Mam kase fiskalną POSNET Bingo i chce ją podłączyć do kompa przez COM ale nie mam schemau kabla połączeniowego PROSZĘ O POMOC
Przeniesiono z: Schematu/instrukcji...
Nie używaj dużych liter w tytule - REGULAMIN. [h]
zrob dokladnie jak w schemacie posneta i bedzie dzialac. zworki sa potrzebne. taki kabel mozna zreszta kupic u kazdego dealera posnetu. ale masz swiadomosc ze on sluzy tylko do programowania? o sciaganiu stanow np z subekta nie ma mowy, od tego sa drukarki fiskalne...
drukarka to nie to samo co kasa - watpie zeby, bingo jest tania, ale cos za cos - ma ograniczenia. do takich mykow sa drukarki,ktore kosztuja chyab kolo 2800 netto
Wiem ze jak ma sie WF-Maga to można stany zciągać raz na kiedy łączysz sie z programem i aktualizujesz stany nie wiem jak to dziła ale np w WF_Magu jest to obsługiwane w subiekcie też.
Ale jak jest wyżej napisane można tylko zciągać ze stanów a drukować paragonów z progamu nie możesz.
W poniedziałek zobacze jak to działa.
Drukarki fiskalen maja pamiec do pozycji wiec muszą być droższe w kasie masz tylko kilkanaście pozycji wiec nie potrzebuje tyle pamieci na pozycje tylko pamiec ktora pamieta stan totalizerów i wartości rapotrów dobowych.
Heyah
Co do komunikacji pomiędzy okmpem a kasą potrzebny jest programik handlowy, który obsługuje dany model kasy. Z kasy przy użyciu programu możesz ściąg sprzedaż dzienną. Nie weim jak to jest zPosnetem, ale kasy Optimus-IC w każdym modelu posiadają funkcje stanu sprzedaży z danego okresy, tzn od ostatniego odbioru sprzedaży z kasy.
Postawową różnicą pomiędzy kasą a drukarką fiskalną jest taka, że drukarka wykonuje otrzymane polecenia z kompa, czyli sprzedaję dany artykuł otrzymany do srpzedaży z daną ceną stawką i innymi info jakie są wysyłane. Kasa natomiast całą baze artykułów PLU posiada w sobie i tlyko przez nią można prowadzić sprzedaż.
Jeżeli potrzebujesz jeszcze jakichś informacji dotyczących systemów sprzedaży napisz dokładnie co Cie interesuje, a udziele odpowiednich informacji w zależności od posiadanej przezemnie wiedzy.
TROCHE SIE ROZPISALEM ALE POMYSŁ NIEMA JAK SOBIE UTRUDNIC SPRAWE
Witam kolegow mam takowy problem dawno dawno temu otwarłem firme i zakupilem sobie oczywiscie kase fiskalna posnet bingo 2 obecnie posiadam program do magazynowania wf-mag i mam problem ,(wiem najprościej jest kupic drukarke fiskalną i po kłopocie ale drukarka kosztuje i co z obecną kasą ). Typowe rozwiazanie połączenia kasy fiskalnej ,to Baza PLU nabijanie na kase i kasa wysyla komunikat ze towar o podanej wartosci PLU zchodzi ze stanu ale to bardzo skomplikowane poniewaz kasa i program magazynujący musza miec identyczne bazy PLU i nie wiecej niz 1000 pozycji a ta liczba czesto jest po prostu przekroczona w srednich przedsiębiorstwach.mając inne rozwiązanie mogłbym zastosowac węższą baze PTU ,No i ja wymyslilem sobie by programem operowac czyli zdejmowac stan i wysylac odpowiedni komunikat np.na podstawie PTU lub Kodu kreskowego poprzez program oczywiście do urzadzenia ktore bedzie sterowac klawiaturą Kasy fiskalnej .interesuje mnie jakie protokol stosuje program wapro WF-MAG do komunikowania sie z urzadzeniami zewnetrznymi typu drukarka fiskalna.
Czy mozecie mi pomuc w tej sprawie czy ktos zastanawial sie nad takim rozwiazaniem moze ??? wiem ze istnieja programy sterujące stanami wyjsc np.na rs 232 lub lpt czy szłoby napisac jakis program pod taka komunikacje ???? szukam ekspertow w tej dzidzinie .Oswieccie mie!
No i ja wymyslilem sobie by programem operowac czyli zdejmowac stan i wysylac odpowiedni komunikat np.na podstawie PTU lub Kodu kreskowego poprzez program oczywiście do urzadzenia ktore bedzie sterowac klawiaturą Kasy fiskalnej .interesuje mnie jakie protokol stosuje program wapro WF-MAG do komunikowania sie z urzadzeniami zewnetrznymi typu drukarka fiskalna.
Czy mozecie mi pomuc w tej sprawie czy ktos zastanawial sie nad takim rozwiazaniem moze ??? wiem ze istnieja programy sterujące stanami wyjsc np.na rs 232 lub lpt czy szłoby napisac jakis program pod taka komunikacje ???? szukam ekspertow w tej dzidzinie .Oswieccie mie!
Powiem szczerze że nie wydaje mi się aby udało Ci się coś takiego sklecić Druakrka fiskalna wykonuje sprzedaż poprzez odbieranie i przetwarzanie ifnormacji otrzymywanych z programu handlowego (nazwa,PTU,ilosc,cena) natomiast kasa sama w sobie wykonuje sprzedaż, a komputerem możesz jednie odebrać tą sprzedaż, tlyko, że musisz mieć zgodność w bazach PLU.
hmmm ale powiem szczeze ze ja widzialbym to tak odbior komunikatu np.jak typowa drukarka fiskalna po rs przetworzenie go na impulsy (komunikaty)od 1-20 nr1 ..2...4. to np. tranzystot zalanczający przycisk kasy, zbudowanie interfejsu wykonującego w zaleznosci od komunikatu plu kombinacje kolejno na traznystorach troche to zawile wiem ale moze dałoby sie na starej drukarce fiskalnej wiem pomysłiśćie Mc'Giverowski.