Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

alan 18 - rozregulowany - wzbudza się podczas nadawania

Dr.Zepsuj 02 Oct 2012 23:37 7059 20
NDN
    Dr.Zepsuj
    Level 20  
    Witam. Objawy są takie że podczas przełączania tx/rx słychać pierdzenie w głośniku i nośna zaskakuje po kilku sekundach albo wcale. na kanałach 1-20 jest lepiej, 20-40 gorzej. Bardzo zależy to od anteny. Kroki które zrobiłem:
    przelutowałem vco - bez efektu. Zdjąłem wosk, przelutowałem q13, radio zdechło, cisza. napięcie na c66 8,01 - martwe vco. Wlutowałem q13 z powrotem które było, radio się uruchomiło z szumami ale brak synchronizacji vco, napięcie na c66 1,78v. Zalałem woskiem - padło, cisza. Zdjąłem wosk, ekrany, wylutowałem wszystkie elementy, pomierzyłem, wlutowałem ponownie. Rozebrałem l16, obejrzałem po stwierdzeniu że wszystko ma na miejscu i ze nie ma w nim kondensatora który jest na schemacie, wlutowałem ponownie. Radio martwe. Zacząłem przygrzewać losowe punkty vco i usłyszałem że zaczyna pracować. W innych punktach po przygrzaniu stawało. Po przygrzaniu w okolicy q12 i l16 zastartowało, ustawiłem l16 i złapało synchro pll. Złożyłem zalałem woskiem. Efekt tej całej operacji - tak jak przed tym wszystkim.
    Pobawiłem się cewkami nadajnika. Ustawiłem kanał 20, wystroiłem wszystkie 3 na maks mocy, po przełączeniu tx/rx permanentne wzbudzenie. Zacząłem po kolei odstrajać cewki i otrzymałem w miare stabilne nadawanie. Sprawdziłem dla kanału 1 i 40, na 40 zrywało, przestroiłem by nie zrywało, na 1 stabilnie, na 20 zrywało. Maksymalny poziom mocy to około 4.5 wata, po rozstrojeniu 3.9W. Ustawiłem ponownie cewki tak aby było to w miarę stabilne (l9,10,11) czas stabilizacji około sekundy. Zmniejszyłem napięcie na kanale 20 przy odbiorze z 3.5 do 3.0V na c66 kręcąc l16. Podczas nadawania na kanale pierwszym jest na c55 1.88V. Przy 1.78 nadajnik przestaje nadawać. Po zmniejszeniu napięć nadajnik zaczął nadawać stabilnie na wszystkich kanałach od "kopa". Sukces umiarkowany bo wiem ze z moją anteną będzie teraz ok - sirio turbo 3000 - ale po podłączeniu do innej najprawdopodobniej będą kłopoty.
    Oprócz tego wymieniłem wszystkie duże elektrolity; dołożyłem płynnego rfgaina; zainstalowałem filtr nb załączany razem z anl wyłącznikiem od local/dx; zdjąłem ogranicznik modulacji i zmieniłem pojemnosci we wzmacniaczu mikrofonowym; zestroiłem odbiornik.
    Wszystkie te operacje nie miały absolutnie żadnego wpływu na działanie nadajnika.

Pytanie: Co mogę jeszcze zrobić aby to radio nadawało "pewnie". Nie chcę innego radia bo bezpośrednie porównanie z kilkoma innymi współczesnymi pokazuje dość miażdżącą przewagę tego staruszka.
  • NDN
    bc211
    Level 30  
    A-18 jest radiem nisko oscylującym stąd wieczne z tym problemy.
    Napracowałeś się i nie wiem czy pytać o podstawowe sprawy jak R136 w zasilaniu Q24, Tx B+, ekran założony.

Zrób sondę szczytową jak w linku klik i pokaż co jest w miejscach 1-5 tych na niebiesko.

Wycinek sch. sunker elite one, bo do 18 mam jeszcze gorszej jakości, ale to jest właściwie ten sam nadajnik.

Dodano po 24 [minuty]:

Link przestał działać, więc dorzucam schemat sondy

doktorek
    Level 19  
    Witam..
    Sprawdź ustawienia filtra na wyjściu PA.
    Miałem kiedyś taki przypadek że radio było rozstrojone (pi filtr) i działy się cuda
    Wzbudzało się moc wyjściowa pływała .
    pozdrawiam..
    Dr.Zepsuj
    Level 20  
    bc211 wrote:
    A-18 jest radiem nisko oscylującym stąd wieczne z tym problemy.
    Napracowałeś się i nie wiem czy pytać o podstawowe sprawy jak R136 w zasilaniu Q24, Tx B+, ekran założony

tak, ekran zrobiłem; tx b+ ok; r136 ok;

Zauważyłem że bardzo krytyczne jest zasilanie z instalacji samochodowej. Skróciłem przewód zasilający radio i jest lepiej ?...
    myslę że ominę zapalniczkę i podłączę bezpośrednio.

