logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C++ - Jak podzielić program do transmisji danych przez RS232 na pliki?

daniel93 07 Paź 2012 23:51 3282 40
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawnie współdzielić zmienne między kilkoma plikami .cpp w C++, żeby uniknąć błędów zduplikowanej definicji?

Zmienne globalne trzeba zdefiniować tylko raz w jednym pliku .cpp, a w pliku nagłówkowym zostawić jedynie deklaracje z `extern`; nie wolno definiować ich w `.hpp`, bo każdy `#include` tworzy kolejną kopię i linker zgłasza błąd [#11411244][#11410919] Jeśli dana zmienna jest używana wyłącznie w module `UART`, można zrobić ją `static` w tym `.cpp`, żeby nie była widoczna poza tym plikiem [#11411108] W nagłówku powinny więc być deklaracje, a właściwe definicje i inicjalizacja w jednym miejscu w `.cpp` [#11411244] Autorzy zwracają też uwagę, że lepiej byłoby to opakować w klasę zamiast operować na globalach [#11411108][#11391545]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 11388847
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    Napisałem program do transmisji danych przez RS232, który działa gdy jest w jednym pliku. Schody zaczęły się gdy chciałem go podzielić:

main.cpp:
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

UART.cpp:

UART.hpp:

Kompilator wywala takie błędy:
    Kod: Text

Czego zupełnie nie rozumiem, bo wywala mi zduplikowane definicję, a przeciez są zdefiniowane tylko w UART.hpp :|
  • REKLAMA
  • #2 11389905
    szefkozak
    Poziom 11  
    Nie możesz w pliku *.hpp definiować zmiennych, poza zmiennymi const.
  • #3 11391470
    daniel93
    Poziom 29  
    Tylko gdzie? Przeniosłem je na początek głównego pliku i jest jeszcze więcej błędów:

[EDIT]
    Jak wrzuciłem je do pliku UART.cpp to problem jest ze zmiennymi w pliku main.cpp:
  • #4 11391482
    gaskoin
    Poziom 38  
    Ocena: 102
    Mają być zadeklarowane w cpp. Z resztą jezyk, w którym tworzysz jest bardzo daleki od C++.
  • REKLAMA
  • #5 11391511
    daniel93
    Poziom 29  
    Ale jak jakaś zmienna jest w dwóch plikach cpp to ma byc zadeklarowana w obu?

Dlaczego daleki?
  • #6 11391540
    stanleysts
    Poziom 27  
    Ocena: 2
    Poprzez dodanie słowa kluczowego extern, gaskoin ma zapewne na myśli to, że to powinno być w jakąś klasę opakowane z wewnętrznymi metodami i odpowiednimi polami.
  • #7 11391545
    gaskoin
    Poziom 38  
    Bo C++ jest językiem obiektowym a nie funkcyjnym. Powinieneś to jakoś opakować rozsądnie w klasy. To co napisałeś to takie C rozszerzone o biblioteki C++.

Rozwiązaniem typu walnięcie młotem jest deklaracja tych zmiennych w *.cpp a w hpp dodanie deklaracji tych zmiennych poprzedzając je słowem kluczowym extern. Walnięcie młotem dlatego, ponieważ współdzieląc zmienne pomiędzy kilkoma plikami (Ty masz 3 więc przeżyjesz :) ) zaczyna się robić bałagan. Wyobraź sobie co się będzie działo jak będziesz potrzebował wysyłać coś przez RS z 10 różnych plików.

W C robi się to tak, że tworzy się odpowiednie funkcje do ustawiania i zwracania zmiennych z danego pliku. W C++ jest w zasadzie podobnie. Jakbyś opakował to w klasy, to Twój kod w mainie wyglądałby tak:

I nie potrzebowałbyś wcale tych zmiennych mieć jako globalne.
  • #8 11410882
    daniel93
    Poziom 29  
    Pomińmy na razie opakowanie tego w klasy.

Ale jak w ogóle współdzielić zmienną w kilku plikach?

Próbowałem zrobić tak jak pisał gaskoin. Zdefiniowałem zmienne w UART.cpp. A w UART.hpp dodałem definicje tych 2 zmiennych które chce współdzielić ze słówkiem extern i kompilator wywala blędy które nie mają zwiazku ze zmianą jaką wprowadziłem:
  • #9 11410888
    stanleysts
    Poziom 27  
    Pokaż kod jak możesz.
  • REKLAMA
  • #10 11410897
    daniel93
    Poziom 29  
    main.cpp:

UART.cpp

UART.hpp

Zanim dopisałem te 2 linijki były tylko 2 błędy, które wcześniej wklejałem( te o bufn i bufn_i)
  • #11 11410919
    stanleysts
    Poziom 27  
    W pliku nagłówkowym nie możesz mieć tych zmiennych co o nie się pluje, zrób to w pliku .cpp a w .hpp tylko deklaracje z extern. Tak to miałbyś 2 kopie tej samej zmiennej.
  • #12 11411010
    daniel93
    Poziom 29  
    Ale o które dokładnie zmienne Ci chodzi?

Bo on sie pluje o CommTimmeouts itp., a to przeciez nawet nie jest zmienna
  • #13 11411014
    stanleysts
    Poziom 27  
    A to w takim razie to co to jest? Przecież to są obiekty albo zmienne.
  • #14 11411082
    daniel93
    Poziom 29  
    Mógłbyś mi pokazać kolego który fragment hpp powinien być tez w cpp, a w hpp z dodatkiem extern?
  • Pomocny post
    #15 11411108
    stanleysts
    Poziom 27  
    Kod: C / C++

Jeśli np. z niektórych zmiennych korzystasz tylko w module usart a nie w main to możesz je zrobić jako global static (chyba te zmienne const się do tego nadają) i wtedy nie trzeba ich też extern robić bo main z nich nie korzysta
  • Pomocny post
    #16 11411244
    gaskoin
    Poziom 38  
    stanleysts napisał:
    Jeśli np. z niektórych zmiennych korzystasz tylko w module usart a nie w main to możesz je zrobić jako global static (chyba te zmienne const się do tego nadają) i wtedy nie trzeba ich też extern robić bo main z nich nie korzysta

const musi być znany podczas kompilacji a nie jest. Przerzuć te zmienne do pliku cpp i będzie ok.

Ja może wyjaśnię w czym problem. Masz sobie plik hpp, w którym deklarujesz zmienne (nigdy nie wolno tego robić):

Masz też dwa pliki cpp, w których includujesz sobie ten plik hpp:

Co widzi kompilator (a w zasadzie linker)?
    Kompilator w uproszczeniu widzi coś takiego:

Jak w jednym pliku zadeklarujesz takie same zmienne, to otrzymasz taki sam błąd jak Ci wyskakuje. Może nie jest to jasne i oczywiste, ale zmienne zadeklarowane jako globalne, są dostępne nie tylko w obrębie całego pliku, ale całego programu. O fakcie, że zmienne zostały zadeklarowane gdzieś indziej informuje się linker poprzez dodanie słowa kluczowego extern (nie alokuje to pamięci dla zmiennych, jest to jedynie info dla linkera, że zmienna jest w innym pliku). Deklarując zmienną w w pliku nagłówkowym, deklarujesz ją w każdym pliku, w którym ten nagłówek includujesz. Stąd te błędy.
  • #17 11411613
    daniel93
    Poziom 29  
    Ok udało się :)

A jak zrobić ten global static? Robi sie go w cpp czy hpp?

Dodano po 24 [minuty]:

Dopiero teraz zauważyłem posta gaskoin - dzięki, teraz rozumiem o co w tym chodzi. Zastanawiam sie czy nie lepiej było by zrobić oddzielny plik nagłówkowy dla każdego pliku + jeden z globalnymi zmiennymi?

Dodano po 17 [minuty]:

Mam jeszcze pytanie, bo klasy pozwoliłyby mi robić tak:

Jednak mi zalezy, żeby wysyłać wartości liczbowe czyli po prostu pojedyncze bajty. Jak zrobić funkcję żebym mógł robić tak?:

Gdzie każda liczba to osobny bajt, ale problem w tym, żeby ilość bajtów mogła być różna. Tzn w tym przykladzie wysyłam 4 bajty, ale chciałbym w taki sposób wysyłać też 3 albo 10, a funkcja ta pakowała by to do tablicy i informowała ile jest bajtów do wysłania.

