logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sygnatury plików - Odzyskiwanie danych, EasyRecovery, sygnatury dla txt, r, sas

Abderyt 03 Paź 2012 18:58 3315 14
REKLAMA
  • #1 11373879
    Abderyt
    Poziom 9  
    Witam.
    Chcę odzyskać dane, ale póki co żaden program nie dał sobie rady z tym, na czym mi zależy, czyli z plikami o rozszerzeniu txt, r oraz sas.
    Próbowałem trialem EasyRecovery Professional, ale też nic.

Chciałbym spróbować RawRecovery, ale do tego potrzebne są sygnatury plików.

Cytat z pomocy:
    "W polu Signature wpisz maksymalnie 8 bajtów w postaci szesnastkowej, które identyfikują dany typ pliku. W polu Offset wpisz numer bajtu (licząc od zera), od którego zaczyna się powyższy ciąg bajtów. "

No i właśnie poszukuję sygnatur i offsetu dla plików TXT, R oraz SAS.
    (próbowałem znaleźć "ręcznie" przez porównywanie plików w Hex Edytorze, ale doszedłem do wniosku, że nie ma :( )

Innym sposobem, żeby mnie uszczęśliwić jest podanie sposobu na odzyskanie metodą chałupniczą plików powyższych formatów.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11374087
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Photorec próbowałeś odzyskać ?
  • REKLAMA
  • #3 11378295
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 707
    Format TXT nie posiada sygnatury. Jest to surowy ciąg znaków.

O ile sie nie mylę, program WinHex (wersja trial to wszystkie funkcje przez 15 dni.) posiada funkcję wydobywania tekstu działającą na zasadzie wyszukiwania ciągów znaków tekstowych. Spróbuj tego.

Nie znam programu SAS. Jeżeli zapisuje pliki tekstowe, to można spróbować w ten sam sposób.
  • #4 11379514
    Abderyt
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedzi.

Photorec próbowałem i nic.

Co do WinHex, to spróbuję i dam znać, czy się udało.

Cytat:
    Format TXT nie posiada sygnatury. Jest to surowy ciąg znaków.

Tak myślałem, że żaden z tych formatów nie ma sygnatury, bo sprawdzałem w edytorze Hex-owym i nie widziałem żadnych prawidłowości. Sądziłem jednak, że skoro program EasyRecovery w pełnej wersji kosztuje 800zł, to będzie działał na takich podstawach.
  • #5 11385195
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    1) TXT Można szukać darmowym DMDE juz było opisywane to na forum elektrody.
    2) Tu rozmawiamy o darmowych rozwiązaniach.
    3) Co to jest rozszerzenie .sas oraz .r ?
  • #6 11390155
    Abderyt
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź

Niestety nie udało się niczym, co opisywałem wcześniej.
    Trial EasyRecowery nie dał rady odzyskać pliku.
    Co do sygnatury, to dałem kilka pierwszych znaków (których jestem pewien, że zaczynał się tekst- podałem wiele kombinacji, tworząc nowe formaty i niczego nie znalazło).

Cytat:
    1) TXT Można szukać darmowym DMDE juz było opisywane to na forum elektrody.

No tak, ale podałem txt jako analog formatów r i sas, bo pliki te można otworzyć notatnikiem.

Cytat:
    2) Tu rozmawiamy o darmowych rozwiązaniach.

Easy Recovery ma wersję trial (choć można nią odzyskać tylko 1 plik)

Cytat:
    3) Co to jest rozszerzenie .sas oraz .r ?

Nazwy programów brzmią tak samo jak rozszerzenia.
    Programy można nazwać statystycznymi: służą do pracy na danych, obróbki dużych (szczególnie SAS) zbiorów, a także do wszelkiego rodzaju zabawy danymi (wizualizacje, modelowanie itp.).
    Oczywiście pod warunkiem znania składni i teorii

Widzę, że za dużo nie zdziałam, więc przedstawię problem dokładniej i poproszę o coś innego.
    Kupiłem sobie nowy dysk, następnie metodą ctr+x, ctr+v przeniosłem na niego moje dane (na prawdę BARDZO WAŻNE) i ustawiłem hasłowanie (nie pytajcie po co, bo teraz to i ja się zastanawiam).
    Problem w tym, że dysk na to hasło nie reagował po ponownym podpięciu do kompa. Napisałem do supportu i walczyłem z problemem 2 tygodnie aż mi odpisali, że nie da rady niczego zrobić. Muszę sformatować dysk (automatycznie poprzez dołączone oprogramowanie) i spróbować odzyskać dane (za co mi nikt oczywiście kasy nie zwróci). Co też uczyniłem. Dane były ważne, ale nie było ich tyle, żeby za ich odzyskanie płacić krocie.
    Zresztą nie mam pewności, czy coś udałoby się odzyskać (a przecież zapłaciłbym nawet, gdyby odzyskali 1 plik txt).

