-queue kind=none name=only-hardware-queue
    set multi-queue-ethernet-default kind=mq-pfifo mq-pfifo-limit=50 name=\ multi-queue-ethernet-default
    set default-small kind=pfifo name=default-small pfifo-limit=10
    /routing bgp instance
    set default as=65530 client-to-client-reflection=yes disabled=no \ ignore-as-path-len=no name=default out-filter="" redistribute-connected=no \ redistribute-ospf=no redistribute-other-bgp=no redistribute-rip=no \ redistribute-static=no router-id=0.0.0.0 routing-table=""
    /routing ospf instance
    set default disabled=no distribute-default=never in-filter=ospf-in metric-bgp=\ auto metric-connected=20 metric-default=1 metric-other-ospf=auto \ metric-rip=20 metric-static=20 name=default out-filter=ospf-out \ redistribute-bgp=no redistribute-connected=no redistribute-other-ospf=no \ redistribute-rip=no redistribute-static=no router-id=0.0.0.0
    /routing ospf area
    set backbone area-id=0.0.0.0 disabled=no instance=default name=backbone type=\ default
    /snmp
    set contact="" enabled=no engine-id="" location="" trap-version=1
    /snmp community
    set public address=0.0.0.0/0 authentication-password="" \ authentication-protocol=MD5 encryption-password="" encryption-protocol=DES \ name=public read-access=yes security=none write-access=no
    /system logging action
    set memory memory-lines=100 memory-stop-on-full=no name=memory target=memory
    set disk disk-file-count=2 disk-file-name=log disk-lines-per-file=100 \ disk-stop-on-full=no name=disk target=disk
    set echo name=echo remember=yes target=echo
    set remote bsd-syslog=no name=remote remote-port=514 src-address=0.0.0.0 \ syslog-facility=daemon syslog-severity=auto target=remote
    /system routerboard settings
    set baud-rate=115200 boot-delay=2s boot-device=nand-if-fail-then-ethernet \ boot-protocol=bootp cpu-frequency=680MHz enable-jumper-reset=yes \ enter-setup-on=any-key force-backup-booter=no silent-boot=no
    set baud-rate=115200 boot-delay=2s boot-device=nand-if-fail-then-ethernet \ boot-protocol=bootp cpu-frequency=680MHz enable-jumper-reset=yes \ enter-setup-on=any-key force-backup-booter=no silent-boot=no
    /user group
    set read name=read policy="local,telnet,ssh,reboot,read,test,winbox,password,web\
    ,sniff,sensitive,api,!ftp,!write,!policy" skin=default
    set write name=write policy="local,telnet,ssh,reboot,read,write,test,winbox,pass\
    word,web,sniff,sensitive,api,!ftp,!policy" skin=default
    set full name=full policy="local,telnet,ssh,ftp,reboot,read,write,policy,test,wi\
    nbox,password,web,sniff,sensitive,api" skin=default
    /interface bridge port
    add bridge=Lan disabled=no edge=auto external-fdb=auto horizon=none interface=\ ether2 path-cost=10 point-to-point=auto priority=0x80
    add bridge=Lan disabled=no edge=auto external-fdb=auto horizon=none interface=\ ether3 path-cost=10 point-to-point=auto priority=0x80
    add bridge=Lan disabled=no edge=auto external-fdb=auto horizon=none interface=\ ether4 path-cost=10 point-to-point=auto priority=0x80
    add bridge=Lan disabled=no edge=auto external-fdb=auto horizon=none interface=\ ether5 path-cost=10 point-to-point=auto priority=0x80
    /interface bridge settings
    set use-ip-firewall=no use-ip-firewall-for-pppoe=no use-ip-firewall-for-vlan=no
    /interface ethernet switch port
    set ether1-Wan vlan-header=leave-as-is vlan-mode=fallback
    set ether2 vlan-header=leave-as-is vlan-mode=fallback
    set ether3 vlan-header=leave-as-is vlan-mode=fallback
    set ether4 vlan-header=leave-as-is vlan-mode=fallback