Dodano po 41 [minuty]:

Przyszło mi do głowy tylko coś takiego:

Krótsze dane można kończyc zerami, które funkcja zinterpretuje jako koniec
  • #18 11411894
    gaskoin
    Poziom 38  
    Lepszym pomysłem jest użycie jako parametrów wskaźnika na tablicę z danymi oraz jej rozmiar.
  • #19 11412026
    daniel93
    Poziom 29  
    Wiem, że można tak zrobić, ale właśnie chodzi mi o prostu sposób na wypełniamie tej tablicy

Będe używać tego wielokrotnie, dlatego chciałem to uprosić
  • #20 11412098
    stanleysts
    Poziom 27  
    Parametr wskaźnik na tablicę i jej rozmiar to jest prosty wygodny i porzadny sposób.
  • #21 11412107
    daniel93
    Poziom 29  
    Tak, ale nie pozwoli mi to na wpisywanie wartości po przecinku i musze z góry wiedzieć ile tych wartości jest
  • #22 11412327
    stanleysts
    Poziom 27  
    A po co masz po przecinku wpisywać? wpisujesz do tablicy, inrementujesz licznik za każdym razem i potem wskaźnik na tablicę i licznik jako parametry funkcji. To jest imho
    dużo lepsze rozwiązanie.
  • #23 11412414
    daniel93
    Poziom 29  
    Bo to będzie ciąg komend wysyłanych do różnych urządzeń:
    134 - adres urządzenia
    12,34,78,21 - komendy
    145 - CRC8
    255 - sygnał końca ramki

Takie coś dużo wygodniej było by napisać w postaci:
    134,12,34,78,21,145,255 niż jak miałbym wypisywać jeden pod drugim
  • REKLAMA
  • #24 11412590
    stanleysts
    Poziom 27  
    No i ja tak dalej nie wiem, dlaczego nie możesz użyć metody ze wskaźnikiem i rozmiarem...
  • #25 11412612
    gaskoin
    Poziom 38  
    Jest na to wygodny sposób, ale programować obiektowo Ci się nie chce więc nie pomogę :)
  • #26 11412621
    stanleysts
    Poziom 27  
    Chodzi Ci gaskoin o skorzystanie z szablonów, przeładowania czy może jszcze czegoś innego?
  • #27 11412634
    daniel93
    Poziom 29  
    stanleysts,
    Ale ze wskaźnikiem wyglądało by to tak:
    Write(char *buff, dlugosc), a wczesniej by trzeba było wpisywać:
    buff[0] = 134
    buff[1] = 12
    itd

gaskoin, chce mi się tylko jeszcze nie umiem :p
  • #28 11412727
    stanleysts
    Poziom 27  
    No ale podawać bezsensownie niepotrzebne parametry albo wysyłać resztę danych jako zera to lepszy pomysł? Poza tym zrobiłbyś to jeśli nie na klasach to na jakichś strukturach, żeby ładniej wyglądało i było czytelne.
  • #29 11412747
    daniel93
    Poziom 29  
    stanleysts: własnie ze funkcja mogła by wykryć zera i zakończyć transmisje - masz lepszy pomysł żebym mógł polecenie napisać w jednej linijce a nie w 10?
  • #30 11412756
    stanleysts
    Poziom 27  
    Przeładowanie funkcji?
    A jak będziesz chciał wysłać akurat zero a funkcja Ci obcina zera to co?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy podczas dzielenia programu do transmisji danych przez RS232 na kilka plików. W szczególności, wystąpiły błędy związane z deklaracją zmiennych w plikach nagłówkowych (*.hpp) oraz ich użyciem w plikach źródłowych (*.cpp). Uczestnicy dyskusji zasugerowali, aby zmienne globalne były zadeklarowane w plikach *.cpp, a w plikach nagłówkowych używać słowa kluczowego extern. Podkreślono również, że C++ jest językiem obiektowym, co sugeruje, że lepszym rozwiązaniem byłoby opakowanie kodu w klasy. Użytkownik zadał pytanie o sposób współdzielenia zmiennych oraz o to, jak zrealizować funkcję do wysyłania zmiennych liczbowych jako bajtów. W odpowiedziach zaproponowano użycie wskaźników oraz dynamicznej alokacji pamięci, a także omówiono problemy związane z deklarowaniem zmiennych o tej samej nazwie w różnych kontekstach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA