Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

vw Golf 3 - jak podłączyć czujnik poziomu płynu chłodniczego golf 3

mimax1 08 Oct 2012 18:59 14082 5
    mimax1
    Level 9  
    witam chce podłączyć czujnik poziomu płynu chłodniczego,w mk3 1.8 abs. mam zbiorniczek okrągły taki sam jak w mk3 z mk2 z wbudowanym czujnikiem i wtyczką , wychodzą z niej dwa przewody chyba brązowy i jakiś inny nie pamiętam w tej chwili i moje pytania:
    1.czy mam podłączyć pod ten drugi pin licznika foto
    2.jesli tak to który kabelek z tej wtyczki i czy ten który zostanie mam podłączyć do stacyjki? czy to sa "+" czy "-"
    3.czy mogę ewentualnie podpiąć się pod czujnik (któryś z jego 4 kabli) umiejscowiony w króćcu wychodzącym z głowice w stronę chłodnicy
    4. jak dziala taki czujnik poziomu , czy jednym przewodem po włączeniu stacyjki biegnie prąd i w momencie braku płynu (domyślam sie ze opadnięcia pływaka) zostaje puszczony prąd na drugi przewód i w ten sposób zapal się kontrolka czy inaczej to działa?
    szukałem postów znalazłem ten viewtopic.php?f=141&t=374573 niestety nie dokończony
    proszę o porade

Proszę niezwłocznie poprawić pisownię, użyj przycisku "pisownia", pamiętaj o wielkich literach oraz znakach interpunkcyjnych. Nie kasować wpisów moderacyjnych. [ociz]
    kdvc
    Level 24  
    Masz dwa kolory wiec brązowy (masa) do jakiegoś oczka masowego a drugi do licznika (według opisu 2 pin).
    Wskaźnik działa na zasadzie zamknięcia/otwarcia (nie pamiętam już) obiegu w przypadku opadnięcia pływaka i tym samym zapala kontrolkę.
    Co do pyt. 3 po co chcesz się tam podpinać ?? (skoro tam nie ma czujnika poziomu ??).
    mimax1
    Level 9  
    Co do pyt. 3 po co chcesz się tam podpinać ?? (skoro tam nie ma czujnika poziomu ??).[/quote]

chcialem sie tam podpiąć zeby nie musial ciagnac okablowania do czujnika ktorys z kambli podaje tez przeciesz sygnal do kontrolki temperatury(nie mam tu na mysli wskaznika temperatury) tylko kontrolke ktora sie zapala podczas zaplonu i gasnie po odpaleniu silnika to chyba kontrolka przegrania silnika prawda?
    kdvc
    Level 24  
    Tamte czujniki też odpowiadają za prawidłową prace wtrysku itp. i po prostu zostaw je w spokoju .
    Powiedz co się stało z oryginalnym kablem od wskaźnika poziomu cieczy ??
    ociz
    Moderator of Cars
    Tam gdzie fabrycznie nie ma czujnika poziomu płynu chłodzącego odpowiadający za to pin w zegarach jest podłączony na stałe do masy. Przerwanie tego obwodu powoduje zapalanie kontrolki.
    mimax1
    Level 9  
    oryginalnie nie ma tam podlaczenia takiego czujnika w tym samochodzie a przydał by sie,
    "ociz" skoro piszesz ze tak jest moze czujnik Caly czas podaje masę a dopiero gdy brakuje cieczy to rozłącza go i jak mówisz z braku masy zapal się kontrolka,
    ps. "ociz" ale jakim sposobem zapala sie ta kontrolka przy zapłonie skoro cały czas ten pin jest podłączony? jesteś pewien ze tak to działa.
    ja jeszcze sprawdzę na jakiej zasadzie działa ten czujnik w zbiorniczku czy przerywa napięcie z braku cieczy ,czy je podaje.