Witam posiadam dysk hitachi. Dysk pochodzi z konsoli xbox360 ale jest przerobiony na zewnętrzny, Otóż wczoraj miałem go podłączonego pod konsole. Dzisiaj chciałem zgrać coś na dysk a tu komunikat żeby go sformatować. System plików raw. Dysk zachowywał się dziwnie cały czas pracował. Sprawdzenie w hdtune kończyło się wyłączeniem programu. Podłączyłem dysk bezpośrednio pod sata i hdtune zaczęło test pojawiały sie czerwone kratki ale program się wieszał. Po jakimś czasie dysk przestał pracować i zaczął się w miarę normalnie zachowywać. Powróciła partycja która jest w fat32,dane na partycji daje się odczytać.Ale nie zależy mi na nich. Problem tkwi w tym że diagnostyka smart nie działa pod tym dyskiem mimo że dysk obsługuje. Hdtune zrobiło test powierzchni dysku i wszystkie kratki zielone. Kłopot jest w tym Ze nie mogę nic zapisać na dysku ani go z formatować. nawet skasować nie mogę. Pojawia się błąd sytemu plików czy jakoś tak przy próbie stworzenia folderu. Aha czasem słychać jakiś pisk z dysku np po prubie skopiowania czegoś. nigdy tego nie słyszałem. Czy dysk to już szmelc???