Dziękuje za odpowiedz ale chyba zdecyduję się na graphita za względu na 2 baterie, jeszcze przemyślę sprawe i jestem ciekaw jak ten graphit się sprwuję w pracy
graphite to lepszy topex - podobno , mam młoto-wiertarkę tej firmy i sprawuje się dobrze . A znalazłem na allegro boscha 12 v i nie wiem czy da rade sobie w wierceniu w metalu
... mam młoto-wiertarkę tej firmy i sprawuje się dobrze . A znalazłem na allegro boscha 12 v i nie wiem czy da rade sobie w wierceniu w metalu
Doprawdy nie rozumiem w jakim celu założyłeś temat skoro już wybrałeś Graphite i jeszcze go zachwalasz jako niezawodny sprzęt. Reklamę robisz czy zwracasz uwagę na promocję ?
Zapewniam ciebie, że wkrętarka Bosch nie jest przeznaczona do wiercenia dziurek w serze i równie dobrze poradzi sobie z wierceniem w metalu.
Nie zastanawia ciebie niska cena kompletu z 2 akumulatorami ?
Jak myślisz, z czego to wynika ? Weź do ręki jedną i drugą to już po samym wykonaniu poznasz.
Druga rzecz - jak często będziesz używał wkrętarkę i jak intensywnie. Jeśli masz kilka dziurek do wywiercenia od święta to weź Graphite. Bosch nie zdąży się zamortyzować, bo w jednym i drugim po latach padną akumulatory.
Ja natomiast kupiłem Bosch i tobie polecam.
Jeżeli porównujesz wkrętarkę renomowanej firmy Bosch z wkrętarką chińskiej produkcji to albo nie wiesz o czym piszesz albo jaja sobie robisz. Graphite to nazwa elektronarzędzi hurtowni Topex. W Bosch-u akumulatory długie lata posłużą.
Według mnie brakuje mu Voltów bo różnica w mocy miedzy 12v a 14,4v nie jest wielka. Mam Makitę 12v i daje radę. Cały czas mam na myśli akumulatory NiCd.
Witam. Napięcie nie jest tak bardzo istotne jak pojemność akumulatora (porównaj amperogodziny) oraz rodzaj akumulatora. Ni-cd mają efekt pamięci i wymagają pełnego rozładowywania i ładowania, ale też obliczone są na jakąś ilość cykli i wcześniej czy później padną. Wcześniej niż Ni-mg, zwłaszcza jeśli pozwolisz na pracę w zwarciu, czyli zakleszczone wiertło a Ty dalej trzymasz włączone obroty. Moje pierwsze kontakty z Boschem 18V były z kadmowymi bateriami 1,8Ah (obecnie mniej niż 2Ah bym nie kupił), po roku ostrej pracy padły i poczułem w kieszeni zakup magnezowych 3Ah i różnicę w pracy. Niestety rozwiązania technologiczne nie pozwalają wymienić magnezowych na litowo jonowe, dlatego to już jest inna liga.
Generalnie trik często polega że w ofercie jest dobry sprzęt, ale jak oferta jest zbyt dobra, to na pewno nie doczytasz łatwo że baterie są kiepściutkie i musisz liczyć się z wymianą ich.
PS mam wkrętarke impulsową (Bosch oczywiście) z dwiema bateryjkami 11,1V Li-ion czas ładowania 0,5h i wcale nie narzekam że małe napięcie- malutka i leciutka, ale nim jedna bateria się rozładuje, druga już czeka.. Poza tym do tego zestawu można dokupić bez baterii inne bezprzewodowe narzędzia- ja w sumie do tych baterii mam już trzy- czyli głównie trzeba też pomyśleć o przyszłości, ale zawsze dokładnie o samych bateriach.
wkrętarka posiada 2 akumulatory NiCd 12V typu O-PACK o pojemności 1,5Ah i 60 minutową ładowarkę cyfrową. Wkrętarka pracowała kolejne dni i daje rade sobie ze wszystkim jestem naprawdę z niej zadowolony
Ponieważ moja Makita nie posiadała hamulca wrzeciona kupiłem Bosch-a 14,4v. Akumulatory litowo-jonowe nie mają efektu pamięci i szybko się nie rozładowują, gdy leżą. Zakup myślę, że będzie na lata.
Nawet Li-ion może choćby wskutek wstrząsów lub pracy na zwarciu stracić ogniwo i akumulator idzie do szuflady bo może się przyda... 36V, jedno ogniwo zwarte norbi2566 co parę miesięcy sprawdź czas ładowania czy nie trwa krócej niż godzinę i jakie masz napięcie na akumulatorach po naładowaniu