Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radiowy internet 5Ghz czy Neostrada 40 Mbit/s

Kamyk79 13 Oct 2012 19:02 3705 7
Wago
    Kamyk79
    Level 9  
    Witam!

Jestem w trakcie przeprowadzki i wyboru dostawcy intenetowego.
    Przeprowadzam sie z duzego miasta do miejscowosci pod tym miastem.

Mam do wyboru dwie opcje:
    1) internet w Neostradzie 40 Mbit/s po kablu miedzianym.
    Slyszalem, ze jest fatalna obsluga w TP SA i taki internet przerywa i faktyczna predkosc internetu to tak naprawde 10 Mbit/s.
    2) internet w firmie Awacom - do wyboru mam 2 opcje, albo 6 Mbit/s download i 512 kbit/s upload albo druga opcja z Awacomu to 10 Mbit/s download i 10 Mbit/s upload. Internet w tym miejscu gdzie bede mieszkal to internet po swiatlowodzie, ale swiatlowod jest poprowadzony do okreslonego miejsca i stamtad jest przesylany droga radiowa 5 GHz i ja mialbym miec radiowka przesylany internet.

Zalezy mi glownie na uploadzie wysokim bo wrzucam filmiki z rodzinnych spotkan i wyjazdow na youtube`a.

Pytania:
    1) Co wybrac Neostrade czy radiowy (5 Ghz) Awacom 10 Mbit/s / 10 Mbit/s?
    2) Jak w praktyce wyglada radiowe przesylanie sygnalu? Czy sa przerwania sygnalu. Facet z Awacomu powiedzial mi, ze w przypadku 5Ghz nie ma takich problemow jak w przypadku 2Ghz i jedynie gesty snieg moze spowodowac chwilowe problemy z radiowym przesylaniem internetu. Czy to prawda? Czy warto isc w radiowke jak w internecie siedzi sie duzo?

Pozdrawiam prosze o pomoc
  • Wago
    fredpostrach
    Level 27  
    Zawsze miałem zdanie ze kabel to kabel ale zycie to zweryfikowało. To prawda ze kosmiczne prędkości podawane przez TP nigdy nie trzymają parametrów no i z tą firmą lepiej niemiec nic wspólnego . Natomist teraz jestem na radiu i nie narzekam trzyma parametry na 100% takie jak w umowie . Dodatkowo przy radiowym połączeniu nic do domu niewejdzie kabelkiem. Juz nie jednokrotnie trzebabyło wymieniac płyte główną jak przyjdzie pirun po linii tp. Ja bym preferował raidiowo o ile parametry bedą trzymane i cenowo bedzie konkurencyjnie do tp.
  • Wago
    Kamyk79
    Level 9  
    A jakie są realne osiągi dla internetu 40 Mbit/s w Neostradzie?

Czy wiesz może? Chodzi mi o minimum jakie mogę osiągnąć no bo max. to te 40 Mbit/s?

Dodam, że interesuje mnie zarowno upload jak i download w tej opcji Neostrady?
    dnnowak
    Level 9  
    W domu mam na chwilę obecną Netie (praktycznie to samo co TP jeżeli chodzi o podejście i obsługę klienta :| ), usługa w stylu maksymalnie ile na kablu wyciągniesz i faktycznie daje rade. Jako maksymalną podają 20 Mb/s, a spokojnie ciągnie 17. Przy czym kable są TPsy w budynku który ma instalację sprzed 20 lat.
    Jeżeli chcesz radiówkę to musisz wziąć pod uwagę ukształtowanie terenu. Z tego co kiedyś opowiadał mi zaprzyjaźniony informatyk, jeżeli dom masz w niecce a nadajnik na wzgórzu to można sobie już odpuścić tą opcję.
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Wziął bym Neostradę Fiber jeżeli są takie możliwości techniczne w tym miejscu.
    piterus99
    Level 43  
    Quote:
    jeżeli dom masz w niecce a nadajnik na wzgórzu to można sobie już odpuścić tą opcję.

Rozumiem, że nadajniki mają funkcje wykrywania domów w dolinach i automatycznie degradują prędkość do nich;)

Ważna jest po pierwsze widoczność a po drugie dobrana antena. Jeśli dom będzie dużo poniżej i blisko nadajnika, nie złapie się w wiązkę i faktycznie może być problem. Jeśli ktoś powiesił sektorową antenę - problemu być nie powinno.

Upewnij się, czy neostrada fiber jest dostępna u Ciebie w takiej opcji - ja bym się raczej ku niej skłaniał, 10Mbit/s symetryka na 5GHz to czasem ciężka sprawa. Dowiedz się od sąsiadów o tym operatorze.
    W cenniku nie mają takiej opcji, może chcą Cię potraktować biznesowo i z biznesową opłatą?
    Walery K
    Level 22  
    Ja jestem użytkownikiem internetu 5 GHz jednego z Awacomów (jest kilka firm w Polsce o tej samej nazwie). Do niedawna dostarczano mi go na 2,4 GHz - to była tragedia. Na 5 GHz chodzi nie najgorzej tylko sposób w jaki u nas jest rozprowadzany sygnał jest powodem częstych przerw.
    Kiedyś gdy mieszkałem bliżej Poznania posiadałem Neostradę i na nią absolutnie nie mogłem narzekać. W ciągu kilku lat zdarzyła się jedna przerwa, ale to była jakaś poważniejsza ogólnopolska awaria.
    W ostatnim okresie zetknąłem się z dwoma awariami internetu TP SA w miejscowości, w której wcześniej mieszkałem.
    Pierwsza DSL - sobota godzina 13-ta po sprawdzeniu że w firmie wszystko jest ok, zgłaszam awarię, na centrali też wszystko ok więc pan w obsłudze klienta mówi, że musi wysłać technika. Nie zdążyłem dojechać do domu (ok. 30 min.) i już mam telefon że internet działa, za 2 godz. kolejny telefon z TP SA z zapytaniem czy wszystko jest ok.
    Po jakimś czasie w tej samej miejscowości awaria w domu u znajomego na Neostradzie. Podobna procedura telefon o 14:30, wspólne ustalenie, że przyczyną jest Livebox więc jest konieczność wysłania technika w celu jego wymiany, no więc czekamy. Za 15 minut telefon i dzwoni technik aby się umówić kiedy może przyjechać.
    Testowane prędkości na DSL takie jak oferują maksymalnie, Neostrada w pobliżu maksymalnej.
    Po tych doświadczeniach nie wiem jak ludzie mogą narzekać na TP SA. A może Poznań to wyjątek?
    Ja w związku z tym jestem jednak zwolennikiem kabla i gdybym miał do wyboru kabel lub radio, to nawet gdyby ten kabel był nieznacznie droższy, to przez moment bym się nie zastanawiał.
    seb235
    Level 28  
    Dokładnie tak jak napisał Walery K, chciałbym tylko dodać że poziom usług lokalnych nie zawsze jest taki piękny pomijając już technologię w której dana usługa jest dostarczana mimo wszystko można wpaść na firmę w której internetu częśniej nie będzie niż będzie. Jak by nie było TP jednak ma awaryjność znacznie mniejszą aby nie napisać że praktycznie zerową.

Tak już pisząc całkiem serio i na własnych doświadczeniach, sam uciekałem od lokalnego ISP (FTTH) do netii (Linia netii, ADSL 2+) powodem była awaryjność i ciągłe problemy, w netii na rok czasu miałem sumarycznie może 10 minut bez internetu. Jeżeli faktycznie masz opcje wzięcia neostrady, to zdecydowanie kierował bym się ku temu rozwiązaniu szczególnie że usługa VDSL2 oferuje na prawdę fajne prędkości :)