Co oznacza że jest to radio nisko oscylujące?
    Zrobię tę sondę i pomierzę, trochę boję się otwierać i lutować vco bo jest to strasznie himeryczne zeby znowu nie staneło.

Jak sprawdzić ustawienie filtra PA? Nie chce tym kręcić na ślepo bo wiem że mozna bałaganu narobić radio nie sieje a może jak się to rozkręci. Jak to sprawdzić?
    Olek II
    Moderator
    Dr.Zepsuj wrote:
    Jak sprawdzić ustawienie filtra PA?

Reflektometr ze sztucznym obciążeniem i regulować rdzeniem cewki oraz ściskając/rozciągając pozostałe powietrzne na 20 kanale max mocy w.cz.

Dr.Zepsuj wrote:
    Skróciłem przewód zasilający radio i jest lepiej

Nie jest to możliwe. Przewód zasilający ma duży przekrój, wystarczający na przepływ prądu ok 15-20A. Takiego poboru radio nie ma, więc spadek napięcia jest pomijalny. Sprawdź woltomierzem napięcie na zaciskach i na płycie głównej tam gdzie są wlutowane, podczas nadawania. Zobaczysz jaki będzie spadek.
    Dr.Zepsuj
    Level 20  
    Olek II wrote:

Nie jest to możliwe. Przewód zasilający ma duży przekrój, wystarczający na przepływ prądu ok 15-20A. Takiego poboru radio nie ma, więc spadek napięcia jest pomijalny. Sprawdź woltomierzem napięcie na zaciskach i na płycie głównej tam gdzie są wlutowane, podczas nadawania. Zobaczysz jaki będzie spadek.

Też tak myślałem, ale jednak. Nie wiem dlaczego. Podczas nadawania pulsował wyświetlacz, teraz pulsuje dużo mniej. Jeżeli podłączę radio poprzez trójnik na gniazdo zapalniczki sprawa się pogarsza. Zwiększenie kondensatora w radiu na szynie zasilania nie pomaga. Może występują jakieś zjawiska impulsowe?

Próbowałem stroić filtry w nadajniku. Nie wiem dlaczego ale zestrojenie ich na maksimum mocy powoduje większą skłonność do wzbudzania się nadajnika. Muszę mieć te filtry trochę odstrojone. Zasięg nadawania mam dobry, nadaję dalej niż słyszę. Zabrałem się ponownie za odbiornik. Zamiast filtra ceramicznego 10.7 wstawiłem dwa kwarcowe szeregowo 10.695 zmostkowane 10pf na mase między nimi, oraz dałem dwa szeregowo 455ht muraty. Zamówiłem 455it, ale jeszcze nie doszedł. Póki co jest tak że szumy bardzo zmalały i wyraźniej o wielę słyszę ale zasięg jest podobny, bo spadła czułość odbiornika. Popracuję nad tym.

Zrobię jeszcze eksperyment i podam zasilanie do radia prosto z akumulatora
  • NDN
    bc211
    Level 30  
    Dziwne masz trochę podejście bracie do tego radia i widząc jak tam modzisz, wydziwiasz cuda, to podpowiem HT»IT zawęzi trochę pasmo, ale nie znacznie, nie w tym radiu, bo radio jest na elementach dyskretnych, bo poziomy sygnałów nie pasują do tego, żeby to dało miarodajny efekt, który chcesz uzyskać i właściwie IT najgorzej chodzą w takich właśnie radiach, a nawet spowoduje to pogorszenie zrozumiałości w FM-ie. A zwłaszcza te kwarcowe mimo, że będzie słyszalna "uchologicznie" minimalna różnica w takiej postaci, że sygnał będzie "delikatnie obijał się" o zbocze filtru, to ich wymiana nic Ci nie da i o wiele lepszy byłby filtr środkowo-przepustowy m.cz. o bardzo ostrych zboczach, coś jak HI-Cut w starych Herbertach, coś jak niedorozwinięty ESP w 48 Excelach, który fabrycznie nadaje się tylko do poprawienia.

Reasumując Twoje radio, Twoja bajka - wg, mnie tracisz czas. Przerabiałem to nie raz...
    A wyrywając układ ALC trza by pamiętać, że obowiązuje jakaś tam deklaracja, czy też bardziej "na czasie" teraz EMC - Kompatybilność Elektromagnetyczna.
    Dr.Zepsuj
    Level 20  
    Potwierdziło się że radio jest wrażliwe na długość kabla zasilającego. Zasilane bezpośrednio z akumulatora lub z zasilacza nie stwarza problemów. Nadaje stabilnie nawet na kablu do miernika na odległość kilku km. Nadajnik zostawiłem lekko rozstrojony, nie przeszkadza to bo i tak na ogół nadaję dalej niż słyszę na mojej antenie. Na kablu do miernika zasięg jest ogranczony do kilku km i ja ludzi słyszę wyraźnie i czysto kiedy mi odpowiadają.

Dobrałem rezystory przed i za 10.695. Jest tak: wejście filtra -1kohm - filtr 10.695 - kondensator 10pf na masę - filtr 10.695 - rezystor 1kohm - wyjście filtra. Zmniejszanie rezystorów nie polepsza już niczego i powoduje zniekształcenie dźwięku i sprzężenia, zwiększanie do około 1.5 kohm powoduje bardzo czystą pracę kosztem utraty czułości. Rezystory będę jeszcze dobierał.

Radio dobrze odsiewa zakłócenia. Wyjechałem 8 km za miasto w pole i cały czas odbierałem to samo co będąc w mieście z podobną siłą sygnału w stosunku do szumu, jest to możliwe dlatego że spadają mocno zakłócenia.

Filtra IT nie będę wkładał, dwa filtry ht w szeregu mają znacznie lepsze parametry w pasmie zaporowym niż jeden it, sprawdzałem na przesłuchach z "piątek".
    Olek II
    Moderator
    Dr.Zepsuj wrote:
    Jeżeli podłączę radio poprzez trójnik na gniazdo zapalniczki sprawa się pogarsza.

To tu szukaj uszkodzenia.

Dr.Zepsuj wrote:
    Potwierdziło się że radio jest wrażliwe na długość kabla zasilającego.

Ewenement na skalę światową.

Dr.Zepsuj wrote:
    Zasilane bezpośrednio z akumulatora lub z zasilacza nie stwarza problemów.

To gdzie tu wrażliwość na długość kabla zasilającego?

Dr.Zepsuj wrote:
    na ogół nadaję dalej niż słyszę

Powinno być akurat odwrotnie.

Dr.Zepsuj wrote:
    zwiększanie do około 1.5 kohm powoduje bardzo czystą pracę kosztem utraty czułości.

Po co takie przeróbki?

Zaśniedziałe przewody w gnieździe zapalniczki lub gdzieś na tej trasie do bezpiecznika i akumulatora.
    bc211
    Level 30  
    Mistrzu nadal nie rozumiem co Ty chcesz tam poprawiać. W dwóch ostatnich postach szalę przeważa zdecydowanie psucie radia.
    A-18 ogólnie rzecz biorąc należy do tych udanych, więc napisz co Cię interesuje, a ktoś coś podpowie. Myślę, że nie będziemy się targować.

Chcesz zawężenia pasma ?
    A więc zacznij od m.cz. ściągnij sobie Chroma Sound, podłącz komputer do radia, włącz DSP, a zobaczysz czy da się coś zdziałać.
    Nadawanie urywa synchronizację na stole i w samochodzie, czy tylko w samochodzie ? Bo teraz już nie idzie się połapać.
    Olek II
    Moderator
    bc211 wrote:
    Nadawanie urywa synchronizację na stole i w samochodzie, czy tylko w samochodzie ? Bo teraz już nie idzie się połapać.

Przecież napisał wyraźnie:

Dr.Zepsuj wrote:
    Zasilane bezpośrednio z akumulatora lub z zasilacza nie stwarza problemów. Nadaje stabilnie nawet na kablu do miernika na odległość kilku km.

Radio jest sprawne, uszkodzenie w gnieździe zapalniczki.
    bc211
    Level 30  
    Jakoś nie wyobrażam sobie, by wszystkie te naprawy były zrobione w samochodzie, dlatego pytam.
    No chyba, że radio leżąc gdzieś na stole w garażu zasilone było na przemian z zapalniczki samochodowej i zasilacza.

Dodano po 2 [godziny] 50 [minuty]:

Tak naprawdę mamy tu kupę nie wiadomo czego, nie wiadomo jaka jest ta myśl przewodnia, mylone są zasadnicze pojęcia.
    Stąd prośba zacznijmy nazywać rzeczy po imieniu, rzeczowy opis, naprawa uszkodzonego radia, na koniec modyfikacja.

Naprawa Tx

Sprzężenie na drodze PA-VCO nie jest wzbudzeniem, a dryftem częstotliwości generatora,
    która zmienia się w wyniku bardzo niskiego poziomu sygnału do zbyt dużych zakłóceń na wejściu syntezera
    Dr.Zepsuj wrote:
    Zmniejszyłem napięcie na kanale 20 przy odbiorze z 3.5 do 3.0V na c66 kręcąc l16.
    Po zmniejszeniu napięć nadajnik zaczął nadawać stabilnie na wszystkich kanałach.
    Widać tu dobrze, że to zależny od ustawienia cewki L16 poziom sygnału w.cz. na wejściu syntezy powoduje złą pracę nadajnika.

