Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ricoh Aficio 2015 - Szare kartki, błąd SC390

wasilienko 14 Oct 2012 01:11 3216 11
    wasilienko
    Level 12  
    Z kopiarki sypał się toner, stwierdziłem uszkodzenie powierzchni bębna światłoczułego (wytarta warstwa światłoczuła na lewej krawędzi pokryta sporym nagarem z tonera) i uszkodzenie listwy czyszczącej. Wyczyściłem bęben, żeby sprawdzić czy nadal tak bardzo będzie się sypało. Sypać przestało ale kartki były mocno poszarzone (z góry i dołu) i zaczął pojawiać się błąd SC390. Doszedłem do wniosku, że przez wyczyszczony do metalu bęben BIAS spływa do masy i stąd efekt szarzenia. Wymieniłem bęben i listwe na nowe oryginalne ale niestety efekt pozostał -tło wydruku jest szare a sam wydruk mocno pogrubiony. Przeinicjowałem czujnik TD - bez zmian. W końcu sprawdziłem wskazania czujnika i okazało się, że jest 0V. Wyczyściłem i sprawdziłem styki czujnika ale są ok. Wydaj mi się mało prawdopodobne że czujnik się uszkodził podczas czyszczenia bębna, ale wskazanie 0V jest mocno podejrzane. Czy ktoś może mi pomóc w diagnozie?
    huberto233
    Level 26  
    Witam,

"przeinicjowalem TD sensor" przepraszam ale od kiedy to sie robi na starym developerze. Zaczalbym od developera i jego wymiany i wtedy inicjalizacja inaczej to ustawiane sa zle warosci Vref, a wtedy to juz po sprawie.

Wartosci Td sensora 0 oznaczaja , ze albo jest uszkodzony zle laczy gdzies
    Sc 390 problem jak wiadomo z TD sensorem wiec zaczalbym od developera jak pisalem wyzej sprawdzilbym rowniez zebatki czy czasami nie wytarte i nie obracaja rolka magnetyczna i slimakami w zespole developera. Td sensor warto miec takze pod reka

Jak to sprawdzisz to wtedy mozna szukac dalej.

Pozdr
    bayer17
    Level 20  
    Mam wrażenie że próbujesz wyważyć otwarte drzwi... teraz pytanie czy robisz to dla zabawy w celach eksperymentalnych czy chcesz na tak spreparowanym bębnie pojechać dalej :P
    najpierw wymień bęben nawet na zamiennik plus listwa (zalecam oryginał) - inwestycja na poziomie 80 zł :),
    teraz odpal i zobacz co się stanie :D co do developera jak nie brudził wcześniej nie kładł tła na kopii to nie masz co się martwić.
    cefram
    Level 30  
    Witam

Kolego Bayer17 - nie przeczytałeś chyba pierwszego postu.

Co do maszyny - dokładnie przyjrzyj się wywoływaczce - czy mieszadła chodzą, jak wygląda wałek i jak jest ok to wymiana developera.

Pozdrawiam
    wasilienko
    Level 12  
    bayer17 wrote:
    najpierw wymień bęben nawet na zamiennik plus listwa (zalecam oryginał) - inwestycja na poziomie 80 zł

pisałem, że wymieniłem bęben i listwę na nowe, oryginalne - efekt ten sam

bayer17 wrote:
    co do developera jak nie brudził wcześniej nie kładł tła na kopii to nie masz co się martwić.

no właśnie nie brudził w taki sposób - tzn nie kładł szarego tła

huberto233 wrote:
    "przeinicjowalem TD sensor" przepraszam ale od kiedy to sie robi na starym developerze. Zaczalbym od developera i jego wymiany i wtedy inicjalizacja inaczej to ustawiane sa zle warosci Vref, a wtedy to juz po sprawie.

no fakt - inicjacja nie była dobrym pomysłem. Zajmuję się urządzeniami drukującymi ale z tymi maszynami mam znikome doświadczenie... mam nadzieję, że przez ten zabieg nie jest jeszcze "pozamiatane". W każdym razie inicjacja TD niczego nie zmieniła jeśli chodzi o efekt szarzenia.

Analizując zatem sytuację mam kilka pytań.

Co może mieć wpływ na efekt szarzenia? Czy zbyt wysokie nasycenie tonera w developerze może powodować taki problem? Choć zastanawiam się, co nagle mogło sie zmienić - przecież podczas rozbierania modułu bębna nie kombinowałem nic przy developerze, a wcześniej wszystko było ok, poza oczywiście czarnym paskiem i sypaniem tonera z powodu uszkodzonej powierzchni bębna.

Moduł bębna rozbierałem już 3 razy i nie sądzę, żeby popełnił jakiś błąd przy składaniu, jestem dość dokładny i precyzyjny - ale może się mylę, może jest jakiś typowy szkolny błąd, który można popełnić przy takiej okazji (myślę tutaj o ewentualnym problemie niewłaściwego ładowania bębna w konsekwencji złego poskładania)?

Zastanawia mnie fakt niepoprawnego napięcia Vt z czujnika TD (odczyt z SP2-221-5) i pojawiania się błędu SC390 - sprawdzę jutro połączenia, czujnik chyba tak po prostu nie mógł się zepsuć... W każdym razie rozumiem, że działa to tak, że kiedy Vt przekroczy wartość Vts (typ.2,5V) dosypywana jest dawka tonera do developera. Zatem przy tak niskim (niewłaściwym) odczycie nasycenie tonera będzie malało z każdym wydrukiem?
    huberto233
    Level 26  
    Wiem , ze jak zacznie sypac to sypie wszedzie. Najczesciej developer z dostaje sie za rolke transferowa i tam brudzi, a wydaje sie ,ez zespolu bebna. Warto sprawdzic co sie dzieje za ta rolka bo moze okazac sie ze masz bardzo zabrudzona ta sekcje.

Dodatkowo efekt szarzenia zwiazany moze byc ze slabym kontaktem czyli sprawy mas itd.

pozdr
    wasilienko
    Level 12  
    Ok. jutro powyciągam wszystko ze środka, wydmucham, wyczyszczę, sprawdzę wszystkie kontakty.
    wasilienko
    Level 12  
    Maszyna wyczyszczona, wydmuchana, kontakty posprawdzane, napięcia zmierzone na wyjściach HV - wszystko wydaje się być ok. Mimo to nadal sypie nieco developerem a czujnik TD ciągle pokazuje 0V. Już tak nie szarzy ale to dlatego, że ją nieco wyjałowiłem - więc po prostu zaczęła blado drukować. Co sądzicie koledzy, jakbyście postąpili w takiej sytuacji? Wydaje mi się, że rozsądnie byłoby podmienić czujnik (który musiałbym kupić), wymienić developer i zasypać nowym oryginalnym tonerem - co sądzicie?

Sprawdziłem jeszcze historię tego urządzenia - wcześniej klient drukował na oryginalnym tonerze, teraz przesiadł się na Katuna (drugi zaczęty toner). Może to mieć jakiś związek z szarzeniem?
    cefram
    Level 30  
    Witam

Toner oczywiscie ma znaczenie ale najbardziej to chyba ponowna incjalizacja nosnika. Ustaw wszystko na domyslne i zainstaluj nowy developer no i toner oryginal i bedzie ok. Skontroluj tez rolke transferowa bo moze w nia jeszcze warto zainwestowac.

Pozdrawiam
    cezar80
    Level 27  
    1.Sprawdź czy nie masz zasypanych diodek lampy wykasowującej (tej nad modułem)
    2.czy przy wymianie bebna i listwy nie przeoczyłeś niczego np. śrubki od wałka ładującego, jeśli wszystko rozbierałeś
    3. jakie masz odczyty Vsp/Vsg
    rafkrzy
    Level 16  
    jak już tyle pracy z tym rozbieranie , czyszczenie składanie , zakładam jakiś dojazd to nie lepiej zasypać nowy deweloper zainicjalizować i zapomnieć ?

pozdr
    wasilienko
    Level 12  
    cefram wrote:
    Toner oczywiscie ma znaczenie ale najbardziej to chyba ponowna incjalizacja nosnika. Ustaw wszystko na domyslne i zainstaluj nowy developer no i toner oryginal i bedzie ok. Skontroluj tez rolke transferowa bo moze w nia jeszcze warto zainwestowac.

Tak zamierzam, tylko, że martwi mnie wskazanie czujnika TD (Vt=0V) - nie wiem czy mogę go juz zdiagnozować jako uszkodzony? (przypominam, że po ok 10 stronach wywala błąd SC390) Domyślam się, że jak wymienię nośnik i toner to i tak będzie problem... (?)

cezar80 wrote:
    1.Sprawdź czy nie masz zasypanych diodek lampy wykasowującej (tej nad modułem)
    2.czy przy wymianie bebna i listwy nie przeoczyłeś niczego np. śrubki od wałka ładującego, jeśli wszystko rozbierałeś
    3. jakie masz odczyty Vsp/Vsg

1. Diody lampy czyste
    2. Raczej nie przeoczyłem niczego - sprawdziłem 2 razy
    3. Vsp = 1,52V; Vsg = 1,52V

rafkrzy wrote:
    jak już tyle pracy z tym rozbieranie , czyszczenie składanie , zakładam jakiś dojazd to nie lepiej zasypać nowy deweloper zainicjalizować i zapomnieć ?

No pewnie tak, tylko ciągle dręczy mnie problem Vt=0V