W związku z powyższym czy da się domowymi sposobami odzyskać dane z tego dysku?
    Próbowałem kilkanaście programów (najpopularniejszych, czyli często nie wyspecjalizowanych w dyskach zewnętrznych a nie wspominając już o szyfrowaniu) i większość nie widziała plików. Jeden program znalazł i odzyskał dane ale w dziwnym dla mnie formacie gpg i nie umiałem niczego z tym dalej zrobić.

Może są do tego programy. Widziałem jeden, ale w opisie miał, że bezproblemowo odzyskuje pliki zaszyfrowane, nawet po sformatowaniu, ale nie ma do nich dostępu (zatem się pytam po co?).
  • #7 11390202
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    DMDE Szukaj ciągu znaków i możesz szukać ciągu znaków w edytorze HEX na całym dysku.

Sygnatury plików - Odzyskiwanie danych, EasyRecovery, sygnatury dla txt, r, sas
  • REKLAMA
  • #8 11391171
    Abderyt
    Poziom 9  
    Dzięki stary!
    Zaraz wypróbuję.

Edit:
    Program po otwarciu znajduje tylko oprogramowanie dysku.
    Da się nim znaleźć resztę plików (Jeśli poprzez szukanie NTFS/FAT, to co potem?)
  • REKLAMA
  • #10 11396819
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    sygnatura dla SAS (v9+) :
    00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 C2 EA 81 60 B3 14 11 CF BD 92 08 00 09 C7 31 8C 18 1F 10 11 22 22 00 32 22 01 02 32 04 00 00 00 00 00 00 00 00 00 03 01 18 1F 10 11 22 22 00 32 22 01 02 32 04 32 01 22 22 00 3C 00 00 10 03 01 00 00 00 00 00 00 00 00 53 41 53 20 46 49 4C 45
  • #12 11399016
    Abderyt
    Poziom 9  
    Po pierwsze nie rozumiem o co chodzi z woluminem odszyfrowanym.
    Jakby coś, to już nie jest zaszyfrowany, bo go sformatowałem (zgodnie z zaleceniem pana Jamesa z supportu) i na sformatowanym próbuję odzyskać dane.

Sygnatura w EasyRecovery może mieć najwyżej 8 bajtów

A co do ostatniego pytania, to próbuję i tak i tak.
    Na starym dysku (wewnętrznym) próbowałem wielu programów, ale widać nadpisało większość plików i kupa mówiąc kolokwialnie (chociaż opcja RawRecovery dawała jakieś rezultaty, ale brakuje mi sygnatur, żeby odzyskać sas, r).
    Oczywiście dysk zewnętrzny jest w lepszej sytuacji, bo niczego na nim nie zapisywałem od tamtego czasu. Ale niestety różne programy nie widzą w ogóle plików, widzą tylko te, które nie były szyfrowane, a jak próbowałem szukać po klastrach, to zwracało pliki gpg.
  • #13 11399657
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Sygnaturę wpisujesz w edytorze HEX i szukasz ciągu znaków oczywiście nie na szyfrowanym woluminie a na odszyfrowanym. Format dysku który był szyfrowany a w trakcie nie był odszyfrowany może skutkować brakiem możliwości odzyskania danych.
  • #14 11400727
    Abderyt
    Poziom 9  
    No to mnie ładnie załatwili z supportu!
    Najpierw ich dysk zmienił hasło, które podałem, a następnie kazali sformatować dysk i odzyskać dane.

A ze starego dysku, to nawet pliki po kilka KB są nie do odczytania.
  • #15 11400752
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Format Zaszyfrowanego dysku jest problemem.
    Dajmy na to :
    Dysk jest szyfrowany aby był w normalnej strukturze musi być odszyfrowany.
    1) Sektor 63 odszyfrowany jest Boot sektorem
    2) Sektor zaszyfrowany jest sieczką
    3) Zastępujemy sektor zaszyfrowany Boot sektorem
    4) Program po odszyfrowaniu ten sektor widzi jako sieczka
    I to jest najmniejszy problem . Największy aby dysk chciał się odszyfrować po takim formacie. Często w TrueCrypt tak się nie da.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na odzyskanie danych z plików o rozszerzeniach .txt, .r oraz .sas, jednak napotyka trudności z programami takimi jak EasyRecovery Professional i Photorec. Zauważa, że format .txt nie ma sygnatury, a pliki .r i .sas są trudne do zidentyfikowania. Użytkownik próbował różnych metod, w tym edytora Hex, ale nie uzyskał pozytywnych rezultatów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują użycie programu WinHex do wydobywania tekstu oraz DMDE do wyszukiwania ciągów znaków. Pojawia się również problem z szyfrowaniem dysku, co utrudnia odzyskiwanie danych. Użytkownik otrzymuje sygnaturę dla plików .sas, ale nadal boryka się z problemami związanymi z formatowaniem i odszyfrowywaniem dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA