Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy można podłączyć dekoder telewizji cyfrowej bezpośrednio do kablówki?

gswiderski 03 Oct 2012 10:43 5964 8
    gswiderski
    Level 11  
    Witam,

Czy można podłączyć dekoder telewizji cyfrowej bezpośrednio do kablówki bez gniazda? Może napiszę w czym rzecz. Instalacja w moim mieszkaniu wygląda w ten sposób: sygnał kablówki wchodzi do mieszkania na gniazdo abonenckie, które rozdziela dane, TV i radio. TV i radio idą od odbiorników. Natomiast dane są rozdzielane poprzez rozgałęźnik na modem od internetu i dekoder do telewizji cyfrowej. Potrzebuję przenieść modem do innego pokoju i pomyślałem, że w miejsce gniazda dam rozgałęźnik, gniazdo przeniosę do innego pokoju i tam postawię modem. I stąd moje pytanie czy z rozgałęźnika mogę sygnał podłączyć bezpośrednio do dekodera czy powinienem kupić identyczne gniazdo abonenckie i zamontować przed dekoderem?

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam.
    Anonymous
    Level 1  
    gswiderski
    Level 11  
    Witam, poniżej rozmieszczenie pokoi, urządzeń i kabla który jest pod podłogą i zmiana jego położenia nie wchodzi w rachubę, muszę operować na tym co jest:

Czy można podłączyć dekoder telewizji cyfrowej bezpośrednio do kablówki?

W sumie nie pomyślałem, że gniazdo pełni funkcje izolacji od klatki, pomyślałem, że kolejne gniazdo to będzie strata mocy sygnału.

Wklejony przez sebastian109 link nie działa, bynajmniej u mnie.

Pozdrawiam.
    Anonymous
    Level 1  
    gswiderski
    Level 11  
    Witam,

Dodam tylko, że sprzętu nie przybyło, jest tyle co było, tylko do tej pory modem i dekoder były w jednym pokoju.
    Rozumiem, że po rozgałęzieniu przed dekoderem powinno być gniazdo abonenckie (np. identyczne jak te co posiadam) lub filtr kanału zwrotnego?

Pozdrawiam.
    gswiderski
    Level 11  
    Witaj SP5ANJ,

A wracając do pytania z tytułu posta, to rozumiem (tak wynika z rysunku), że dekoder telewizji cyfrowej można podłączyć bez pośrednio do odgałęzienia, bez dodatkowego gniazda czy jakiegoś filtra.

Pozdrawiam.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.
    gswiderski wrote:
    A wracając do pytania z tytułu posta, to rozumiem (tak wynika z rysunku), że dekoder telewizji cyfrowej można podłączyć bez pośrednio do odgałęzienia, bez dodatkowego gniazda czy jakiegoś filtra.

Oczywiście, że tak, lecz małe ale - bo napisałeś, że "bezpośrednio do odgałęźnika" - to może lepiej i wygodniej będzie podłączyć dekoder obok telewizora a nie odgałęźnika w innym pokoju. :D

Pozdrawiam.
    gswiderski
    Level 11  
    To miałem na myśli :)

Dzięki za pomoc.