Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP C6280 - Komputer z Win7 nie widzi drukarki po włączeniu ze stanu uspienia

Computer-Network 02 Oct 2012 13:06 2598 10
    Computer-Network
    Level 9  
    Witam Forumowiczów

Problem jak w temacie - drukarka hp6280, podłączona kablem sieciowym rj45 do routera, drukarka jest widoczna po świeżym uruchomieniu komputera, jednak po przejściu w stan uśpienia i powrocie do systemu drukarka jest nie widoczna. Dopiero ponowne uruchomienie komputera pomaga. Jak rozwiązać ten problem? ponowne uruchamianie systemu jest często niewygodne zwłaszcza jak jest uruchomionych sporo programów w tle... czy ktoś ma jakiś pomysł?

dla tych co będą wstawiać linki google - przeszukałem sporo tematów i żaden nie jest podobny do mojego problemu. chyba ze ktoś znajdzie to będę wdzięczny za link
    norek1991
    Level 19  
    Spróbuj po obudzeniu komputera uruchomić ponownie drukarkę, albo wpisz w wierszu uruchom \\(adres IP drukarki) np \\192.168.1.100 i połącz się z nią na nowo,
    Computer-Network
    Level 9  
    Tak, ale chodzi mi o to aby za kazdym razem nie wpisywać w uruchom adresu ip drukarki tym bardziej że nie tylko ja korzystam z drukarki i komputera. inni uzytkownicy nie sa tak zaawansownni informatycznie aby za kazdym razem to robic zreszta i dla mnie było by to denerwujące. Jak zrobic aby komputer nie gubił połączenia z dukarką po przejsciu ze stanu uspienia? może jakieś odswieżanie, jest tam jakieś polecenie w ustawieniach odpowiedzialne za to?
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Czym objawia się to "gubienie drukarki" ?
    Jak to drukarka i w jaki sposób jest zainstalowana na komputerach ?
    norek1991
    Level 19  
    Jeśli znasz polecenie net use stwórz pliczek *bat, który będzie sam podłączał drukarkę. Nazwij go np. "Podłącz drukarkę" i każdy niezaawansowany użytkownik powinien dać radę. Nie testowałem tego rozwiązania w praktyce ale sądzę że powinno zadziałać :)
    Computer-Network
    Level 9  
    Mbo, gubienie drukarki objawia sie że po uruchomieniu komputera ze stanu uspienia, jesli chcę coś wydrukować to klikam drukuj, i mogę czekać w nieskończoność i nic się nie dzieje. Dopiero kiedy zresetuje koputer drukarka zaczyna drukować aoutomatycznie to co chciałem wydrukować wcześniej. Dodam że na komputarze jest dwóch uzytkownik i podobna sytuacja jest kiedy przełączam się między użytkownikami.

Dodano po 1 [minuty]:

norek1991, czy możesz opisać szczegółowo procedure utworzenia tego pliku i skorzystania z polecenia use?
    norek1991
    Level 19  
    net use \\Nazwa_Komputera\Nazwa_Drukarki Haslo_Uzytkownika /user:Nazwa_Komputera\Nazwa_Uzytkownika /persistent:yes wpisz to w wierszu poleceń i wtedy spróbuj :) W miejsce "Nazwa_Komputera" możesz wpisać IP komputera przy którym jest drukarka,
    Computer-Network
    Level 9  
    Wzorujac sie na
    Quote:
    net use \\Nazwa_Komputera\Nazwa_Drukarki Haslo_Uzytkownika /user:Nazwa_Komputera\Nazwa_Uzytkownika /persistent:yes
    poleceniu wpisałem:

net use \\192.168.0.28\HP Photosmart C6200 series /user:192.168.0.28\Monika /persistent:yes

lub nazwa drukarki z routera:

net use \\192.168.0.28\HP592D5F /user:192.168.0.28\Monika /persistent:yes

i wyskakuje mi komunikat ze zła składnia polecenia.

---------------------

Wzorując się na podobnym poleceniu: net use port \\nazwa_komputera\nazwa_drukarki /Persistent:Yes

Wpisałem:

net use HP_192.168.0.17_MY7BNH51S90506: \\192.168.0.28\HP Photosmart C6200 series /persistent:Yes

net use HP_192.168.0.17_MY7BNH51S90506: \\192.168.0.28\HP592D5F /persistent:Yes

i pojawia mi sie komunikat

The network name cannot be found.
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Chodziło mi o to jaki port drukarki jest ustawiony podczas instalacji ?

Port drukarki TCP/IP ?
    Computer-Network
    Level 9  
    Tak, jest ustawiony port Standart TCP/IP
    Computer-Network
    Level 9  
    W końcu postanowiłem że podłącze drukarkę kablem jako że nigdzie nie znalazłem lepszego rozwiązania, a na forum, pomysły były ale nie działały. Może to jest jeden z problemów który powinien być rozwiązany w Windowsach 7 albo w oprogramowaniu hp. pozdrowienia dla wszystkich którzy chcieli mi . temat do zamknięcia.