logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ogrzewanie grzejników poprzez kabel grzejny ,czy spełni funkcje?

dj.mef 10 Paź 2012 19:39 2448 13
REKLAMA
  • #1 11398167
    dj.mef
    Poziom 10  
    witam mam kawalerke w kamienicy na parterze o pow 28 m kw i h=3,0m (moge obnizyc) ogrzewam ja elektrycznie poprzez konwektor 2000w chcac zmniejszyc troche ilosc zuzywanych kilowatów chciałbym zainstalowac 2 kaloryfery połączyc je w zamkniety obieg rurkami miedzianymi czy innymi o łącznej dlugosci max 6 m napełnic woda lub glikolem i do rurek przyczepic kabel grzejny np. hot protector 65 który( znalazłem taki na stronie www.luxbud.com.pl) utrzymuje stałą temperature wody np. 65st/c poprzez zastosowanie regulatora temperatury i teraz nasuwa sie pytanie czy cos takiego spełni swoja funkcje (centralne ogrzewanie) czy niezbedna bedzie pompka cyrkulacyjna i czy dodatkowo zainstalowac grzałke na któryms z kaloryferów zeby wspomoc ten kabel. bardzo prosze o pomoc. :cry:

Proszę poprawić błędy pisowni
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    mod - mirrzo
  • REKLAMA
  • #2 11398278
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 11398291
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    dj.mef napisał:
    pytanie czy cos takiego spełni swoja funkcje (centralne ogrzewanie) czy niezbedna bedzie pompka cyrkulacyjna i czy dodatkowo zainstalowac grzałke na któryms z kaloryferów zeby wspomoc ten kabel. bardzo prosze o pomoc. :cry:
    Prościej i taniej zostać przy aktualnym ogrzewaniu.

Dodano po 2 [minuty]:

Jakie podobieństwo tematów :D
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2391101.html#11369633
  • #4 11398302
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Jeśli masz 2-gą taryfę piec akumulacyjny.
    W okresach przejściowych ewentualnie pompa ciepła.
  • REKLAMA
  • #5 11399043
    dj.mef
    Poziom 10  
    mam drugą taryfę i np za poprzednią zimę miałem do zapłacenia 3 prognozy po 497zl i po sezonie 800zl wyrównanie, wiec robi sie nie mała sumka 2300 i ogrzewanie konwekcyjne raczej odpada, co do kabla to ma moc około 18w/mb wiec kładąc 6m mamy około 120w wiec tyle co stara żarówka a woda ciepła myślałem o kotle dwu-funkcyjnym ale tez odpada bo do koszt minimum 4000-5000 zl a rachunki za gaz pewnie około 400zl

Proszę poprawić błędy pisowni
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    mod - mirrzo
  • REKLAMA
  • #6 11399119
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11399140
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Jerzykowski napisał:
    dj.mef napisał:
    wiec kładąc 6m mamy około 120w wiec tyle co stara żarówka
    I co myślisz że tymi 120 watami ogrzejesz mieszkanie? Praw fizyki nie oszukasz, pomysł bez szans na powodzenie.

A po co więcej watów ? Kabel nawet w najsilniejsze mrozy przy tej mocy nie zmarznie :D .

PS
    Proszę nie porównywać konwektorów do pieców akumulacyjnych gdyż te drugie pobierają wyłącznie tańszą energię (taryfa nocna).
  • #8 11399460
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Te kable nie nadaja sie do takiego grzania, musza oddawac cieplo cala powierzchnia dookola, innaczej beda sie przegrzewac i zniszczy sie izolacja.
  • #9 11399562
    dj.mef
    Poziom 10  
    saskia napisał:
    Te kable nie nadaja sie do takiego grzania, musza oddawac cieplo cala powierzchnia dookola, innaczej beda sie przegrzewac i zniszczy sie izolacja.
    to nie jest kabel przeznaczony do ogrzewania podłogowego, nie powinien się przegrzać służy do utrzymania zadanej mu temperatury myślę ze żeby się nie przegrzał służy temu izolacja na rurze która oddaje równomiernie ciepło i chroni przed warunkami zewnętrznymi. No chyba ze się mylę to z góry przepraszam.głównie chodzi mi o to czy takie rozwiązanie spełni daną funkcje proszę o radę.
    Dzięki :)

Za notoryczne łamanie regulaminu i lekceważenie poleceń moderatora udzielam ostrzeżenia.
  • #10 11401593
    trance123
    Poziom 21  
    Ocena: 134
    Moim zdaniem idziesz w złą stronę zmniejsz wysokość sufitu a będziesz miał mniej do ogrzania i nie ważne czy tym grzejnikiem czy kablem.
  • REKLAMA
  • #11 11402907
    lopq
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Moim zdaniem jest wiele lepszych rozwiązań w samym ogrzewaniu elektrycznym. Nie namawiam Cię do gazu z butli, ale ten pomysł jest chybiony.
  • #12 11405796
    dj.mef
    Poziom 10  
    ok myśle ze zacznę od obniżenia sufitu potem izolacja podłogi i wtedy pomyśle co dalej z tym robić

Dodano po 6 [minuty]:

jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, podobny problem, lub wie jak zrobić jakieś perpetuum mobile które będzie tanie w eksploatacji i niedrogie w wykonaniu chętnie go wysłucham :)
  • #13 11416832
    lopq
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Perpetum nie istnieje, ale bez kosmicznych nakładów na sprzęt i własnym montażem możesz pomyśleć o promiennikach podczerwieni. Do pokojów jakieś panelowe. Jest tego pełno, nawet zadrukowane jakimś obrazem. Do łazienki jeszcze taniej zamontować promiennik lampowy taki jak saunach.
  • #14 12124842
    dj.mef
    Poziom 10  
    Na razie obniżyłem sufit jest trochę cieplej a grzeje sie konwektorem do póki nie wymyśle jakiegoś taniego ogrzewania wiec zamykam temat dzięki za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa instalację grzejników z kablem grzejnym w kawalerce o powierzchni 28 m², aby zmniejszyć zużycie energii elektrycznej. Planuje połączyć dwa kaloryfery w zamknięty obieg z rurkami miedzianymi, napełnionymi wodą lub glikolem, i zastosować kabel grzejny Hot Protector 65, który utrzymuje temperaturę wody na poziomie 65°C. W dyskusji pojawiają się wątpliwości co do efektywności tego rozwiązania, zwłaszcza przy mocy kabla wynoszącej 120 W na 6 m, co może być niewystarczające do ogrzania mieszkania. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem mogą być piece akumulacyjne lub promienniki podczerwieni. Ostatecznie autor planuje obniżenie sufitu i izolację podłogi jako pierwsze kroki w kierunku poprawy efektywności ogrzewania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA