Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterowanie wyjściem/wejściem w kamerze Vivotek

immek 06 Paź 2012 14:47 1248 6
  • #1 06 Paź 2012 14:47
    immek
    Poziom 10  

    Witam,
    Jakiś czas temu zamontowałem w domu kamerę Vivotek FD8161 ( instrukcja 12MB ).
    Kamerę podłączyłem poprzez PoE i ogólnie nie miałem większych problemów z jej konfiguracją. Udało mi się m.in. zrobić powiadamianie sms, podgląd i sterowanie trybem działania z androida..
    Wybierając kamerę specjalnie szukałem modelu ze złączami I/O. Teraz chciałbym je wykorzystać i dodać do niej sygnalizator alarmowy oraz czujkę dymu. Mam jednak mały problem.

    Napięcie pomiędzy złączem +12V(pin 1) i ground(4) jest prawidłowe i wynosi około 11,8V. Szczerze mówiąc myślałem, że wystarczy sygnalizator (sterowany napięciem 12V) podłączyć pomiędzy output(2) i ground(4) i sprawa załatwiona. Jednak napięcie to po aktywacji wyjścia wynosi zaledwie 0,18V. Czy jest to prawidłowa wartość? Czy powinienem użyć jakiegoś przekaźnika sterowanego takim napięciem? Prosiłbym o podpowiedź...

    Poniżej schemat bloczka z instrukcji:
    Sterowanie wyjściem/wejściem w kamerze Vivotek

    Dziękuję.

    0 6
  • Relpol
  • Relpol
  • #3 06 Paź 2012 18:05
    immek
    Poziom 10  

    Dziękuję Ci za odpowiedź. Mimo wszystko mam wątpliwości :/
    W konfiguracji kamery mogę ustawić czy aktywne wyjście ma być "open" czy "grounded", także chyba powinna być możliwość podłączenia zarówno do +12V(1) jak i do ground(4)?
    Tak jak wspominałem w pierwszym poście - mierząc napięcie +12V(1) - ground(4) mam 11,8V.
    Przy wyłączonym wyjściu: +12V(1) - output(2) 11,8V i output(2) - ground(4) 0V.
    Przy włączonym wyjściu: +12V(1) - output(2) 11,6V i output(2) - ground(4) 0,18V.
    Przełączając domyślny stan wyjścia mam wartości analogicznie odwrotne.
    Czyli samo włączanie/wyłączanie niby działa, ale nie rozumiem skąd 0,18V? Chyba sygnalizator nie może być sterowany 11,6V -> 11,8V ?
    Wybacz jeżeli wypisuję herezje...

    0
  • #4 06 Paź 2012 18:49
    sharp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Spójrz na rysunek: wyjście to styki 1 i 2, wejście 3 i 4.
    Nie możesz mieszać wejść z wyjściami.
    Obciążenie podłączasz między 1 i 2. W stanie "open" nie ma między nimi napięcia - podłączony sygnalizator nie działa. W stanie "grounded" wyjście 2 zwarte jest przez tranzystor z masą, występuje napięcie 12V pomiędzy 1 i 2 co skutkuje pracą podłączonego sygnalizatora.

    0
  • #5 06 Paź 2012 19:27
    immek
    Poziom 10  

    Ale właśnie o to chodzi że nie jest tak jak piszesz :/
    Zarówno przy włączonym jak i wyłączonym wyjściu pomiędzy (1) i (2) jest napięcie. Odpowiednio 11,8V i 11,6V. Powinno być 11,8V i 0V.

    Wydaje mi się, że rozumiem co piszesz i zgadzam się, że tak teoretycznie powinno być. Niestety jest inaczej.

    0
  • #7 06 Paź 2012 20:04
    immek
    Poziom 10  

    OK, wszystko jasne :).
    Obciążyłem i napięcia się zgadzają - z tego wynikał problem.

    Dzięki za pomoc!

    0