Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung Digimax S500 - Wyłącza się podczas wykonywania zdjęcia

MrMalo82 04 Oct 2012 17:27 3009 4
    MrMalo82
    Level 12  
    Witam!
    Mam taki problem, posiadam aparat cyfrowy marki Samsung Digimax S500, problem jest następujący w momencie naciśnięcia spustu migawki, aparat wyłącza się - obiektyw jest wysunięty ale cały aparat zgaszony, dopiero ponowne włączenie powoduje ze działa nadal i tak w kółko.

Zasilam go akumulatorkami GP 2300, które ładowałem dzień wcześniej ok 18 godzin, wskazanie zasilania pokazuje 100%, a mimo to podczas wykonywania zdjęcia aparat wyłącza się.
    Mozna robić wszystko - zmieniać ustawienia, przeglądać zdjęcia i aparat jest włączony, natomiast w momencie naciśnięcia migawki - nagle gaśnie.

W czym może tkwić problem? Czy to oznacza że jedynie naprawa pomoże? Czy to jest jakiś objaw starości modelu?

A może zasilanie zbyt słabe? i trzeba ładowac dłużej? Aczkolwiek z tego co wiem i z informacji w instrukcji max 16-18 godzin dla akumulatorków 2300.
    darkotkt
    Level 15  
    Stawiam na akumulatorki bądź zaśniedziałe styki. Kup dobre baterie i przeczyść styki
    MrMalo82
    Level 12  
    Dziękuje za odpowiedz.
    Czy przeczyszczenie styków powinno odbyć się w profesjonalny sposób? Czy zwykłe odkurzenie po prostu?

Co do akumulatorków to zostały kupiony jakieś 2 lata temu i nie było z nimi nigdy problemów.
    Sprawdzałem aparat na nowych bateriach Panasonic z pudełka to nawet nie chce drgnąć..

Dziwne bo nie miałem do tej pory takich problemów..
    Używam ten aparat dość sporadycznie raz na 3-4 tygodnie wiec być może akumulatorki już wysłużyły się.

Tylko problem jest inny, można kupić baterie nowe - inne, aczkolwiek wg mnie bezsensu, można kupić nowe akumulatorki ale gorzej jeśli okaże się ze jest jakieś uszkodzenie w zasilaniu, coś nie styka, nie łączy i wtedy bezsensu naprawa i bezsensu kupno akumulatorków, lepiej kupić za 150 zł używany dobry aparat..
    Bo chodzi o to że potrzebuje go do wykonywania zdjęć na aukcjach internetowych i to nie musi być od razu lustrzanka Sony, stąd się tak trochę waham..
    lukaszp07
    Level 11  
    U mnie jest dokładnie taki sam objaw. Sprawdzałem już na wielu bateriach alkalicznych oraz na akumulatorkach SONY, GP2100 i GP2800.
    Po kilkunastu minutach robienia zdjęć aparat "stwierdza", że akumulatory są wyczerpane i się wyłącza.
    Akumulatory są na pewno sprawne, bo po włożeniu ich do dużo bardziej prądo żernego Olympusa mogę ich używać jeszcze wiele godzin.

Czyszczenie styków drobnym papierem ściernym i alkoholem izopropylowym nie pomaga, więc to raczej nie styki.
    zabazaba
    Level 11  
    Według mnie, powodem jest zła konstrukcja układu wysokiego napięcia lampy błyskowej. Powoduje to przenikanie wysokiego napięcia na inne układy aparatu a w konsekwencji zakłócenia jego funkcjonowania. Efekty mogą być bardzo różne, ale w skutku oprowadzają do wyłączenie się aparatu. Zjawisko ujawnia się po dłuższym użytkowaniu, kiedy we wnętrzu zgromadzi się trochę kurzu, który razem z wilgocią zaczyna przewodzić prąd. Dla amatora sprawa raczej nie do naprawienia, bo tych zanieczyszczeń i uszkodzeń na płytce drukowanej nie widać gołym okiem i w zasadzie nie da się tego usunąć.