Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Optymalny wybór instalacji TV/SAT/Radio

eleCTr 02 Oct 2012 19:44 7449 8
    eleCTr
    Level 10  
    Witam

Planuję w najbliższych dniach zrobić "porządek" z instalacją telewizyjn-radiową w świeżo wyremontowanym domu.

Mam dwa salony góra dół gdzie będzie napewno tv z tunerem oraz dwie inne sypialnie gdzie również będą w przyszłości odbiorniki TV, więc łącznie 4 punkty dostępowe.

Chcę aby w tych 4 miejscach był dostęp do telewizji SAT hotbird+astra ; radio ; oraz DVB-T(cyfrowa tv)

Jak do tej pory posiadam już kupioną antenę Famaval 80cm + uchwyt na zez, dwa konwentery twin firmy inverto black premium, dwa przełączniki disq 2/1, a to dlatego że przed generalnym remontem TV miały być tylko w dwóch salonach dlatego wszystko już kupiłem pod to ale plany się zmieniły..

Dlaczego tu piszę...

Wiedząc że będą 4 odbiorniki nastawiłem się na instalację z multiswitchem. Dziś siadłem do komputera, żeby sobie skompletować wszystko to jest kupić dwa nowe konwentery typu quatro, multiswitch, skrzynkę itd ale przed przeglądnąłem nasze szanowne forum, a dokłądnie ten temat Link

gdzie jeden z użytkowników wg. mnie słusznie sugeruje że montaż multiswitcha w tak małej instalacji jest 1) przewyższa koszty; 2) jest ryzykowne gdyż w razie awarii nie można korzystać z tv ponieważ wszystko jest uzależnione od jednego urządzenia... ( a mi własnie zależy na tym aby nie było żadnego problemu w przyszłości ponieważ dom jest rodziców i w razie W gdy mnie nie będzie w pobliżu nie będą wiedzieć co i jak naprawić/zrobić - jednym słowem będzie to bardzo kłopotliwe dla nich).

Moje pierwsze pytanie do szanownych kolegów jest następujące jaki typ instalacji byście wybrali dla hotbird i astry + radio + naziemna cyfrowa tv:

1) Z multiswitchem firmy Triax 9/4 (polecany na forum) Link + dwa konwentery typu quatro firmy inverto black premium Konwenter Quatro

czy

2) zamiast multiswitcha dwa tego typu ciekawe urządzenia: Sumator/multiswitch + dwa konwentery tego typu Konwentery quad

Odnośnie powyższych dwóch instalacji, czy antena 80cm starczy? Posiadam starą 100cm ale musiałbym kupić jakiś uchwyt zezujący i było by to kłopotliwe bo posiada takie nietypowy uchwyt konwentera... no ale dla lepszej jakości wolałbym to zorganizować.

Moje kolejne pytanie pytanie odnoście sumowania sygnałów TV naziemnej i radiowej. Chcę mieć jedną antenę do cyfrówki naziemnej oraz maksymalnie dwie anteny radiowe dla pasm H i V. Jaką zwrotnicę najlepiej zastosować ? czy może być np taka: Zwrotnica
    Jeżeli taką zastosuję to posiadam już kupiony taki wzmacniacz antenowy Wzmacniacz to będę go mógł w tych dwóch powyższych instalacjach wykorzystać jakość przed np multiswitchem lub tym drugim urządzeniem ? Co wtedy we wszystkich antenach DVB i radiowej musi być symtyzator?

Odnośnie długości kabli to od anteny do ewentualnego multiswitcha będzie maks 110/12 metrów lub mniej.
    Do najdalej oddalonego salonu tego na parterze będzie około maksymalnie 30 metrów i każde kolejne gniazdo będzie miało krótsze odległości czy to nie wpłynie na jakość lub czas zmiany kanału przy opcji numer 2?

Kolejne moje pytanie dotyczy końcowego gniazda w drugim salonie. Więc mam puszczony kabel w od skrzynki na poddaszu w jedno miejsce i z tego miejsca w drugie miejsce bo nie wiadomo było na etapie remontu gdzie będzie stał tv ( zrobiłem to szeregowo) i zrobiłem coś takiego, że w tym pierwszym miejscu w puszcze zastosowałem rozgałęźnik tego typu : Link i w jedno wyjście podłączyłem gniazdo pierwsze i w drugie drugie. Zakupione gniazda są typu końcowe Link, może to tak zostać czy może to pierwsze wymienić na tzw przelotowe. Duża będzie strata jakości w takim połączeniu?

pozdrawiam i proszę o ewentualne pytania jeśli o czymś zapomniałem
    User removed account
    User removed account  
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Poczytaj co i jak jest w działach.
    W dziale "Instalacje antenowe" jest : Dobór anten, sposób prowadzenia instalacji odbiorczej, podział sygnału na kilka odbiorników, instalacje TV naziemnej oraz kablowej. Nie dotyczy TV SAT.

eleCTr wrote:
    Jak do tej pory posiadam już kupioną antenę Famaval 80cm + uchwyt na zez, dwa konwentery twin firmy inverto black premium, dwa przełączniki disq 2/1, a to dlatego że przed generalnym remontem TV miały być tylko w dwóch salonach dlatego wszystko już kupiłem pod to ale plany się zmieniły..

Widać, że głównie nastawiasz się na przekaz SAT.

mihal2002 podpowiedział :
    Quote:
    We Frankfurcie nie działa DVB-T MPEG4! Na stronie Dipola są dostępne schematy!

I reszta wpisu to (chyba) tylko chęć odbioru TV-Polska, która jak w/w .

Pozdrawiam i przenoszę do właściwego Działu.
    eleCTr
    Level 10  
    Zgadza się zapomniałem dodać, że instalacja będzie na terenie POLSKI dokładnie woj. dolnośląśkie

mihal2002 przeczytaj dokładnie co napisałem... zestawiłem dwa schematy nad którymi się waham.
    Zapoznałem się ze schematami i Dipol na swojej stronie nie wykorzystuje tego urządzenia w żadnym ze swoich schematów. Obecnie jest rozwiązanie alternatywne dla multiswitcha i poddałem je do przedyskutowania będącym na forum fachowcom i praktykom.

Obecnie posiadam dekoder telewizji N i w przyszłości zamierzam mieć multirooma w dwóch salonach a w pozostałych dwóch sypialniach chcę mieć sygnał z cyfrowej telewizji naziemnej stąd też pytanie odnośnie tej technologii w moim poście.

ps
    Temat był w dziale sat ale ktoś o przeniósł do działu rtv żebyś ty go zpowrotem przeniósł na jego miejsce pierwotne ;)
    eleCTr
    Level 10  
    tomarex podany przez ciebie sumator Axing SWE 4-01 jest rozwiązaniem tylko dla jednej satelity. Ja chce mieć HB i Astrę istnieje taki sumator dla dwoch ?
    tomarex
    Level 24  
    Quote:
    - transmisja w stronę konwertera napięcia zasilania oraz sygnału DiSEqC.
    eleCTr
    Level 10  
    tomarex wrote:
    Quote:
    - transmisja w stronę konwertera napięcia zasilania oraz sygnału DiSEqC.

To znaczy że jesli chcę mieć cztery punkty odbioru to kupuje dwa konwertery typu quad do zeza do tego 4 przełączniki DiSEqC 2/1. Później biorę jeden kabel z HB i jeden z astry daje pod przełącznik DiSEqC i wyjscie z przełącznika podpinam pod LNB1 tego sumatora pasywnego ?
    tomarex
    Level 24  
    Nie!!!
    Przecież podałem co potrzeba.
    Optymalny wybór instalacji TV/SAT/Radio
    U góry podłączasz konwerter Quad Monoblock Twin Inwerto. Podłączony tu jest także zasilacz do anteny naziemnej.
    U dołu tunery. I tyle.