Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Elemis westa monitor TC 201 - brak obrazu, obraz pojawia się z opóźnieniem

13 Paź 2012 20:13 1806 4
  • Poziom 15  
    Witam,
    W wyżej wymienionym odbiorniku ostatnio pojawiły się problemy z obrazem - od włączenia fonia działa, natomiast obraz najpierw pojawiał się z opóźnieniem - telewizor jak to się mówi musiał się nagrzać". Na chwilę obecną obraz czasem się pojawia, a czasami nie chce w ogóle zaskoczyć, a jak zaskoczy potrafi zniknąć. Ostatnio pomagało kilka mocniejszych uderzeń pięścią lub też wyjęcie i ponowne włożenie wtyczki - wówczas ekran normalnie startuje i zaczyna ukazywać się obraz. Z tego co wyczytałem na forum to wysokie napięcie jest - jest żarzenie i po szybkim włącz wyłącz słychać trzask w głośniku. jakiś rok temu w telewizorze poleciały kondensatory przeciwzakłóceniowe, z racji braku dostępności elementów usunąłem je. Raz udało mi się zauważyć, że na ekranie pojawił się wąski poziomy pasek skaczących pikseli. Z racji wieku odbiornika podejrzewam elektrolity, jednak nie mam pojęcia, którymi dokładnie się zająć. Proszę o pomoc, bo telewizorek mimo, ze leciwy to kolorki i obraz ma ostry i myślę że można go przywrócić do dawnej świetności za parę złotych.
    Pozdrawiam Kamil
  • Moderator TV
    Kamilo89 napisał:
    Na chwilę obecną obraz czasem się pojawia, a czasami nie chce w ogóle zaskoczyć, a jak zaskoczy potrafi zniknąć. Ostatnio pomagało kilka mocniejszych uderzeń pięścią

    Kamilo89 napisał:
    Raz udało mi się zauważyć, że na ekranie pojawił się wąski poziomy pasek skaczących pikseli.

    Kamilu, z racji wieku TV, nie będę namawiał Cię na serwis, ale pewnie nikt Ci palcem nie pokaże, co masz zrobić. Na początek spróbuj powiązać te dwie informacje powyżej: pewnie trzeba polutować co nieco w układzie odchylania pionowego, a może i gdzieś indziej też. Pukaj, szukaj. Do tego może trzeba będzie nieco zwiększyć napięcie siatki drugiej, ewentualnie sprawdzić działanie wzmacniaczy wizyjnych.
  • Poziom 2  
    Jak jesteś początkującym elektronikiem, to proponuję oddać TV do warsztatu.
    Najprawdopodobniej jest zimny lut w układzie zasilacza. Może też siadać przetwornica przy uszkodzonym (ze starości np.) Zasilacz można sprawdzić osobno, włączając w miejsce obciążenia żarówkę 40 W, odpinając wszystkie inne obciążenia.
  • Poziom 15  
    Dziś rozkręciłem TV poprawiłem różne luty na płycie głównej po czym odkryłem, że układ odchylania pionowego stanowiący moduł MV2031 nie jest dociskany przez taki plastikowy wspornik i może się swobodnie bujać. Przeczyściłem styki, założyłem, docisnąłem i jak na razie TV działa, będę poddawał go obserwacji. Jestem początkującym elektronikiem, a raczej bardziej hobbystą i tylko dlatego bawię się tym TV.
  • Poziom 15  
    Witam,
    Ostatecznie winny był zimny lut (nawet było widać pękniecie) przy TDA1170S, na wspomnianej wcześniej płytce, której wcześniej niestety nie przelutowałem. Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc.