Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amplituner Tosca 303 - uszkodzone końcówki mocy.

szym54 03 Oct 2012 20:34 3141 12
  • #1
    szym54
    Level 10  
    Witam
    Mam problem z tosca 303. Pali koncowkie t418. Tranzystory pozostale nie sa zwarte. Gdy podlacze sluchawki jeden kanal gra dobrze a drugi bardzo cicho. jak przelacze na stereo nic nie gra. Nie mam pojecia co jest. Szukalem innych postow i niestety nie znalazlem nic odpowiadajacemu mojemu problemowi.
  • #3
    9800pro
    Level 21  
    Sprawdzić dokładnie T414,T410, zmierzyć prąd spoczynkowy.Po jakim czasie pali ten tranzystor?
  • #4
    szym54
    Level 10  
    prad spoczynkowy ustawialem a tranzystor pali sie zaraz po wlaczeniu do sieci. para koncowa to bd911 i bd912


    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
  • #5
    h jaworski
    Home appliances specialist
    Jak był by za duży prąd spoczynkowy to nie paliło by tranzystorów.
    szym54 wrote:
    prad spoczynkowy ustawialem a tranzystor pali sie zaraz po wlaczeniu do sieci. para koncowa to bd911 i bd912
    A to ciekawe to jak ustawiasz prąd jak zaraz po włączeniu pali ci tranzystor. Prąd spoczynkowy można dobrze ustawić jak końcówka mocy jest dobra musi grać dobrze.
    szym54 wrote:
    Szukalem innych postow i niestety nie znalazlem nic odpowiadajacemu mojemu problemowi.
    Nawet jak byś znalazł z takim samym problemem jak twój to nie znaczy że i tobie pomoże bo uszkodzenie może być inne.
    szym54 wrote:
    Tranzystory pozostale nie sa zwarte.
    Trzeba sprawdzić wszystkie elementy opory też i oczywiście założyć zabezpieczenie bo np. jak znajdziesz uszkodzenie usuniesz włączysz i pójdzie końcówka cała. Jakie zabezpieczenie czytaj posty sam dziesiątki razy opisywałem jakie ja stosuję zabezpieczanie nie chce mi się pisać jeszcze raz.
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    9800pro
    Level 21  
    Sprawdziłbym również czy nie są zamienione tranzystory końcowe miejscami PNP za NPN i na odwrót.
  • #8
    bestboy21
    Level 39  
    1. Nie wiem jak mogłeś ustawić prąd skoro prąd ustawia się po rozgrzaniu wzmacniacza.
    2. Przed wlutowaniem stopnia mocy sprawdza się słuchawką jak pracuje stopień sterujący.
    3. Przy uruchamianiu zamiast bezpiecznika/ów stosujemy żarówki 20-40W/24V
    -zaoszczędzisz na bezpiecznikach
    -mniejsza szansa dostania tranzystorem w oko, raz dostałem odłamkiem plastiku tak ostrym jak igła , gdyby poleciał w oko - pewnie byłbym cyklopem.
    -od razu wiadomo czy coś działa względnie poprawnie czy nie

    Jak wyglądają przekładki izolacyjne ?
  • #9
    szym54
    Level 10  
    przekładki są w dobrym stanie. zastanawia mnie tylko to dlaczego na słuchawkach gra bardzo cicho jeden kanał, przecież dźwięk na słuchawki idzie z przedwzmacniacza


    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
  • #10
    jur1
    DVD technology specialist
    Nie idzie z przedwzmacniacza a ze wzmacniacza - z tych samych miejsc gdzie podłączone są głośniki tylko przez rezystory ograniczając moc. Schemat w rękę i się uczyć a sprzęt raczej do serwisu.
  • #11
    szym54
    Level 10  
    no właśnie chce się nauczyć tylko to co wiedziałem to zrobiłem i nie wiem co dalej robić

    Moderated By dj-MatyAS:


    Naukę proponuję zacząć od zasad poprawnej pisowni.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Ponieważ mimo wielokrotnych wpisów moderacyjnych - pozostaje ta propozycja bez odpowiedzi , przyznaję niniejszym Koledze miesiąc urlopu od pisania (w taki sposób!) na Forum.

  • #12
    magal84
    Level 14  
    W Tosce dokładnie wygląda to tak:
    Sygnał z końcówki idzie do gniazda słuchawkowego, w nim jest odnoga na samo gniazdo przez rezystory 470R, a dalej z gniazda na wyjścia głośnikowe. Sam amplituner ruszy bez tranzystorów T409/T415/T417 i T410/T416/T418 (te przykręcone do radiatora), z tym że na wyjściu głośnikowym będzie w stanie ruszyć raczej tylko słuchawki. Zasadniczo trzeba sprawdzić na początku tranzystory T404/T406. U mnie spalone puszczały stała składową 27V na wyjście głośnikowe. Najlepiej wymienić wszystkie tranzystory w końcówce, których jest tam raptem 8 sztuk na kanał (choć do T414 o ile pamiętam to jest upierdliwy dostęp, jeśli Tosca jest skręcona na te fajne śrubki bez wycięć na śrubokręt) oraz sprawdzić diodę D402.
  • #13
    szym54
    Level 10  
    Wróciłem do tego wzmacniacza. Usunąłem już to natychmiastowe palenie końcówek. Teraz jak zmieniłem końcówki to spaliły się przy ustawianiu prądu spoczynkowego. Jeden kanał grał cicho drugi normalnie. Kiedy wciśnięty był przycisk stereo nic nie grało.

    Moderated By dj-MatyAS:


    Kolega nie wie że należy wykonywać polecenia moderatorskie?
    Nie poprawione posty pozostały nadal niepoprawione, a Kolega nadal korzystać będzie z urlopu...
    3.3. Użytkownik zobowiązany jest niezwłocznie wykonać polecenia moderatora.
    Kolejny miesiąc.