Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba Regza 40XV733 - Tylko podświetlenie - miga dioda

Golkowis 04 Paź 2012 22:00 2085 2
  • #1 04 Paź 2012 22:00
    Golkowis
    Poziom 20  

    Witam
    Mam problem z ustaleniem usterki w tym telewizorze. Po włączeniu jest podświetlenie i po chwili zaczyna mrugać dioda na żółto. Nawet po wyłączeniu na stby dalej mruga. Sprawdzałem posty dotyczące podobnej usterki ale nic nie znalazłem. Może ktoś z serwisantów miał do czynienia z taką usterką. Pomierzyłem napięcia z zasilacza, sprawdziłem napięcie dochodzące do T-con / 12V / odłączałem t-con od MB ale taki sam efekt. Matryca LTA400HF11, moduł MB PEO 840, T-con S120BM4C4LVo.7
    Proszę o pomoc.

    0 2
  • #2 04 Paź 2012 22:20
    lisek
    Spec od monitorów

    To co podałeś o T-con to nr.płytki pcb
    W orginale jest Samsung LJ94-03287K T-Con Board

    czasem z serii LJ94-3327

    Musisz zacząć od zasilacza : st-by + 12/24 i 30V
    Coś na wzór MLT668TL , o którym było na forum.

    0
  • #3 04 Paź 2012 23:15
    Golkowis
    Poziom 20  

    Znalazłem na T-con tranzystor smd o oznaczeniu kodowym 58A5. Dochodzi do niego napięcie 12V po bezpieczniku ale z niego nic nie wychodzi. Natomiast ma zwarte 4 wyprowadzenia . Jest to tranzystor smd 6pin. Oznaczenie na płycie QP1

    Dodano po 7 [minuty]:

    Przypominam sobie, że gdzieś na elektrodzie ktoś dał zdjecie T-cona i zaznaczył ten tranzystor że miał uszkodzony ale teraz nie mogę znależć.

    Dodano po 23 [minuty]:

    Wychodzi na to że tak ma być, pod mikroskopem widać ścieżki które łączą te wyprowadzenia. Ale mimo wszystko jeśli na jedną wchodzi napięcie 12V to z drugiej powinno wychodzić na dławik. Natomiast jest jeden pin, który powinien być sterowany / aby to przełączanie mogło zaistnieć / i dochodzi do złącza LVDS sterowanego z MB. Może moduł MB leży?

    0