Quote:Witam!
Posiadam sterownik do bram automatycznych DTM Easy B321 (dokumentacja) oraz zegar sterujący PCZ-521.2 (dokumentacja). Mam następujący problem do rozwiązania. Sterownik ma otwierać bramę automatyczną od poniedziałku do piątku o godz 8.00 oraz zamykać o godzinie 16.00. Natomiast po godzinie 16 i w weekend brama ma pracować w trybie automatycznym czyli otwieranie pilotem i zamykanie automatyczne po określonym czasie. Czy przy pomocy posiadanych przeze mnie urządzeń da radę zrealizować te wytyczne?
Wiem jak zaprogramować zegar ale nie do końca wiem ja to sprzęgnąć z centralką. Przeglądałem tabele trybów pracy centralki i jedyny pomysł jaki mi wpadł do głowy to ustawienie bramy w tryb automatyczny oraz wykorzystanie zegara aby blokował bramę w określonych godzinach tylko, że ma to wadę bo jak otworzyć bramę o tej 8 godz ? Proszę o jakieś podpowiedzi...
Edit: Dziękuje bardzo ze podpowiedzi. Zauważyłem kolejny problem. Zegar jaki posiadam pracuje w trybie ciągłym,czas nastawy jest z dokładnością do jednej minuty czyli najkrótszy impuls jaki można ustawić to 1 minuta. Przeczytałem dokładnie dokumentację centralki i okazało się, że do otwierania jest potrzebny włącznik chwilowy. W tej sytuacji muszę zakupić zegar z przekaźnikiem impulsowym. Chyba zdecyduję się na rozwiązanie z dwoma zegarami, zegar impulsowy do otwierania bramy i drugi zegar zwykły do rozłączania fotokomórek. Czy możliwe jest pozostanie przy jednym zegarze impulsowym?
P.S. Nie mogłem dodać nowego posta,dlatego też edytowałem pierwszy.