Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bosch HSV465 - spada temperatura pieczenia

tomeki1825 07 Paź 2012 13:20 915 0
  • #1
    tomeki1825
    Poziom 9  
    Witam. Mam pytanie dotyczące kuchni gazowo -elektrycznej bosch HSV465.
    Podejrzewam usterkę termostatu piekarnika.
    Podczas pieczenia /pokrętło termostatu 180°C/ kuchnia nagrzewa się do zadanej temperatury tj. 183°C i wyłącza grzałki /żona używa na ogół podczas pieczenia grzania góra + dół/ następnie po pewnym czasie temperatura spada do ok 176°C i termostat znów załącza grzałki. Wszystko jest ok. przez ok. 30 minut. Później średnia temperatura spada o ok. 20°C, tj. termostat włącza i wyłącza grzałki w przedziale 168-160°C. Czy to normalne w uszkodzonym termostacie że na początku pieczenia termostat działa właściwie a później wariuje?
    Kuchnia ma 10 lat, do tej pory działała doskonale, termostat mechaniczny, temperaturę mierzyłem multimetrem z czujnikiem temperatury. Nie mam zbytniego doświadczenia z termostatami, poza tym mam pewną orientację w urządzeniach tego typu. Ponadto zastanawiam się gdzie znajduję się czujnik termostatu? Nie chcę rozkręcać bez potrzeby całej kuchni. Myślę że może być za osłoną wentylatora termoobiegu.