Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam taniego laptopa do 1300zł

zieloczek100 05 Oct 2012 19:28 1743 25
    zieloczek100
    Level 38  
    Witam. Siostra planuje kupić sobie dość taniego laptopa, aby stać się bardziej "mobilną" oczywiście moją rolą jest pomoc w doborze tego sprzętu. Na czym nam zależy?, na pewno na dużym ekranie, i dobrej wydajności, no i nie ukrywam, na dedykowanej grafice, no chyba, że w tej cenie będzie lepsza jakaś zintegrowana, no i procesor, coś z dwoma lub więcej rdzenia na tyle wydajnymi, aby nie "krztusiły" się przy wielu zakładkach jednocześnie, do tego jak najdłuższa praca na baterii. Myślę, że to dość standardowe wymagania.

Laptop będzie używany głównie do internetu i filmów, czasami jakaś gra, więc wyświetlacz dobrze, żeby był jak najlepszy i największy może coś 15+", i dość wygodne klawisze.

Przeglądając ofert na "alledrogo" (alleg...) jest wiele propozycji, ale nie wiadomo na co się zdecydować.

Przeznaczmy na to powiedzmy ok +-1300zł, lepiej, żeby było na - niż + ;)
    dywanelektronik
    Level 20  
    Zaraz, wydajność a długa praca na baterii to są trochę jakby dwie różne sprawy, troszkę masz wygórowane wymagania jak na tą cenę, ale może zainteresuje Cię laptop, którego dane masz na PW, bo nie chcę tutaj wklejać linków z allegro;)

Pozdrawiam
    zieloczek100
    Level 38  
    Odpisałem na pw, czekam na propozycje innych ;)

up, no przecież, człowiek zawsze chce kupić coś ze stosunkiem wydajność/cena/wytrzymałość ;), dlatego nie polecę i nie kupię pierwszego lepszego w cenie ok tych 1300zł.
    Nie wymagam strasznie mocnej grafiki czy i7 na pokładzie bo wiadomo, że to jest niewykonalne.
    zieloczek100
    Level 38  
    Nie ma osoby która zna się na lapkach? ;)
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    zieloczek100 wrote:
    Nie ma osoby która zna się na lapkach? ;)

Są takie osoby, które się znają i dlatego nikt nie odpisuje ponieważ przy wymaganiach:
    zieloczek100 wrote:
    Na czym nam zależy?, na pewno na dużym ekranie, i dobrej wydajności, no i nie ukrywam, na dedykowanej grafice (...) no i procesor, coś z dwoma lub więcej rdzenia (...) do tego jak najdłuższa praca na baterii.

Trudno cokolwiek polecić w cenie 1300zł.

Dlatego ja napiszę coś, czym możesz się kierować.
    1. Jak chcesz laptop, który przy obciążaniu trzyma ponad 1:10-1:30 na baterii, to trzeba wydać za wydajny ponad 2500zł, albo zrezygnować z wydajności.
    2. W tej cenie nie ma szans na dedykowaną grafikę.
    3. Przeglądaj modele z Intel Dual Core B950/B960

W tej cenie ja bym kupił
    Acer TravelMate 5760ZG-962G32: http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/3458907
    Ponieważ:
    1. Wydajny procesor (najwydajniejszy w tej klasie cenowej, niewiele słabszy niż i3).
    2. Przyzwoita zintegrowana grafika (w starsze gierki pograsz)
    3. Matowy ekran poprawiający mobilność.
    zieloczek100
    Level 38  
    Nie mówię, żeby działał przy obciążeniu 10h, tylko, żeby był dość wydajny aby czasami w coś zagrać, i tak jak wspominałem siostra głównie używa PC do internetu, muzyki, filmów...

Szkoda, ze nie ma co liczyć na lepszą grafikę ;)
    Nie lepiej będzie wybrać jakiegoś AMD w tej cenie? oczywiście mogę się mylić.
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    zieloczek100 wrote:
    Nie mówię, żeby działał przy obciążeniu 10h

A jakie wartosci Cie interesują ?
    Taki laptop z Intel B960 będzie na baterii działał:
    1:10-1:30 przy obciążaniu (włączone WiFi, ekran na 100% jasności i np film 1080p)
    4-4:30 przy włączonym WiFi i jasności na 50%
    8h przy wyłączonym WiFi, ekranie na 25% jasności i pracy z edytorem tekstu

zieloczek100 wrote:
    Nie lepiej będzie wybrać jakiegoś AMD w tej cenie? oczywiście mogę się mylić.

Nie, ponieważ procesory AMD w tej cenie mają wydajność graficzną na tym samym poziomie, a wydajność CPU dużo niższą, co prawda dłużej działają na baterii, ale tylko przy obciążaniu (2h), przy pozostałych wariantach czasu pracy są podobne.
    zieloczek100
    Level 38  
    Ok to zostajemy przy Intelu
    Interesuje mnie właśnie korzystanie z WI-Fi, jasność za pewno nie na 100%, będzie ustawiony tak, aby nie radził w oczy, ale tym samym nie nadwyrężał wzroku. + internet kilka zakładek, jakaś muzyka jeżeli wytrzyma ok 3h przy takim trybie, a w przyszłości w szkole bez Wi-Fi ponad 5h to z pewnością będzie to zadowalający czas.

Szkoda tylko, że grafiki w tym przedziale cenowym są takie słabe, no ale cóż jak wyrazi wolę dołożenia 200-300zł to widziałem laptopy z gt520.

Dziękuje za pomoc, Pozdrawiam.
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    zieloczek100 wrote:
    Szkoda tylko, że grafiki w tym przedziale cenowym są takie słabe, no ale cóż jak wyrazi wolę dołożenia 200-300zł to widziałem laptopy z gt520.

Nawet mniej: http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/3970008 za 149zł więcej niż bez tej karty.
    Tylko tylko, że ta grafika nie jest jakaś dużo wydajniejsza niż ta zintegrowana - choć to wszystko zależy od tego do czego ma być wykorzystywana.
    dywanelektronik
    Level 20  
    qwertasdfgqwertasdfg wrote:
    ponieważ procesory AMD w tej cenie mają wydajność graficzną na tym samym poziomie, a wydajność CPU dużo niższą

Kolejny przykład fanboystwa Intela?
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    dywanelektronik wrote:
    Kolejny przykład fanboystwa Intela?

Porównaj sobie wyniki wydajności ... albo choć indeks wydajności w Windows.
    Dual core B950 bije na głowę konkurencyjne cenowo AMD, jeśli uważasz inaczej to pokaz mi taki procesor AMD, który choć bliża się wydajnością do Intela (ma wydajność minimum na poziomie 75% B950).
    dywanelektronik
    Level 20  
    qwertasdfgqwertasdfg dobra, racja, są słabsze, ale chodzi mi o to, że niektórzy ślepo wierzą w wyższość Intela nad AMD, kiedy w pewnych klasach cenowych AMD nie ma sobie równych. Prawdą jest, że Intel ma wydajniejsze procesory. Swoją poprzednią wypowiedzią nie chciałem Cię ani nikogo sprowokować, a jedynie wywołać merytoryczną dyskusję nad wydajnością procesorów AMD i Intel, spokojnie ;D

Pozdrawiam
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    dywanelektronik wrote:
    w pewnych klasach cenowych AMD nie ma sobie równych.

Tak, ale akurat nie w tej, osobiście kibicuję AMD, ale niestety moim zdaniem ich procesory są konkurencyjne do Intela tylko w klasie najsłabszych jednostek (Intel Atom vs AMD C60) lub w komputerach z ceną około 2000zł (Intel i3 vs AMD A8).
    Ostatnio AMD zbliżył się trochę do Intela w kategorii ULV (np model A8-4555M) ale ciągle moim zdaniem różnica w cenie nie w końca odzwierciedla różnice w wydajności.
    zieloczek100
    Level 38  
    Mnie więcej zorientowałem się w laptopach w tym przedziale cenowym, jeżeli zdecydujemy się na zakup z pewnością będzie to coś z B950/60 na pokładzie i może jakaś grafika dedykowana, ale zobaczymy jak będzie z funduszami.
    Dzięki ;)
    fiend_
    Level 43  
    W przypadku laptopów tylko Brazos jest interesujące i seria C. Llano jak dotąd miały bardzo niskie zegary procesorów + bardzo mocne integry które były hamowane. Jeżeli laptop służy do gier to i tak ktoś zdecyduje się na kartę dedykowaną, a intele sandy i ivy bridge niestety są bezkonkurencyjne.
    zieloczek100
    Level 38  
    fiend_ a Ty jaki laptop byś proponował?
    chodzi mi raczej o markę a nie model, ponieważ większość laptopów ma podobne parametry.

Dodano po 14 [minuty]:

ja planuję również zakup laptopa dla siebie w podobnej cenie i myślałem o Lenovo Y580 z GTX660m cena ok 3500zł na alledrogo
    Sony jest sporo droższy.
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    fiend_ wrote:
    W przypadku laptopów tylko Brazos jest interesujące i seria C. Llano jak dotąd miały bardzo niskie zegary procesorów + bardzo mocne integry które były hamowane.

Bez urazy, ale większej bzdury dawno nie czytałem.
    Przecież Ontario i Zacate mają wydajność na poziomie co najwyżej 50% Llano (w zależności od benchmarku).
    fiend_
    Level 43  
    Bzdurna jest twoja logika.
    Nie chodzi o wydajność tylko sens zakupu, czyli jak są konkurencyjne względem intela i to miałem na myśli. Llano mają strasznie niskie IPC ze względu na zegar który hamuje całkiem dobre zintegrowane układy graficzne. Core i3 zmiata najlepsze Llano pod względem wydajności rdzenia.
    Natomiast E-xxx i C-xx niszczą Atomy pod każdym względem.
    @ zieloczek
    Do 1300zł raczej większość lapków będzie podobnej jakości, btw ciężko coś z brazosem nazwać pełnoprawnym laptopem, raczej przerośniętym netbookiem :D
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    fiend_ wrote:
    Nie chodzi o wydajność tylko sens zakupu, czyli jak są konkurencyjne względem intela i to miałem na myśli.

To jaki sens jest kupować C-60 gdy w praktycznie tej samej cenie mamy kilka razy wydajniejsze B960 (2 do 4 razy w zależności od testu)?
    Gdzie tu logika, trzeba nie mieć najmniejszego pojęcia o komputerach aby kupować 15 calowy laptop z netbookowymi podzespołami.
    fiend_
    Level 43  
    Bo jest energooszczędniejszy i nie jest to procesor który ma konkurować z pentiumami.
    C-60 to nie jest cpu typowo pod notebooki tylko netbooki które kładą nacisk na długi czas pracy na baterii.
    Gdzie ja napisałem że polecam zakup czegoś takiego? Czytaj mój post dokładnie zanim zaczniesz wysnuwać wnioski z d wzięte. Pojęcie to widzę ty masz świetne...
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    fiend_ wrote:
    Gdzie ja napisałem że polecam zakup czegoś takiego? Czytaj mój post dokładnie zanim zaczniesz wysnuwać wnioski z d wzięte.

W takim razie po co o tym napisałeś w tym temacie ?

Ja wyżej wspominałem o tych CPU od AMD, ale widzisz, że nie działają tak wcale dużo dłużej na baterii, a wydajność jest nieporównywalnie słabsza.
    zieloczek100
    Level 38  
    Z tego wszystkiego dojdzie do awantury ;)

Czyli szukać czegoś na B950/60 tak?
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    zieloczek100 wrote:
    Czyli szukać czegoś na B950/60 tak?

Tak w klasie ~1300zł tylko B950/B960
    Gdybyś był w stanie wydać więcej to wtedy polecałbym już i3 2330M/2350M.

Ogólnie musiałbym Ci źle życzyć aby polecać AMD (choć przykro to brzmi, ponieważ jak psiałem kibicuję tej firmie).
    zieloczek100
    Level 38  
    Nie jestem totalnym laikiem w tych sprawach, pytałem o poradę ponieważ, siostra potrzebuje czegoś głównie do internetu a nie chcę, aby wydała pieniądze w błoto.
    Laptopami się nie interesowałem, dopiero teraz gdy poważnie myślimy o jego zakupie, zacząłem czytać, testy itp, ale jeżeli mam powoływać się na stare opinie, to wolałem napisać temat tutaj, tutaj tzn w miejscu w którym wiem, że siedzą ludzie znający się na temacie ;)

Wiem, że intel vs AMD zwycięży Intel, tylko wiadomo jaki budżet taki sprzęt, osobiście w moim PC mam starego poczciwego AMD Athlon II 640 ;)
    qwertasdfgqwertasdfg
    Level 15  
    zieloczek100 wrote:
    Wiem, że intel vs AMD zwycięży Intel, tylko wiadomo jaki budżet taki sprzęt, osobiście w moim PC mam starego poczciwego AMD Athlon II 640 ;)

W desktop AMD jest już na zdecydowanie lepszej pozycji względem Intela niż w laptopach.

Moim zdaniem kupując dziś B960 i w jakiejś przyszłości dokupując SSD będziemy mieć wydajnego "biurowego" laptopa na lata.