    set ether5 vlan-header=leave-as-is vlan-mode=fallback
    set switch1_cpu vlan-header=leave-as-is vlan-mode=fallback
    /interface l2tp-server server
    set authentication=pap,chap,mschap1,mschap2 default-profile=default-encryption \ enabled=no max-mru=1460 max-mtu=1460 mrru=disabled
    /interface ovpn-server server
    set auth=sha1,md5 certificate=none cipher=blowfish128,aes128 default-profile=\ default enabled=no keepalive-timeout=60 mac-address=FE:A7:E9:93:5A:A8 \ max-mtu=1500 mode=ip netmask=24 port=1194 require-client-certificate=no
    /interface pptp-server server
    set authentication=mschap1,mschap2 default-profile=default-encryption enabled=\ no keepalive-timeout=30 max-mru=1460 max-mtu=1460 mrru=disabled
    /interface sstp-server server
    set authentication=pap,chap,mschap1,mschap2 certificate=none default-profile=\ default enabled=no keepalive-timeout=60 max-mru=1500 max-mtu=1500 mrru=\ disabled port=443 verify-client-certificate=no
    /ip accounting
    set account-local-traffic=no enabled=no threshold=256
    /ip accounting web-access
    set accessible-via-web=no address=0.0.0.0/0
    /ip address
    add address=192.168.88.1/24 disabled=no interface=Lan network=192.168.88.0
    /ip dhcp-client
    add default-route-distance=0 disabled=no interface=ether1-Wan/ip dhcp-server config
    set store-leases-disk=5m
    /ip dhcp-server lease
    add address=192.168.88.200 client-id=1:5c:26:a:43:73:2e comment=\ "Daniel D Laptop" disabled=no mac-address=5C:26:0A:43:73:2E server=dhcp1
    /ip dhcp-server network
    add address=192.168.88.0/24 dns-server=8.8.8.8,8.8.4.4 gateway=192.168.88.1
    /ip dns
    set allow-remote-requests=no cache-max-ttl=1w cache-size=2048KiB \ max-udp-packet-size=512 servers=62.179.1.63,62.179.1.62
    /ip firewall connection tracking
    set enabled=yes generic-timeout=10m icmp-timeout=10s tcp-close-timeout=10s \ tcp-close-wait-timeout=10s tcp-established-timeout=1d tcp-fin-wait-timeout=\ 10s tcp-last-ack-timeout=10s tcp-syn-received-timeout=5s \ tcp-syn-sent-timeout=5s tcp-syncookie=no tcp-time-wait-timeout=10s \ udp-stream-timeout=3m udp-timeout=10s
    /ip firewall nat
    add action=masquerade chain=srcnat disabled=no out-interface=ether1-Wan \ src-address=192.168.88.0/24
    /ip firewall service-port
    set ftp disabled=no ports=21
    set tftp disabled=no ports=69
    set irc disabled=no ports=6667
    set h323 disabled=no
    set sip disabled=no ports=5060,5061 sip-direct-media=yes
    set pptp disabled=no
    /ip hotspot service-port
    set ftp disabled=no ports=21
    /ip neighbor discovery
    set ether1-Wan disabled=no
    set ether2 disabled=no
    set ether3 disabled=no
    set ether4 disabled=no
    set ether5 disabled=no
    set Lan disabled=no
    /ip proxy
    set always-from-cache=no cache-administrator=webmaster cache-hit-dscp=4 \ cache-on-disk=no enabled=no max-cache-size=none max-client-connections=600 \ max-fresh-time=3d max-server-connections=600 parent-proxy=0.0.0.0 \ parent-proxy-port=0 port=8080 serialize-connections=no src-address=0.0.0.0
    /ip service
    set telnet disabled=yes port=23
    set ftp disabled=yes port=21
    set www address=192.168.88.0/24 disabled=no port=80
    set ssh disabled=yes port=22
    set www-ssl certificate=none disabled=yes port=443
    set api disabled=yes port=8728
    set winbox disabled=no port=8291
    /ip socks
    set connection-idle-timeout=2m enabled=no max-connections=200 port=1080
    /ip ssh
    set forwarding-enabled=no
    /ip traffic-flow
    set active-flow-timeout=30m cache-entries=4k enabled=no inactive-flow-timeout=\ 15s interfaces=all
    /ip upnp
    set allow-disable-external-interface=yes enabled=no show-dummy-rule=yes
    /mpls
    set dynamic-label-range=16-1048575 propagate-ttl=yes
    /mpls interface
    add disabled=no interface=all mpls-mtu=1508
    /mpls ldp
    set distribute-for-default-route=no enabled=no hop-limit=255 loop-detect=no \ lsr-id=0.0.0.0 path-vector-limit=255 transport-address=0.0.0.0 \ use-explicit-null=no
    /port firmware
    set directory=firmware
    /ppp aaa
    set accounting=yes interim-update=0s use-radius=no
    /queue interface
    set ether1-Wan queue=only-hardware-queue
    set ether2 queue=only-hardware-queue
    set ether3 queue=only-hardware-queue
    set ether4 queue=only-hardware-queue
    set ether5 queue=only-hardware-queue
    /radius incoming
    set accept=no port=3799
    /routing bfd interface
    set all disabled=no interface=all interval=0.2sec min-rx=0.2sec multiplier=5
    /routing mme
    set bidirectional-timeout=2 gateway-class=none gateway-keepalive=1m \ gateway-selection=no-gateway origination-interval=5s preferred-gateway=\ 0.0.0.0 timeout=1m ttl=50
    /routing rip
    set distribute-default=never garbage-timer=2m metric-bgp=1 metric-connected=1 \ metric-default=1 metric-ospf=1 metric-static=1 redistribute-bgp=no \ redistribute-connected=no redistribute-ospf=no redistribute-static=no \ routing-table=main timeout-timer=3m update-timer=30s
    /store
    add disabled=no disk=system name=web-proxy1 type=web-proxy
    /system clock
    set time-zone-name=Europe/Warsaw
    /system clock manual
    set dst-delta=+00:00 dst-end="jan/01/1970 00:00:00" dst-start=\ "jan/01/1970 00:00:00" time-zone=+00:00
    /system console
    add disabled=no port=serial0 term=vt102
    /system health
    set
    /system identity
    set name=MikroTik
    /system logging
    add action=memory disabled=no prefix="" topics=info
    add action=memory disabled=no prefix="" topics=error
    add action=memory disabled=no prefix="" topics=warning
    add action=echo disabled=no prefix="" topics=critical
    /system note
    set note="" show-at-login=yes
    /system ntp client
    set enabled=no mode=broadcast primary-ntp=0.0.0.0 secondary-ntp=0.0.0.0
    /system resource irq
    set 0 cpu=auto
    set 1 cpu=auto
    set 2 cpu=auto
    set 3 cpu=auto
    /system upgrade mirror
    set check-interval=1d enabled=no primary-server=0.0.0.0 secondary-server=\ 0.0.0.0 user=""
    /system watchdog
    set auto-send-supout=no automatic-supout=yes no-ping-delay=5m watch-address=\ none watchdog-timer=yes
    /tool bandwidth-server
    set allocate-udp-ports-from=2000 authenticate=yes enabled=yes max-sessions=100
    /tool e-mail
    set address=0.0.0.0 from=<> password="" port=25 user=""
    /tool graphing
    set page-refresh=300 store-every=5min
    /tool graphing interface
    add allow-address=0.0.0.0/0 disabled=no interface=all store-on-disk=yes
    /tool mac-server
    set (unknown) disabled=no interface=all
    /tool mac-server ping
    set enabled=yes
    /tool sms
    set allowed-number="" channel=0 keep-max-sms=0 receive-enabled=no secret=""
    /tool sniffer
    set file-limit=1000KiB file-name="" filter-stream=yes interface=all \ memory-limit=100KiB memory-scroll=yes only-headers=no streaming-enabled=no \ streaming-server=0.0.0.0
    /tool traffic-generator
    set latency-distribution-scale=10 test-id=0
    /user aaa
    set accounting=yes default-group=read interim-update=0s use-radius=no



    I jeszcze jedno pytanie:

    Czy podawanie MAC'ów jest niebezpiecze?
    Często inni forumowicze je zamazują (Why?).

    0
  • #11 03 Paź 2012 19:39
    piterus99
    Poziom 43  

    Code:
    add action=masquerade chain=srcnat disabled=no out-interface=ether1-Wan \ src-address=192.168.88.0/24 


    Wywal albo out-interface albo src-address - wystarczy jedno.
    Reszta wygląda OK.

    Co do MACów, nie przejmuj się - nie wychodzą poza Twoją sieć lokalną.

    Ewentualnie, możesz wywalić bridge i zrobić w ether3,4,5 masterport = ether2 oraz adres IP przestawić też na ether2, ale nie sądzę, że coś to może zmienić.

    0
  • #12 06 Sty 2013 13:22
    djonik
    Poziom 11  

    Wyłącz AirMaxa - który ma sens przy połączeniu punkt-wielopunkt. Wyłącz również wyszfrowanie bo ono zwalnia transfer. Zamiast szyfrowania użyj opcji MAC ACL. Użyj 40MHz kanału, wybierz najmniej zaszumiony kanał. Wyłącz opcję DFS. Wgraj najnowszy soft 5.5.2.

    0
  • #13 28 Sie 2013 18:35
    melon
    Poziom 26  

    Przy okazji zapytam o upgrade oprogramowania.
    Obecnie mam w NanoStation5 wersję firmware:
    XS5.ar2313.v3.5.4494.091109.1459

    z strony producenta pobrałem:
    XM-v5.5.6.build17762.bin

    i po naciśnięciu przycisku Wgraj w oknie Wgrywanie Oprogramowania po chwili
    pojawia się: Połączenie zostało zresetowane.

    Jak poprawnie robi się upgrade w NanoStation?.

    0
  • #14 28 Sie 2013 18:48
    piterus99
    Poziom 43  

    Ściągnąłeś soft do Nano M5, nie do "zwykłej".
    Żeby na liście znaleźć zwykłą, musisz zmienić wybór na IEEE 802.11a/b/g w polu powyżej wyboru urządzenia.

    0
  • #15 28 Sie 2013 19:44
    smario11
    Poziom 31  

    Blad masz w konfiguracji nanostacji.
    Ustaw ACK na auto i poleci wiecej.
    DFS wylacz na kazdym loco
    Na jednym zdjeciu miales CCQ kolo 45% a powinno byc 99%

    Soft wgraj 5.5.4
    Wyzsza wersja ma automatycznie DFS wlaczony i nie da sie wylaczyc dla polski

    0
  • #16 28 Sie 2013 20:26
    melon
    Poziom 26  

    Wielkie dzięki za pomoc :) udało się wgrać nowy firmware.

    Ustawiłem wszystko wg wskazówek z tego postu.
    Linki w odległości 250m łączą sie na 54Mbps.
    Realny transfer w granicy 25-30Mbps.
    Czy już nic więcej nie da się wycisnąć z tego sprzętu?
    Próbowałem ustawić pasmo 40MHz ale w niczym to nie pomogło.

    0
  • #17 28 Sie 2013 21:36
    smario11
    Poziom 31  

    Kanalami sie pobaw. Na 20mhz jak jest czysto na kanale 70mbit poleci.

    Sprawdz na nanostacji aplikcja airview (tam gdzie wlacza sie airmax) jak wyglada obciazenie na kanalach.
    Jak bedziesz sprawdzac to radio rozepnie wiec sprawdzaj od strony gdzie kablem jestes podlaczony

    0
  • #18 28 Sie 2013 21:49
    melon
    Poziom 26  

    Ok sprawdzę.
    Dodam że dziś testowo zabrałem nanostację i położyłem ją 1m od stacji nadawczej.
    Moce dałem na minimum i nic więcej jak 30 Mbps nie uzyskałem.
    Myślałem ze taka bliskość gwarantuje idealne połączenie.

    0
  • #19 28 Sie 2013 23:25
    piterus99
    Poziom 43  

    Melon - na NS5 nie poleci więcej niż 30Mbit. Dopiero na NSM5 można przesłać około 100Mbit.

    0
  • #20 01 Wrz 2013 15:04
    melon
    Poziom 26  

    Zdobyłem Loco M5 i do tego bullet M5 i teraz osiągam transfer 70-80 Mbps
    Jeszcze raz dziękuję za pomoc :) .

    I jeszcze jedno , dlaczego reklamują te sprzęty że mają przepustowość do 150Mbit skoro port lan to 10/100.

    0