Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SONY TA AX-430 - Wymiana końcówki mocy .

Karolo1001 13 Oct 2012 15:47 5613 15
    Karolo1001
    Level 14  
    Witam Dostałem ostatnio wzmacniacz SONY AX430. Wzmacniacz wybijał bezpiecznik 3,15[A] ,więc rozebrałem i wylutowałem końcówki mocy i obudził się. Po zmierzeniu napięc na końcówkach zastanawia mnie to dlaczego na jednym kanale jest kolejno 0,15 [V] , 50[V], 3[V] a na drugim 63[V], 50[V], [50]. Boję się że jak założę nowe końcówki to padną przy pierwszym włączeniu. Dołączam zdjęcia proszę o radę. Pozdrawiam Karol
    SONY TA AX-430 - Wymiana końcówki mocy . SONY TA AX-430 - Wymiana końcówki mocy . SONY TA AX-430 - Wymiana końcówki mocy . SONY TA AX-430 - Wymiana końcówki mocy . SONY TA AX-430 - Wymiana końcówki mocy . SONY TA AX-430 - Wymiana końcówki mocy . SONY TA AX-430 - Wymiana końcówki mocy . SONY TA AX-430 - Wymiana końcówki mocy .
    000andrzej
    Level 37  
    Karolo1001 wrote:
    więc rozebrałem i wylutowałem końcówki mocy i obudził się. Po zmierzeniu napięc na końcówkach..

Trochę zagmatwane Twoje pytanie. Napisałeś, że wylutowałeś końcówki, a potem pytasz, że masz pomiary takie i takie na końcówkach. Co dla Ciebie oznacza końcówka? Czy same tranzystory końcowe wzmacniacza prądowego?
    W których punktach mierzyłeś te napięcia?
    Jeśli to tak jak ja myślę (a głośno nie napiszę) to masz słuszne obawy.
    Karolo1001
    Level 14  
    Tak tranzystory końcowe :) Napięcia zmierzyłem w miejscach tych tranzystorów i względem masy . Co radzisz ??
    User removed account
    User removed account  
    Karolo1001
    Level 14  
    Sprawdziłem tranzystory niesprawne :( Zastanawia mnie skąd się tam takie wysokie napięcie bierze.
    000andrzej
    Level 37  
    Zgadzam się z DJ Matyasem, ale założę się, że nie sprawdziłeś tranzystorów tzw. sterujących.
    Jeśli wylutowałeś końcowe to założę się, że masz w dalszym ciągu napięcie stałe na wyjściu. Jeśli uszkadzają się tranzystory końcowe to przeważnie idą "sterujące". W każdym razie postępuj zgodnie z przyklejonymi postami w tym dziale dotyczącymi napraw wzmacniaczy.
    User removed account
    User removed account  
    Karolo1001
    Level 14  
    Tylko te wylutowane tzn. końcowe :)
    User removed account
    User removed account  
    Karolo1001
    Level 14  
    W liku powyżej przeczytałem wskazówki ale nic nie wniosły do tego. Czy mają jakieś znaczenie te ceramiczne rezystory bo wydaje mi się że nadpalone są ;) Zamierzam zastąpic je 100 om 5W. Staram się cos kombinowac koncówki będę miał w poniedziałek. Możesz coś doradzic, jakiś schemat ;) . Dziękuję
    Karolo1001
    Level 14  
    No ale tam są fabrycznie 0,1 k om.
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Karolo1001 wrote:
    No ale tam są fabrycznie 0,1 k om.

No ale tam fabrycznie są rezystory 0,1Ω.

SONY TA AX-430 - Wymiana końcówki mocy .

Jeśli dalsze wypowiedzi Kolegi będą świadczyły o braku umiejętności odczytywania oznaczeń elementów elektronicznych, wątek zostanie przeniesiony w bardziej właściwe dlań miejsce.
    3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

GM
    000andrzej
    Level 37  
    Jeśli te rezystory nie mają przerwy, to nie jesteś w stanie zmierzyć jej rezystancji (0,1Ω) miernikiem. Przyjmij, że są dobre. Jeśli schemat, który załączyłem jest podobny do Twojego układu - sprawdź te tranzystory "sterujące".
    Karolo1001
    Level 14  
    Mój błąd z tym oznaczeniem. Po prostu pierwszy raz takie widzę :D Sprawdzę dziś te tranzystory sterujące i dam znac co z nimi :) Pozdrawiam
    Karolo1001
    Level 14  
    Zmierzyłem rezystancję tych rezystorów wszystkie 0,1 Ω czyli prawdopodobnie sprawne. Sprawdziłem tranzystory A1383 i C3514 sprawne :). Przy okazji stabilizatory NEC A985 oraz C2275 ok :) Dorzucam zdjęcie myślę że o nie właśnie chodziło :) Czekam na krytykę :D Pozdrawiam :idea:
    SONY TA AX-430 - Wymiana końcówki mocy . SONY TA AX-430 - Wymiana końcówki mocy . SONY TA AX-430 - Wymiana końcówki mocy .

Dodano po 22 [minuty]:

Czy mogę zastąpić te tranzystory końcowe BD249C oraz BD250C ? Pozdrawiam