Modyfikowanie Rx

Zmieniasz wartości elementów przy filtrach, łączysz je szeregowo, tym samym najzwyczajniej maleje wzmocnienie odbiornika.
    A czułość, o której piszesz, to w wolnym tłumaczeniu zdolność pozyskania sygnału różnego od szumu tła i wzmocnienie toru Rx-a to zupełnie inna bajka.
    Dr.Zepsuj
    Level 20  
    Dziękuje za wpisy, sporo się dowiedziałem. Kabel zasilający wymieniłem, musiał być jakiś słabej jakości, dlatego skracanie pomagało. Z tego co pamiętam radio podłączone bezpośrednio do zasilacza na początku zabawy z nim też sie sprzęgało podczas nadawania. Rozstrojenie filtrów nadajnika + zmniejszenie napięcia na varikapie + poprawa zasilania rozwiązały problem ale wszystko razem. Ekranowanie nadajnika i przelutowanie vco nic nie zmieniły.

Alan w tej chwili stabilnie nadaje nawet na kablu od miernika zamiast anteny i da się porozmawiać z ludkami na jakieś 2 km na tym kablu.

To co wcześniej słyszałem przez szumy teraz słyszę wyraźnie. Zabawa z filtrami sporo dała. Wiem że wstawiając filtry w szereg obniżam czułość ale tez jeszcze bardziej szumy. Za miastem na maksymalnej głośności szumy am są niewielkie za to pojawienie się sygnału nośnej na krawędzi zasięgu z daleka powoduje wzrost tego szumu i potem modulacji. Nie umiem tego inaczej wytłumaczyć. Odbiornik sam z siebie nie szumi. W mieście filtry są niezbędne i są dobrze działające, w trasie jadąc autem skręcam jeszcze rfgain o połowę i mam ciszę jak nikt nie nadaje.

Załączam film jak działa odbiornik w miejscu pracy około 5 km od autostrady pod linią wysokiego napięcia. Przed przeróbkami ciężko było coś usłyszeć tam, dla porównania drugi film z presidentem johnny II kolegi z pracy w tym samym miejscu, alan przed modyfikacją odbiornika zachowywał się podobnie i był bardziej od presidenta wrażliwy na tę linię. Anteny podobne w obu autach.

http://www.youtube.com/watch?v=J_MyfYfLqm0
    http://www.youtube.com/watch?v=Ald92YFcvoQ

Zdjęcie radia w środku. Wosk po to żeby "pająki" nie latały.

bc211 wrote:

Naprawa Tx

Sprzężenie na drodze PA-VCO nie jest wzbudzeniem, a dryftem częstotliwości generatora,
    która zmienia się w wyniku bardzo niskiego poziomu sygnału do zbyt dużych zakłóceń na wejściu syntezera
    Dr.Zepsuj wrote:
    Zmniejszyłem napięcie na kanale 20 przy odbiorze z 3.5 do 3.0V na c66 kręcąc l16.
    Po zmniejszeniu napięć nadajnik zaczął nadawać stabilnie na wszystkich kanałach.
    Widać tu dobrze, że to zależny od ustawienia cewki L16 poziom sygnału w.cz. na wejściu syntezy powoduje złą pracę nadajnika.

Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie tego przystępny sposób? Dlaczego zmieniając napięcie warikapa za pomocą L16 zmienia się też poziom sygnału wcz?
    Zastanawiam się też dlaczego nadajnik aby pracował poprawnie musi być trochę rozstrojony. "Przysiadanie" zasilania potęgowało ten efekt. Jestem zdziwiony gdyż na tej gałęzi zasilania mam też radio samochodowe 4x50W i kiedy ono pracuje spadków napięcia nie ma a kiedy nadajnik zaczynał "sprzęgać" napięcie zaczynało pulsować na tej gałęzi. Nie wiem, może jakieś zjawiska impulsowe lub wcz? Teraz kiedy nadajnik działa normalnie z napięciem nic się nie dzieje.
  • Helpful post
    bc211
    Level 30  
    Jest takie powiedzenie "im więcej wiem tym bardziej wiem, że nic nie wiem" :D jak już naprawdę chcesz to wiedzieć, to w przystępnym tłumaczeniu L16 jest właściwie transformatorem w.cz., gdzie na uzwojeniu pierwotnym jego parametry rezonansowe [w zależności czy zachodzi rezonans napięć wtedy reaktancja -Xc=Xl, czy prądów wtedy susceptancja Bl=Bc], są wyrównywane warikapem tak, by były sobie równe co do wartości bezwzględnej przy [zadanej na wyświetlaczu] częstotliwości kanału. Obracając rdzeń L16 zmienia się indukcyjność obu uzwojeń, gdzie reaktancja/susceptancja wypadkowa po stronie pierwotnej nie zmienia się przy czym po stronie wtórnej już nie - dlatego też obracając rdzeń L16 zmienia się również jego przełożenie napięciowe, tzn. jego najwyższa wartość zależy od dostrojenia L16. Nota katalogowa IC1 mówi o tym napięciu w.cz. na poziomie nie mniejszym, niż 1000...900mV. Można usunąć skutki, albo przyczynę usterki Twój wybór.

