logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD nie można sformatować ,ani nic na niego skopiować.

Davvvi 07 Paź 2012 21:17 2379 7
REKLAMA
  • #1 11388187
    Davvvi
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    Witam posiadam dysk hitachi. Dysk pochodzi z konsoli xbox360 ale jest przerobiony na zewnętrzny, Otóż wczoraj miałem go podłączonego pod konsole. Dzisiaj chciałem zgrać coś na dysk a tu komunikat żeby go sformatować. System plików raw. Dysk zachowywał się dziwnie cały czas pracował. Sprawdzenie w hdtune kończyło się wyłączeniem programu. Podłączyłem dysk bezpośrednio pod sata i hdtune zaczęło test pojawiały sie czerwone kratki ale program się wieszał. Po jakimś czasie dysk przestał pracować i zaczął się w miarę normalnie zachowywać. Powróciła partycja która jest w fat32,dane na partycji daje się odczytać.Ale nie zależy mi na nich. Problem tkwi w tym że diagnostyka smart nie działa pod tym dyskiem mimo że dysk obsługuje. Hdtune zrobiło test powierzchni dysku i wszystkie kratki zielone. Kłopot jest w tym Ze nie mogę nic zapisać na dysku ani go z formatować. nawet skasować nie mogę. Pojawia się błąd sytemu plików czy jakoś tak przy próbie stworzenia folderu. Aha czasem słychać jakiś pisk z dysku np po prubie skopiowania czegoś. nigdy tego nie słyszałem. Czy dysk to już szmelc???
  • REKLAMA
  • #2 11388613
    piotr-87
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Jeśli ci nie zależy na danych które są na dysku to sformatuj go jakimś programem, w internecie jest sporo programów do formatowania. Ja kartę pamięci formatowałem programem HPUSBFW bo miała format raw i przez Windows nie dało się sformatować. Nie wiem czy tym programem będziesz mógł sformatować dysk zewnętrzny ale spróbować można. Kartę pamięci w tym formacie raw tylko ten program mi sformatował a inne nie dawały rady.

Moderowany przez jankolo:

Ostrzeżenie za wypisywanie kompletnych bzdur.

• REKLAMA
  • #3 11390841
    Davvvi
    Poziom 27  
    Gdy by było można sformatować innym programem to nie pisałbym tematu, Znam się troche na tym. Prawdopodobnie siadła elektronika lub coś z głowicą jest nie tak. odczytuje wmiare bez problemu ale zapisu nie robi i nie formatuje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 11397590
    Davvvi
    Poziom 27  
    Widzisz zapomniałem dopisać że SMART nie mogę podać bo po prostu programy do diagnostyki Smart nie widzą Danych SMART. Może to wina że przez USB ale już podłączałem różne dyski i nie było kłopotu ze SMART.

Hddtune tylko tyle pokazał:
    HDD nie można sformatować ,ani nic na niego skopiować. HDD nie można sformatować ,ani nic na niego skopiować. HDD nie można sformatować ,ani nic na niego skopiować. HDD nie można sformatować ,ani nic na niego skopiować.

Gdy hddtune się odświeżało to zmieniały się parametry , widać na zdjęciach. Smart wyciągnąłem podpinając dysk pod gniazdo SATA. Inne programy nie wyświetlają w ogóle smart.
  • #6 11411166
    Davvvi
    Poziom 27  
    Nic nie da się z tym dyskiem zrobić? Powiedzcie jeśli by ktoś wiedział co padło czy elektronika czy mechanika dysku? bo jeśli elektronika to może bym gdzieś dokupił.
  • #7 11411183
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3518
    Daj screen z CrystalDiskInfo.

Możesz podpiąć dysk bezpośrednio do płyty głównej i odczytać SMART?

Chociaż po objawach i tym ze dysk wydaje dziwne odgłosy to zostaje mu służyć jako przycisk do papieru.
  • #8 11411330
    Davvvi
    Poziom 27  
    CrystalDiskInfo nie wykrywa dysku. Dysk podłączałem pod płytę,pod sata i w temacie wyżej są screeny SMART z hdtune .Wrzuciłem w mhdd i nawet program nie widzi SMART . poza tym eykrył bardzo duo bardzo wolnych sektorów i nie mogł ich nawet naprawić. Pruba czyszczenia dysku powodowała Napis error i zawieszenie się programu. Dysk już odpoczywa sobie w śmietniku tak więc temat do zamknięcia. Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym Hitachi, który pochodzi z konsoli Xbox 360, przerobionym na zewnętrzny. Dysk nie może być sformatowany ani używany do zapisu danych, a system plików jest w formacie RAW. Po podłączeniu do SATA, program HDTune wykazuje problemy z odczytem SMART, a także pojawiają się czerwone kratki podczas testów. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie elektroniki lub głowicy dysku, ponieważ niektóre programy diagnostyczne nie wykrywają SMART. Ostatecznie, po nieudanych próbach naprawy, użytkownik decyduje się na odłożenie dysku do śmietnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA