Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBwayPCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TP-Link WN-310G karta PCMCIA - nie instaluje sterownika, żółty znak zapytania.

03 Paź 2012 18:41 2598 19
  • Poziom 9  
    Witam!

    Mam problem ze slotem kart pcmcia w moim laptopie Acer TravelMate 2410. Kupiłem i chciałem zainstalować kartę wi-fi TP-Link WN-310G. system operacyjny to Windows XP SP3.

    Opis sytuacji:
    Po włożeniu karty zostaje ona wykryta, uruchamia się kreator dodawania nowego sprzętu.
    Zgodnie z instrukcją zamykam go i instaluje sterownik z płyty,
    uruchamiam komputer ponownie (płyta w napędzie, karta w gnieździe).
    Po uruchomieniu znów wyskakuje mi kreator, wybieram by automatycznie wyszukał sterownik.
    Nie udaje mu się.
    Wskazuję mu instalację z określonej lokalizacji (płyta cd oraz katalog z popranym sterownikiem od producenta chipsetu).
    Niestety, kreator krzyczy, że nie może znaleźć informacji o sprzęcie i koniec.

    W menadżerze urządzeń od pierwszego włożenia karty przez cały czas, aż do niepowodzenia kreatora jest żółty znak zapytania i napis "Urządzenie PCI"
    Karta jest sprawna, bo na innym laptopie instaluje się prawidłowo.
    Nie pomagała instalacja sterowników ze strony producenta ani, jak pisałem, od producenta chipsetu (Atheros).

    Domyślam się, że mam problem ze złączem PCMCIA lub coś nie tak ze strony "software'owej". No i mam pytanie, co to dokładnie może być? czy da się jakoś to naprawić.

    Przekopałem cały dział w poszukiwaniu rozwiązania mojego problemu. Znalazłem podobną sytuację, lecz tam nikt nie potrafił pomóc
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1593473.html

    Marcin.
  • PCBwayPCBway
  • Poziom 42  
    Podaj identyfikator sprzętu.
  • Poziom 9  
    PCI\VEN_1688&DEV_8290&SUBSYS_00005005&REV_00
    PCI\VEN_1688&DEV_8290&SUBSYS_00005005
    PCI\VEN_1688&DEV_8290&CC_000000
    PCI\VEN_1688&DEV_8290&CC_0000
  • PCBwayPCBway
  • Poziom 9  
    użyłem do instalacji kreatora dodawania sprzętu. Instalacja się zaczęła (co mnie bardzo ucieszyło). Ale zakończona niepowodzeniem:

    "Wystąpił problem podczas instalowania tego sprzętu TP Link Wireless Adapter.
    Nie można uruchomić tego urządzenia (Kod 10)."

    coś zrobiłem nie tak?
  • Poziom 42  
    Wystarczy na urządzeniu z wykrzyknikiem kliknąć aktualizuj sterownik a potem wskazać ręcznie ścieżkę do nich i to na tyle.
  • Poziom 9  
    Ten sam efekt. Przy kliknięciu aktualizuj sterownik też włącza się kreator dodawania sprzętu, wskazuję mu ścieżkę, instaluje i ten sam koniec. Kod 10...
  • Poziom 42  
    To na pewno sprzęt jaki piszesz? Na stronie producenta sterowniki nie pasują więc to dość dziwne.
  • Poziom 9  
    To jest TP-Link WN310G Ver: 5.6
    S/N 11673800230

    kupiłem z końcem września tego roku, więc to sprzęt nowy.

    link:
    http://www.tp-link.com.pl/products/details/?model=TL-WN310G

    Na stronie producenta o dziwo nie znalazłem sterowników do Ver:5, były tylko sterowniki do V1. Napisałem do działu pomocy technicznej to mi odpowiedziano, że sterowniki opisane jako V1 pasują do mojej wersji urządzenia.

    a może to nie jest wina sterowników do tej karty? Może to problem laptopa jako hardware'u?
  • Poziom 9  
    To jak? nikt nic nie wie? sterowniki to i ja umiałem znaleźć sam... jakieś pomysły, koncepcje, przypuszczenia?
  • Poziom 42  
    Kupiłes to masz gwarancję.
    Na dołaczonej płycie nie masz sterowników?
    Jeśli nie to jest to niezgodne z przepisami - po co Ci sprzęt który nie działa.
  • Poziom 9  
    Napisałem wcześniej, że na innym laptopie instaluje się z dołączonej płyty i działa normalnie (Może trochę niecelnie zatytułowałem temat, może trzeba było wskazać bardziej na laptopa, ale mniejsza z tym).

    Dla tego pytam, czego to może być wina? wnioskuję, że to nie jest uszkodzenie gniazda pcmcia typu jakieś urwanie czy odłamanie się od płyty, bo karta zostaje wykryta po włożeniu.. Może jakieś inne uszkodzenie będzie powodować takie objawy?
  • Poziom 42  
    Jakoś to mi umknęło. Problem jest z najprawdopodobniej z gniazdem. Czy ten inny laptop też ma XP SP3?
    Jeśli tak to sprawdź jaki jest tam identyfikator sprzętu.
  • Poziom 9  
    na tamtym laptopie jest sp2.

    identyfikator z tamtego laptopa.

    PCI\VEN_168C&DEV_001D&SUBSYS_1055168C&REV_01
    PCI\VEN_168C&DEV_001D&SUBSYS_1055168C
    PCI\VEN_168C&DEV_001D&CC_020000
    PCI\VEN_168C&DEV_001D&CC_0200
  • Poziom 42  
    Porównaj z tym co podałeś wcześniej. Ewidentnie jest coś nie tak z gniazdem PCMCIA lub chipem go obsługującym.
  • Poziom 9  
    No zauważyłem, że jest inny. Jak mogę to naprawić? Wymiana gniazda czy jakieś inne rozwiązanie?
    a czy gdybym kupił wewnętrzną, oryginalną kartę wifi i antenę do tego acera, to by mi te opisane problemy nie robiły wtedy znaczenia? Mój model to wersja okrojona, bez bluetootha i wifi (slot na sieciówkę mam).

    Co ty na to?
  • Poziom 42  
    Jak masz sprawne USB to możesz kupić jakąś kartę wifi na USB z gniazdem SMA.
    Nie koniecznie musi to być z ACERa.
  • Poziom 9  
    Kiedyś miałem już kartę na pcmcia, ale została zniszczona. Kupiłem wtedy kartę na usb (bez gniazda sma), nie byłem z niej zadowolony - słabowaty zasięg, do tego bardzo mocno wystawała z laptopa i się nie raz jej "dostało" jakimś meblem albo częścią ciała. Zależy mi, żeby laptop był mobilny, a rozwiązanie z wystającą zewnętrzną anteną nie bardzo jest interesujące. Chyba spróbuję zamontować oryginalną kartę i antenę wifi, widziałem w dobrej cenie na allegro. Chyba najbardziej mobilne rozwiązanie będzie.

    Dobra, chyba już nic więcej nie ma co rozmyślać. Coś jest schrzanione ze złączem i nie opłacalne jest prawdopodobnie naprawianie, a wcześniej jeszcze pewnie diagnozowanie za które ze mnie ściągną kasę.
  • Poziom 42  
    Jak miałeś kartę na mPCI to wstaw jakąś inną i już. Anteny zapewne pozostały.
  • Poziom 9  
    Nie, w moim modelu nie ma zamontowanych anten ani karty wewnętrznej, trzeba je samemu montować. Pisałem w tej sprawie do Acera, żeby na darmo nie rozbierać laptopa w poszukiwaniu karty.
    Chyba wszystko. Zamykam