Dodano po 16 [minuty]:

Dr.Zepsuj wrote:
    Wiem że wstawiając filtry w szereg obniżam czułość ale tez jeszcze bardziej szumy
    I znowu mylisz zasadnicze pojęcia czułość i wzmocnienie.
    Dr.Zepsuj
    Level 20  
    bc211 wrote:
    Nota katalogowa IC1 mówi o tym napięciu w.cz. na poziomie nie mniejszym, niż 1000...900mV. Można usunąć skutki, albo przyczynę usterki Twój wybór.

Dodano po 16 [minuty]:

Dr.Zepsuj wrote:
    Wiem że wstawiając filtry w szereg obniżam czułość ale tez jeszcze bardziej szumy
    I znowu mylisz zasadnicze pojęcia czułość i wzmocnienie.

Fakt, pomyliłem. Co może być przyczyną? Rozumiem że mogę mieć za niskie to w.cz.
    Czy to normalne że odbiór sie pogarsza przy niskich temperaturach? Popatrzyłem na schemat i wygląda na to że OA90 jest jakoś wstępnie polaryzowana ale chyba za mało na niskie temperatury. Lepię teraz termostat i wsadzę go nad detektorem, prosty i skuteczny - z zasilania przez np. 10kohm rezystor na baze tanzystora bd135, z bazy na masę 2-4 diody shotkiego, emiter masa, kolektor 22ohm - zasilanie. Diody shotkiego koło detektora. Trzyma to temperaturę jak fachowy termostat. Zeby np. przy 75 stopniach shotkami nadłubać 1V trzeba ich dac 7. Mi wystarczy 0.65 przy 45 stopniach.

Jak podkręcić wzmocnienie? czy np. R22 - R23?

Dorwałem ciekawą instrukcję do Alana18 - po francusku chyba ale jest tam opis wszystkiego czym da się pokręcić oraz rysunek gdzie te manipuladła są i jak to ustawić oraz schemat.

Mówi ta instrukcja że ma być na c66 4.0V na kanale 40 i 2.0V na kanale 1. Więc mam mniej wiecej właśnie tak! A tu na forum i wszędzie indziej podają złe dane - za wysokie.
    Attachments:
    bc211
    Level 30  
    Powoli chyba dociera do mnie co chcesz zrobić tylko nie wiem dlaczego nie rozdzielisz sobie pracy na naprawę i modyfikacje.
    Przecież jedno do drugiego pasuje jak piernik do wiatraka. Nie można modyfikować chorego pacjenta.

Polaryzacja

D10 OA90 jest wstępnie spolaryzowana tak, aby jej punkt pracy znajdował tam, gdzie początek liniowej charakterystyki tej diody w układzie detektora. W wolnym tłumaczeniu: gdyby nie było tej polaryzacji, to nie usłyszałbyś słabszych sygnałów, bo dla nich dioda stanowiłaby po prostu przerwę w obwodzie aż do chwili pojawienia się sygnału na poziomie większym od tego minimum napięcia z kolei musiałby on być na tyle duży, aby maksimum głębokości modulacji znajdowało się powyżej tego napięcia progowego tak, aby dioda nie stanowiła przerwy w szczycie modulacji powodując przesterowanie demodulatora.

Temperatura

Nie bardzo łapię o jaką temperaturę chodzi domyślam się tylko, że podgrzewasz tą diodę germanową D10.
    Nota katalogowa OA90 mówi, że przy prądach rzędu mikroapera przyrost temperatury wpływa bardzo korzystnie na jej napięcie przewodzenia. Przyznam, że dość ciekawa metoda, której chyba jeszcze nikt nie próbował... Teoretycznie miałoby to sens, bo szum termiczny złącza przy bardzo wysokich jak na odbiornik poziomach napięcia jest właściwie do pominięcia. Oczywiście w miarę obniżania napięcia przewodzenia zwiększa się odstęp sygnału od szumu, a tym samym czułość radia.

Wzmocnienie

Włożyłeś 2 filtry, coś tam jeszcze wymodziłeś aby radio nie słyszało szumów własnych, a teraz brakuje wzmocnienia.
    Filtry połączone szeregowo w jakimś pewnym minimalnym stopniu wpłyną korzystnie na czułość radia kosztem wzmocnienia z tym, że jak już pisałem wcześniej im mniejszy poziom sygnału na filtrach, tym bardziej korzystnie wpływa to na pasmo przenoszenia dlatego najlepiej byłoby teraz podnieść wzmocnienie za filtrami aby wykorzystać możliwość podniesienia czułości radia. Opcji zrealizowania tego założenia jest właściwie do wyboru do koloru zaczynając od najprostszego podniesienia punktu pracy tranzystora w zależności jaki mamy tam dostępny niewykorzystany zapas wzmocnienia aż do bardziej skomplikowanych jak np. wykonanie selektywnego sprzężenia zwrotnego tranzystora, które zestrojone do częstotliwości środkowej 455kHz wpłynie jeszcze korzystniej na zawężenie pasma i czułość radia.

uff, co za dyskusja...

:D
    Dr.Zepsuj
    Level 20  
    "wykonanie selektywnego sprzężenia zwrotnego tranzystora, które zestrojone do częstotliwości środkowej 455kHz wpłynie jeszcze korzystniej na zawężenie pasma i czułość radia" - jestem zainteresowany, jak to zrobić?

Napięcie polaryzujące D10 to około 120-140mv.

Moje radio ma te dziwną właściwość że kiedy przełączę na FM i skręcę rfgain na minimum to dla bardzo słabych sygnałów odbiornik FM zaczyna działać jak AM i robi to o wiele lepiej i wyraźniej niż detektor AM. Ale tylko dla bardzo słabych sygnałów, stąd wiem że z detektorem AM można coś zrobić.

Wzmocnienie toru podniosłem zmniejszając R29 do około 200ohm. Zmniejszanie r25 powoduje podobny efekt ale kiedy sie przedobrzy radio sie sprzęga, póki co zostawiłem jak jest.

Termostat wykonałem, umieściłem nad D10. Działa bardzo pozytywnie. Podmieniłem OA90 na BAT85. Po podgrzaniu wydobyło poziomy niskich sygnałów tak że słychać je lepiej niż na FM zmieniło się też brzmienie głosu na bardziej basowe i mniej chrypiące. Zmniejszyłem pojemność za D10 z 4.7 do 2.2 nf.
    Manewry z grzaniem shotków robiłem wcześniej, można sobie zjechać do bardzo niskich napięć i nie szumią. Przetestuję obie diody i napiszę o efektach.

Jeśli znajdę feta do detektora AM aktywnego to zrobię i przetestuję. Wiem ze jest o wiele bardziej czuły i daje lepszą jakość dźwięku, prawe hifi oraz nie obciąża stopnia wyjściowego pcz.

Do detektora AM na jfecie mam kłopoty ze zdobyciem tranzystorów - 2n5484 lub mpf102 gdzie lepszy ten pierwszy. Detektor ten może działać trochę nieliniowo kwestia ustawienia rezystorem punktu pracy tranzystora ewentualnie dołożenia drugiego w szereg z pierwszym do masy z bramką na masę co eliminuje nieliniowość. Ale przy CB to i tak nie będzie miało znaczenia raczej.
    schemat detektora :
    bc211
    Level 30  
    Demodulatory FM są same w sobie wzmacniaczami pewnie dlatego przygłuchawe radio odbiera lepiej w FM-ie słabe sygnały.
    W radiotechnice takie rozwiązania występują rzadko, a tym bardziej w CB..
    President Vallery tuż przed FT3 jest tam taki wzmacniacz selektywny, który wzmacnia bardzo mocno w paśmie przepustowym.
    Dr.Zepsuj
    Level 20  
    Radio odbiera teraz na am o wiele lepiej niż na fmie wcześniej. Trik z dioda i grzałką działa na piątkę, Bat85 pracuje przy 75 stopniach (optymalny zakres dla shotek 70 - 90, napięcie mocno spada np. 7 diod w szeregu przy 90 stopniach daje 1.1V ale o wiele lepiej i bardziej miękko przęłącza niż jedna krzemówka). Słyszę dookoła wszystko i bez zniekształceń, w tle nie ma szumu tylko muzyka z nakładających sie nośnych. Po przełączeniu na piątki słychać włochów, turasów, ruskich itd na różnych kanałach. Coś pięknego :) Rozwiązałem tez zagadkę dlaczego u siebie spod bloku nadaję dalej niż słyszę - zakłócają odbiór od pewnego poziomu powłączane komputery. Detektora nie będę ruszał z tego jestem bardzo zadowolony. Przed i za filtrami 10.695 dałem po 1.5kohm; r29 220 i 470ohm równolegle; r25 235ohm. Między filtrami 455ht 30pf do masy.
    Obejrzalem ten wzmacniacz selektywny. Zrobię, tylko rezonator gdzieś kupię.

Radio zachowuje się tak:

http://youtu.be/tob1RTwKufk
    http://youtu.be/4nAZwMhXPok
    http://youtu.be/BB52UzyKP5w

Testy tam gdzie zawsze, koło tartaku i lini wysokiego napięcia.

Teraz lepię scaf-a na max294 jest potrzebny żeby te dźwięki interferencji wyeliminować :)

termostat jak na rysunku. Bat85 otoczony tekturą, termostat koło bata, zakryte tekturą - całość w pudełku.

Powróciłem z ciekawości do filtra 10.7 ceramicznego zamiast 2 mcf. Jest głośniej ale zrobiło sie brudno, radio o wiele bardziej zbiera śmieci, a po obniżeniu wzmocnienia do takiego jaki był z mcf w ogóle lipa.. Zrobiłem mcf-wzmacniacz-mcf. Te co mam to są 10.695 10m08bc szerokie na 3khz z pasmie przenoszenia i na 30khz w zaporowym. Schemat:

działa to mniej wiecej wzmocnieniem i poziomem jak filtr ceramiczny ALE zbiera o wiele mniej zakłóceń od kabli, motorków itd.

Nie posłuchałem opinii tych co mówili że na 455it audio jest bełkotliwe i fm źle działa. Nie prawda - jest lepiej, audio normalne, fm normalny. Dałem 455it i 455ht w szereg.

Wygrzebałem starą cobre 19 plus. Odpaliłem, wrzuciłem 455it i też elegancko. Słucha lepiej od alana :P Co mnie rozbroiło, jest bardzo odporne na zakłócenia, pomimo że nie ma tam filtrów nb itd. Jak oni to zrobili? Może Koledzy popatrzą na schemat i powiedzą dlaczego to radio nie łapie w ogóle praktycznie zakłóceń? Tam na początku odbiornika jest taki dziwny tranzystorek który widac że ma ścinac sygnał, może to bardzo proste NB? Jeśli tak to działa rewelka.

Tydzień później powiem tak - warto było sie pobawić. Owszem, cobra np na kanale 19 więcej słyszy i wyraźniej (jest na 455ht bo it poszło do radia kolegi) ale sęk w tym że nie z kanału 19 :P tylko zbiera z kanałów obok z połówek. Zbadałem sprawę alanem i ten słyszy tylko na kanale na którym jest nawet jak na polówce obok jest armagedon - u mnie sie zdarza bo mam autostradę 5km obok. Alan jest tak ścięty filtrami że zdarzało mi się już nie móc dogadać z mobilkami z odstrojonymi kanałami - chrypiało - ale to ich problem. I na kanale słyszy prawie o jeden S lepiej od cobry. I łatwiej zrozumieć jak się ludziki nakładają. I fm dobrze działa. Kumplom tez poprzerabiałem radia tak że w naszym bałaganie na eterze przebijamy się i słyszymy. I wszystko na 4 watach. Nadajniki stroje tak żeby nie siały na inne kanały bo potem jest bałagan.
    Kończe lepić Scaf-a i kupuje wa27. I dam znać jak to leci.

Są testy zasięgu. Zrobiłem test z 2 kolegami, jeden na bazówce na 4 piętrowym bloku radio president george antena na dachu niestety między wieżowcami i w srodku osiedla, drugi kolega mobil radio tti 770 i antena sirio turbo 3000 na relingu. Moje radio pojechało z anteną magnetyczną 130cm na dachu cobra hg2000. Z bazą miałem kontakt nawet na 23km kiedy stanałem w polu i wyłączyłem światła, ja słyszałem wyraźnie bazę a kolega na bazie raportował że czasami znikałem co ciekawe mobilka słyszałem tez wyraźnie z tej samej miejscówki a mobil mnie nie (On ma długa antenę to leciał, a ja nie). Pomiędzy mną a nimi było miasteczko, kiedy się cofnałem przed miasteczko to rozmawiałem z bazą w czasie jazdy (19km) a z mobilkiem to baza podawała że on mnie czasami słyszał a ja jego nie albo na odwrót (taksówka, zależy gdzie był). Łączność z mobilkiem wróciła na 14km przez szumy i potem coraz lepiej. Myślę że jest ok.

Zrobiłem filtr na max294. Trochę poprzerabiałem w stosunku do oryginalnej aplikacji bo skoro mamy warikap to wykorzystać.
    Filtr ten to "cb" dolby. Pobiera sygnał z gałęzi która idzie na miernik poziomu sygnału i poziom ewentualnie można dobrać opornikiem, filtr ustawia się pr-kiem na np. 2khz, kiedy dostanie sygnał otwiera się na wyższą częstotliwość, ustalaną za pomocą C7. Zachowanie się otwierania ustawia się kondensatorem C3.

Zmieniłem antene na wa-27. Po wystrojeniu moc nadajnika sama się podniosła do ok. 7W. Antena jest super - polecam, daleko nadaje i daleko słyszy.
    Dr.Zepsuj
    Level 20  
    witam.
    Słowo finalne i temat do zamknięcia.
    1. Nadajnik działa jak skała. Nie miałem do tej pory drugiego takiego radia za wyjątkiem cobry 19 plus. Działa z każdą anteną, każdym miejscem i w każdych warunkach. Może być to wieszak albo rynna nie ma znaczenia. Nic się nie sprzęga, nie buczy, po prostu nadaje z mocą większą lub mniejszą. Na standardowych antenach cb 3.5 - 4W ale co ciekawe na np. wa-27 w dziurce 7W. Modulacja zawsze raportowana jako głośna i bardzo wyraźna.
    2. Odbiornik - Układ CB-dolby przeniesiony z filtra dolnoprzepustowego na regulację wzmocnienia w ostatnim stopniu odbiornika. W układzie filtra był za wrażliwy na zakłócenia w mobilku (na bazówce było bardzo dobrze - squelch był nie potrzebny). Regulacja nie jest duża żeby nie zniekształcać odbioru, zmniejsza to szumy o jakieś 2db. Efekt taki że jak nikt nie mówi to mniej szumi a kiedy pojawi się sygnał jest te 2db podbicia. Squelch to bardzo lubi.
    Pobawiłem się jeszcze filtrami. Pomierzyłem generatorem jakie są szerokie - i wychodzi żę są znacznie szersze niż podają katalogi. Dla filtra 455HT szerokość pasma to 8-9 khz zależy od egzemplarza, dla 455IT 6,5-7.2 khz. Czyli średnio są o +- 1,5 khz szersze niż podają. Oznacza to że można śmiało wrzucać 455IT zamiast 455HT. Filtry mają też drifty średnio 100-200hz. Ja wybrałem 455HT i 455IT w szeregu z przeciwnymi driftami i wyszedł mi filterek +- 3,2 khz z gigantycznym tłumieniem w paśmie zaporowym około 130db :P
    Podobnie pobawiłem się filtrami 10.695. Finalnie wrzuciłem 3 szeregowo z obciążeniami 12-30pf na masę oraz dorzuciłem stopień wzmacniający. Fitry te mają bardzo duże drifty i łagodne zbocza ale przy 3 razem poprzesuwanych całość zaczyna bardzo ciekawie działać. Po uruchomieniu radio ucichło na szumach - próby w mieszkaniu w bloku gdzie szum tła od komputerów bardzo wysoki - no i ten szum się bardzo zredukował do stopnia że radio non stop coś tam na 19-tce ściąga. Z początku w nocy myślałem że przesadziłem bo głosy były poharczone i pozniekształcane ale w końcu dotarło do mnie że to są z kilkudziesięciu km i ponakładane na tło i dlatego. W dzień radio się rozgadało jak kochanka po akcji i fakt, potrafi wyciąć mobilka z przestawionym radyjkiem co teraz w mrozy się nasiliło, ale potrafi też odebrać mobila z 6km w mieście z taką siłą jakby obok stał. W praktyce - zacząłem łapać mobilki w trasie z innych tras i pytać się kto jest gdzie :P
    Łączność na 25km z miasta do miasta z mobilem z dobrą anteną i radiem bezproblemowa.
    Filtr dolnoprzepustowy wrzuciłem pod przełącznik szybkiej 9, jest ustawiony na 3/5khz zależy od położenia. Bardzo pomaga w trasie. Ustawiony na 2,5khz ma tendencję do zniekształcania kobiecego głosu w takim stopniu że można wziąć za faceta.
    Pozmieniałem RC w wzmacniaczu audio tak aby obciąć niskie i wysokie i wzmocnić to co puszcza filtr.

Jeżeli komuś będzie chciało się bawić w takie przeróbki to niech lepiej zrobi cobrę 19 plus. Radio ma lepszy potencjał, nie potrzebuje dokładanego NB bo ma. Anl też wyśmienity, odbiornik jest top w nim, nadajnik też top. Zrobiłem cobrę delikatnie znajomemu do busa - porządek z nadajnikiem oraz 455ht w odbiorniku - i radio działa niewiarygodnie. Z busa z krótką 90cm anteną na przednim panelu skośnie do nadwozia mam z nim czystą łączność na 6km w mieście. Mówi że w porównianiu do nowych radyjek to przepaść jakościowa.
    Nowe radia po zapoznaniu się z nimi oceniam bardzo źle.

Dziękuję za cierpliwość, temat do zamknięcia.
    Olek II
    Moderator
    Dr.Zepsuj wrote:
    1. Nadajnik działa jak skała. Nie miałem do tej pory drugiego takiego radia za wyjątkiem cobry 19 plus. Działa z każdą anteną, każdym miejscem i w każdych warunkach. Może być to wieszak albo rynna nie ma znaczenia.
    Na standardowych antenach cb 3.5 - 4W ale co ciekawe na np. wa-27 w dziurce 7W.

Ochłoń i jeszcze raz przeczytaj, to, co napisałeś. Pamiętaj, regulamin forum jest bezlitosny. Zapoznaj się.
    Pozdrawiam