Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

rozne sposoby uruchomienia, komp nie dziala !!!

michomis 28 Jan 2005 23:46 1995 21
Testo
  • #1
    michomis
    Level 11  
    witam
    mam nastepujacy problem:
    Komputer uruchamia sie w specyficzny sposob, otoz, komputer uruchamia sie po wykasowaniu CMOS zworka na plycie ale przy ponownym wlaczeniu przyciskiem power (lub zwarciem tej zworki od power na plycie, wiec wykluczam niesprawna obudowe) nie wlacza sie. Objawy to: dysk pracuje, ale nie wczytuje systemu, monitor sie nie wlacza. Zostaly wykluczone:
    1. monitor - byl testowany na 2 komputerach
    2. karta graficzna - testowana na innym
    3. pamiec - jak wyzej
    4. dysk formatowany na innym komputerze, oraz sprawdzany odczyt danych, dziala, pozatym pelny skan
    5. plyta glowna oraz zasilacz wymieniony na nowe
    6. bateria na plycie sprawdzana
    7. wentylatory sie obracaja
    8. kable od dysku zmieniane
    9. bez podlaczonego dysku, linuks z plyty CD sie uruchamia i mozna pracowac (prosze nie zalecac przejscia z systemu windows na linuks :)
    probowalem takze podlaczac na rozne sposoby, wszystko i u paru roznych uzytkownikow. floppy odlaczony.
    jedynie procek grzeje sie, ale pracuje pod wspomnianym linuksem.
    Juz naprawde niewiem co to moze byc. Zglupialem. Prosze o Pomoc !
  • Testo
  • #2
    maciejwawa
    Level 13  
    podłącz zasilacz do płyty wyposażonej w procka, ram i kartę graficzną.
    i monitor.Rozumiem, że sytem startuje gdy resetujesz ustawienia setapu.
    i po ponownym starcie przestaje się włączać?.
  • #3
    hasen1
    Level 22  
    Witam :wink:

    To podaj jeszcze model płyty, procesora, wielkość pamięci RAM i zastosowaną grafikę.

    Czy płyta po uruchomieniu wydaje jakieś piknięcia z głośnika ?

    Pozdro 8-)
  • #4
    kpodstawa
    Level 33  
    Czy komputer po ewentualnym uruchomieniu przez wykasowanie CMOS
    pozwala wejść do Set-Up, a jeżeli tak, to czy zachowuje wprowadzone
    ustawienia?

    Miałem inne kłopoty z płytami głównymi, ale też z dziedziny BIOS-CMOS.
    Raz to była tak uszkodzona bateryjka podtrzymująca, że zerowała pamięć
    nieulotną - zwierała wszystko do napięcia 0,2-0,5 V. Pomiar napięcia
    bez obciążenia po wylutowaniu pokazywał ok. 3,6 V i to było mylące
    Po wymianie bateryjki, a ściślej akumulatorka, wszystko było w porządku.
    Z bateryjką pastylkową może być podobnie (trzeba by zmierzyć
    multimetrem z testerem ogniw) lub coś może być źle z jej gniazdem
    na płycie głównej, np. nie styka lub zwiera

    Innym razem nie miałem dokumentacji i nie wiedziałem, że ktoś zwarł
    jumper zerowania/zasilania w jakąs taką pozycję, że zapisane w CMOS
    dane ulatniały się po wyłączeniu zasilania komputera i wszystko trzeba
    było pracowicie wpisywać w Set-Up od nowa. Jeżeli masz dokumentację
    do płyty głównej, to może przejrzyj ją jeszcze raz, bo może coś
    przeoczyłeś przy ustawianiu zworek, np. ochronę Flash-BIOS lub coś
    podobnego

    A jeżeli komputer uruchamia się po wyzerowaniu, to czy daje pozytywny
    sygnał autotestu POST jednym krótkim pisknięciem?

    Awaria, którą opisałeś nie jest związana z systemem operacyjnym,
    czyli Linuksa nie ma się co czepiać, bo komputer źle pracuje jeszcze
    przed wczytaniem systemu operacyjnego. Optowałbym za uszkodzeniem
    pamięci nieulotnej lub jej zasilania lub traci się informacja o twardym
    dysku i komputer zatrzymuje się na próbie skomunikowania się
    z napędem podczas uruchamiania
  • #5
    datexws
    Level 14  
    Witam. Hm ciekawa sprawa, ale wszystko wskazuje na grafikę mimo iż na innym kompie chodzi. Jeżeli zasilacz ci startje po przyciśnięciu przycisku power i dysk zaczyna się kreęcić to jako pierwszy powinien ci się zgłosić bios grafiki , chyba że ustawienia w biosie stanowią inaczej. Piszesz iż wymieniłeś płytę a co z pamięcią bios ? jeśli scalak ze starej płyty to moż e tu pies leży pogrzebany ? Pozdrawiam.
  • #6
    michomis
    Level 11  
    do maciejwawa:
    jest dokladnie tak jak piszesz - komp po restarcie ponownym wlaczy sie jesli CMOS jest zresetowany. czasem mozna system uruchomic jeszcze raz, a potem jest juz lipa.

    Pozatym zauwazylem tez ze POMAGA WYCIAGNIECIE WTYCZKI NA PARE MINUT Z ZASILACZA, wtedy bez resetowania CMOS-u mozna uruchomic komputer.

    do hasen1:
    plyta to ASUS P4800S-x chyba tak sie nazywa, nie jestem teraz u siebie wiec trudno sprawdzic.

    pamiec to 256MB DDR 333 Mhz
    procek - Celeron 1.7
    grafka - Prolink GF 5200 Ultimate 128 MB

    Jesli uruchamia sie normalnie to glosnik wydaje jeden "pik"
    jesli sie nie uruchamia to nie wydaje dzwiekow w ogole

    do kpodstawa:

    komputer pozwala wejsc do setupu po resecie CMOS, nie zachowuje jednak ustawien i pyta czy zrobic domyslne.

    tak - komputer po wyzerowaniu daje pozytywny wynik autotestu jednym "pik" z glosniczka


    do wszystkich:
    problem dalej nie rozwiazany i czekam wciaz na propozycje - jak nie da sie nic zrobic to chyba oddam komputer do serwisu !! pierwszy raz w zyciu !!
    dziekuje i pozdrawiam
  • Testo
  • #7
    TONI_2003
    Moderator
    Witam! ... wiem że sprawdzałeś baterię ale nie wiem jak więc proponuje Byś jednak ją wymienił na nową koszt jest niewielki . Napisałeś że : „ płyta główna oraz zasilacz wymieniony na nowe” jak to należy interpretować czy są fabrycznie nowe? Jakiej marki i jaki to model zasilacza jaka jest podana wartość na tabliczce znamionowej przy wartości +5VSB ?
    Pozdrawiam i czekam.
  • #8
    yaurent
    Level 23  
    Zobacz, czy czasem powodem nie jest jakieś zwarcie np zgięta nóżka we wtyczce klawiatury lub myszy, a także sprawdź czy przyciski power on i reset działają poprawnie. Osobiście miałem też przypadek, że obudowa była źle skręcona i karta grafiki źle siedziała w slocie AGP uniemożliwiając poprawny start.
  • #9
    michomis
    Level 11  
    do toni_2003

    plyta i zasilacz sa fabrycznie nowe
    zasilacz jest na 350W i sprawdzalem wg instrukcji do plyty ile powinno byc przy +5VSB, jest 2A a powinno byc minimalnie 1A. przy +12V powinno byc min. 8A a jest 15A wiec to chyba ok. zasilacz jest niestety NONAME, ale nie chcialem kupowac takiego za 200zl zeby sie okazalo ze to nie jego wina jednak.

    pozatym teraz dzialam bez baterii, inne baterie tez sprawdzalem, nawet taka niestandardowa co ma 3,5V

    do yaurent

    zdemontowalem cala obudowe i dzialam bez niej. power symuluje wkretakiem zwierajac dwie nozki.
  • #11
    michomis
    Level 11  
    moze jeszcze jedna wazna informacja !!

    otoz moge odpalic komputer bez resetowania CMOS-u, jesli wylacze zasilanie poprzez odlaczenie wtyczki z zasilacza (badz wylacze listwe zasilajaca) na pare minut. BIOS pamieta ustawienia, ale pisze o "overclockingu", ja oczywiscie nie mieszalem nic w tamtych ustawieniach, sa domyslne, ale moze nalezy tu szukac problemu ? nie chce za bardzo mieszac w tych ustawieniach dlatego pytam :)
  • #12
    Zbynia
    Level 31  
    domyslne moga sie ustawic po wyciagnieciu wtyczki - w komputerach typu atx nie wylacza sie zasilania!!!!!

    dwa ze bez baterii to sobie mozesz.....
    masz miec baterie!!!!

    dane z kartki na zasilaczu mozesz sobie rowniez wszadzic wiesz gdzie.....

    zwieraj dalej srubowkretem.......
  • #13
    michomis
    Level 11  
    do zbynia

    moze i sie nie wylacza, wiem ze wtedy plyta nie ma zasilania.
    a z bateria czy bez to komp zachowuje sie tak samo, po prostu sprawdzam wszystkie mozliwe opcje.
    teraz a propo tego wlaczania z plyty to mysle nad wstawieniem tymczasowo wylacznika luzem :D tak przynajmniej wiem ze to nie byla wina wylacznika
    pozdrawiam
  • #14
    Zbynia
    Level 31  
    koniecznie przejrzyj ustawienia w biosie
  • #15
    michomis
    Level 11  
    sprawdzilem, nawet uaktualnilem BIOSa, ale problem sie powiekszyl. komp po restarcie wlaczal sie i wylaczal na zmiane na jakies 1-2 sekundy. i tak kilkanascie razy, az w koncu zaskoczyl. czasem uruchomil normalnie system, a czasem powrocil do opisanego juz stanu "uspienia". musialem wrocic do starego biosa :(
  • #16
    K!lleR
    Level 39  
    Jedno co mogę napisać to to, że jeśli się nie zna BIOS to lepiej to zostawić serwisowi, albo michomis sobie robi jajka z nas, ot co.
  • #17
    michomis
    Level 11  
    michomis nie robi sobie jaj, tylko ma powazny problem. a chcialby uniknac serwisu, jesli tylko to mozliwe. a z tym BIOSem probowalem roznych rzeczy i to naprawde nie pomaga. pozdr
  • #18
    datexws
    Level 14  
    Witam. Totalna makabra. Weź sobie jakiegoś znajomka bo na odległość tego nie rozgryziemy. Powodzenia.
  • #19
    Jacck
    Level 26  
    Miałem przypadek że zwarty był na płycie kondensatorek smd włączony równolegle z baterią. Wymiana baterii na nowe nie pomagała ponieważ bateria dość szybko rozładowywała się do zera a ustawienia BIOS-a się kasowały. Po wydłubaniu zwartego kondensatora śrubokrętem i kupieniu nowej baterii problem zniknął.
  • #20
    K!lleR
    Level 39  
    Miałem wczoraj taki przypadek na jednym z komputerów, że komp się nie chciał odpalić a po zresetowaniu CMOS komp ruszył lecz po wyłączeniu znowu lipa ekran czarny. Rozebrałem wszystkie flaki z niego poskładałem na nowo i śmiga. Problem tkwi raczej i jestem pewny na 100% w płycie głównej. Jak wiadomo płyty główne są wielowarstwowe i uszkodzenie ścieżki ( naprzykład jak montujemy pamięć mocno ją dociskamy ) może dawać taki objaw. Jeszcze jedno... Nie działał mi na tej płycie wiatrak chłodzący procesor więc przerobiłem wtyczkę FDD pare kabli i cooler działał, po złożeniu raz jeszcze wszystkiego do kupy nagle CPU FUN zaczął działać prawidłowo na złączu na płycie głównej +12V
  • #21
    mmortka
    Level 2  
    miałem ten sam problem-okazało się jednak ze to pamięc która była w 100% sprawna,ale nie chciała poprawnie działac z płytą główną.jesli wymieniałes pamięc lub płytę główną to chyba będzie to.
    komp odpalał się jedynie po restarcie biosu za kaZdym razem
  • #22
    dziki
    Level 12  
    Sprawdź elektrolity na płycie głównej bo jak z nimi coś nie tak to też mogą odwalać taką kaszane, pozdrawiam.