Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Seat Arosa - Nie trzyma temperatury.

kryst16 09 Oct 2012 20:02 5358 9
    kryst16
    Level 22  
    Mam samochód seat Arosa 1.0
    Gdy jadę w trasie silnik prawie nie trzyma temperatury ( wskazówka leży na 70 stopniach czasem 80) a gdy stoję w korku to temperatura dochodzi do 90 stopni ale po rozpoczęciu jazdy też szybko opada.

Przy jeździe z nadmuchów leci dość ciepłe powietrze ale nie gorące.

Czy to może być wina termostatu??

Jadąc np. 22 km do pracy dzisiaj rano praktycznie się nie podniosła z 70 stopni. Wracając było cieplej gdzieś plus 15 doszła do 75-80.

Czy to normalne?? Czy silnik powinien trzymać około 90 stopni??
  • Helpful post
    dodge1975
    Level 13  
    Witam,
    Na sto procent termostat poszedł na emeryturę ;) Jest on cały czas otwarty i puszcza duzy obieg chłodziwa na chłodnicę.
    Zmień termostat na nowy i będzie git.
    Silnik powinien oscylować w granicach 90*C ale to nie jest regułą.
    Pozdrawiam
    kryst16
    Level 22  
    Jeśli był by uszkodzony termostat to dolny wąż chłodnicy powinien być ciepły??
  • Helpful post
    dodge1975
    Level 13  
    Dolny i górny będą ciepłe ale nie tędy droga....
    Jak wcześniej wspominałem masz typowe objawy otwartego / zaciętego termostatu. Sprawa wygląda tak- termostat ma w sobie mieszankę parafiny z innymi paskudztwami, których proporcje są obliczone na odpowiednią rozszerzalność cieplną lub bimetal. Gdy ta substancja jest ogrzewana przez wodę automatycznie ustala ona swoja objętością otwarcie termostatu. Ciecz wypłynie z termostatu przez nieszczelność w nim lub termostat się zacina- na stałe mamy otwarty duży obieg. No i wtedy mamy problemy z rozgrzewaniem się auta podczas jazdy. A gdy staniemy autem i nie jedziemy temperatura rośnie. A zimą będzie jeszcze gorzej- brak ogrzewania a nawet lodownia w aucie.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    Golf90
    Level 23  
    Dokładnie tak , gdy termostat się zatnie(jest otwarty) dolny i górny przewód od chłodnicy będą ciepłe. Możesz zrobić mały test, zasłoń chłodnice (karton) zrób kilkanaście kilometrów i obserwuj temperaturę, gdy złapie dość szybko temperaturę 90' podczas jazdy. to masz pewność że to termostat.
  • Helpful post
    lordwro
    Level 12  
    Nie ma co kombinować tylko wymieniaj termostat. Koszt niewielki a wymiana prosta. Silnik (nawet 1.0) powinien się dosyć szybko nagrzać i trzymać równe 90 stopni.
    kryst16
    Level 22  
    Dzisiaj sprawdziłem i po około 30 km wskaźnik wskazywał lekko ponad 70 stopni dolny wąż był zimny a górny gorący. Rozgrzeje silnik do 80-85 stopni i sprawdzę czy dolny wąż jest zimny bo gdzieś w okolicach 90 termostat powinien się otworzyć.
    On się zamyka i otwiera ale chyba zbyt wcześnie. Gdyż ciepłe powietrze z nawiewów leci już po około 3 km jazdy (obroty 2500 i kolejny bieg czyli delikatnej jazdy). Ale nie spotkałem się jeszcze żeby z nawiewu leciało bardzo gorące powietrze.
    Dla pewności wymienię termostat chyba że to czujnik temperatury nawala i źle wskazuje.
    dodge1975
    Level 13  
    Wymień termostat i jeśli to zrobisz po odpowietrzeniu układu, zwłaszcza nagrzewnicy, gdy silnik się nagrzeje to nawiew będzie parzył. Oczywiście jeśli nie masz zabrudzonei i zakamienionej nagrzewnicy, ale to teraz nieważne. Zmieniaj termostat i po krzyku.

"On się zamyka i otwiera ale chyba zbyt wcześnie. Gdyż ciepłe powietrze z nawiewów leci już po około 3 km jazdy (obroty 2500 i kolejny bieg czyli delikatnej jazdy). Ale nie spotkałem się jeszcze żeby z nawiewu leciało bardzo gorące powietrze.".... - otwiera się za wcześnie lub niedomyka na zimnym. Uszkodzony złom ;)
  • Helpful post
    lordwro
    Level 12  
    Może być jeszcze tak, że zaczyna niedomahać pompa wody. Zacznij od wymiany termostatu. Wg tego co pisałeś wyżej czujnik powinien być ok.
    kryst16
    Level 22  
    Pompa wody nowa wymieniona wraz z paskiem rozrządu dwa tygodnie temu. Zakupiłem ten samochód więc wymieniałem od razu oleje, rozrząd itp.
    To nie wina termostatu. Więc zamykam temat. Prawdopodobnie czujnik ale o tym napisze inny temat gdyż mam kilka pytań.