Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Schemat do skompletowania tokarki

thamian 12 Oct 2012 15:47 2163 3
    thamian
    Level 10  
    Witam

Poprzedni właściciel mieszkania pozostawił mi w komórce tokarkę, niestety jest ona rozłożona na części pierwsze i nie wiem czy jest kompletna.
    Chciałbym złożyć ją także potrzebuję podpowiedzi co jest do czego.
    Zamieszczam zdjęcia tego co pozostało w piwnicy, proszę o podpowiedź co jest a co nie jest składnikiem tokarki i czego ewentualnie jeszcze brakuje.

Schemat do skompletowania tokarkiSchemat do skompletowania tokarkiSchemat do skompletowania tokarki

Schemat do skompletowania tokarkiSchemat do skompletowania tokarkiSchemat do skompletowania tokarki

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html Proszę poprawić. [P.]
    kambal
    Level 12  
    Witam,
    po mojemu są to części od jakiejś rosyjskiej tokarki do drewna.
    Mało szczegółowe zdjęcia, ale brakuje chyba wału między uchwyt tokarski a szajbę, szajby odbiorczej albo zdawczej. No i jakiegoś stołu by to poskręcać:) do toczenia używa się dłut.
    thamian
    Level 10  
    W weekend zrobię lepsze zdjęcia. Wał chyba jest, na razie jest schowany za stół który stoi w komórce, na nim to wszystko było zmontowane.

A mniej więcej co do czego i jak się łączy ?

Może jakiś schemat ?
    Nemonek
    Level 27  
    Hmm, silnik, jak dobrze odczytałem moc 40W i napięcie zasilania ok 90V (?) (ostrożnie z próbami!) - dobry do napędu szczoteczki do zębów, koło pasowe, specyficzne dosyć, na podwójne pasy, dobre do przenoszenia mocy pewnie ok 3-4 kW, dalej mamy podporę jakiegoś wału, prawdopodobnie transmisyjnego i jeszcze chyba podstawa do kolumny wiertarki (do góry nogami), jest jeszcze coś w rodzaju konika tokarskiego, niestety bez tulei ze stożkiem Morse'a do mocowania kła, nie ma wrzeciona z zabierakiem do mocowania uchwytu tokarskiego. Reasumując, raczej ciężko będzie coś użytecznego z tego stworzyć. Inna sprawa, drewno na tokarkach obrabia się na dość dużych obrotach, aby się nie strzępiło, co wymaga dobrego mocowania i sztywnych maszyn, jak również większych mocy niż sinik kolegi. No chyba że to będzie obróbka wykałaczek.